Kultur

Emilia Lindberg får pris: Nu vågar hon satsa på tältkampanj i sommar

På fyra platser i Sverige ska hon hålla väckelsemöten, uppmuntrad efter att ha fått ett missionsstipendium.

Sångerskan och evangelisten Emilia Lindberg, 34 år, har fått ett stipendium av Gå ut mission, till uppmuntran för unga kvinnliga evangelister.
– Det var verkligen Guds tajming. Jag och min man Robert stod precis och funderade över om vi skulle våga satsa på ett speciellt projekt i sommar, säger hon.

Det är en sprudlande Emilia Lindberg som passar på att hålla en liten minipredikan när vi hörs. Hon har precis fått ett stipendium på 15 000 kronor och är mycket tacksam för det, men det hon framför allt vill få fram under intervjun är vikten av att se värdet i varandra, över generationsgränserna.

– Får vi bort åldersdiskrimineringen som finns både inom frikyrkan, och i övriga samhället, tror jag det skulle vara lösningen på mycket. Vilka ungdomar skulle exempelvis inte vilja lyssna till Berit, 80, på en ungdomssamling som berättar om när hon blev frälst? Eller att den som är ung kunde dela från sitt liv med de äldre på en dagledigträff? Mer sådant behöver vi! Vara mer i varandras världar och se hur det kan berika oss.

Rest runt i tio års tid

Hon har själv alltid varit en ung människa som når en äldre publik. I samband med ett av alla hennes besök i Norge, där hon ofta deltar med sin sång och musik, berättar Emilia Lindberg hur hon var tillfrågad att ha en cafékväll för äldre, medan den betydligt äldre pastorn skulle hålla i en ungdomssamling.

– Redan där slog det mig, att för Gud har åldern ingen som helst betydelse. Han kan använda vem han vill för att nå den han vill. Vi har olika uppgifter med våra olika sätt att kommunicera på - det tror jag är en del av framtiden.

Emilia Lindberg och hennes make Robert bor i Edsbyn med två barn, fem och sex år gamla. Sedan tio år tillbaka har de levt ett liv där helger, kvällar och lov planeras efter var och när Emilia ska ut och sjunga. De är med andra ord vana att resa mycket, på ”fria kallelser” som Emilia Lindberg säger. Att få berätta för människor om Jesus är det de brinner för att göra. Emilia har dessutom sedan pandemin sin egen Facebooksatsning “Sjung med Emilia” som lockar storpublik varje fredagskväll.

Sångerskan och evangelisten Emilia Lindberg, 34 år, har fått ett stipendium av Gå ut mission, till uppmuntran för unga kvinnliga evangelister.

Att tvivla och tveka är en del av att vara människa. Då kan man behöva den där lilla knuffen som gör att man vågar och orkar fortsätta.

—  Emilia Lindberg

Siktar på stort tält

Plötsligt under vårt samtal släpper Emilia en nyhet: I sommar blir ingen vanlig sommar för familjen, det blir en stor satsning i egen regi, i samarbete med den norska organisationen Vekkelsesteltet. På fyra platser i Sverige kommer ett tält att resas och under fem dagar härbärgera ett “folkligt väckelsemöte” på orten. Det är Emilia Lindberg med team som till största del kommer att stå för musiken, och det blir även inbjudna gäster, vittnesbörd och paus med gemenskap, fika och grillning. De platser som ska besökas är Fiskebäck, Stockaryd i Småland, Odensbacken utanför Örebro samt Örnsköldsvik, där hjälporganisationen Hoppets Stjärna blir med.

– Vi har funderat mycket över detta. Vi vill berätta om Jesus och om himlen och riktar oss mot medelålders och äldre. Men vad innebär en egen tältkampanj i kostnad, hur man gör praktiskt med barnen och vågar vi verkligen satsa på detta? säger hon.

Samtalet från Jonas Andersson, direktor för missionsorganisationen Gå ut mission, kom bokstavligen som en skänk från ovan.

– När vi står i funderingar så ringer han och säger att jag får ett stipendium för att jag är modig och vågar göra det jag gör och att de vill uppmuntra mig att fortsätta. Då kände jag bara att nu ska vi våga göra detta. Det är tid.

En husbil modell 1999 är införskaffad och barnen är peppade på att familjen ska ha den som bostad under några sommarveckor. Planerna pågår för fullt.

– Att tvivla och tveka är en del av att vara människa. Då kan man behöva den där lilla knuffen som gör att man vågar och orkar fortsätta. Vi får komma ihåg att fortsätta uppmuntra varandra, säger Emilia Lindberg.

Dagen besöker sångaren Emilia Lindberg i hennes hem i Edsbyn.

---

Fakta: Emilia Lindberg

  • Musiker och evangelist.
  • Bor i Edsbyn med maken Robert och barnen Vera, 6 år och Ben, 5 år.
  • Släppte förra året sitt åttonde album: Du kan säga allt till Jesus. Sänder live varje fredag på Facebook under rubriken “Sjung med Emilia”.
  • Tilldelats Hedersstipendiet ur Majas Missionsfond för kvinnliga evangelister som Gå ut mission delar ut till stöd för unga missionärer och uppmuntran till kvinnliga evangelister.

---

Fler artiklar för dig