Kultur

Annika Wickihalder, 23: Gospelmusiken är jättespeciell för mig

Melodifestivalaktuella artisten berättar i Dagen om hur tiden på gospellinje på kristen folkhögskola blev en vändpunkt i livet efter att ha hoppat av skolan och lämnat familjen där hon for illa.

Annika Wickihalder överraskade och gick till final i Melodifestivalen. För Dagen berättar hon om sin kärlek till gospelmusiken samt om hur kuratorn från den kristna folkhögskolan stöttade henne när hon utsattes för näthat under sin medverkan i Idol.

Sjutton år gammal lämnade Annika Wickihalder en uppväxtmiljö där hon for illa och flyttade hemifrån. Vändningen kom på den kristna folkhögskolan Mellansel utanför Örnsköldsvik, dit Annika kom för att läsa in gymnasiet. Men skolan gav henne betydligt mer än en gymnasieexamen. I den nya miljön fann hon också trygghet samt en djup kärlek till gospelmusiken.

– Jag hade ju hoppat av skolan och kom till Mellansel för att läsa ikapp gymnasiet. På skolan hade de också en gospellinje och gospelmusiken har blivit väldigt speciell för mig. Den betyder jättejättemycket.

Det känns liksom som att hjärtat börjar andas när jag sjunger gospel.

—  Annika Wickihalder

Sjunger om att hitta ljuset

Efter att Annika Wickihalder klarat av den allmänna linjen fortsatte hon på gospellinjen. Hon har svårt att hitta orden när hon ska beskriva vad gospeln betyder för henne.

– Jag kan typ inte beskriva det, men det känns liksom som att hjärtat börjar andas när jag sjunger gospel eller lyssnar på gospel. Jag kan inte beskriva det på något annat sätt, men jag upplever det där med viss musik och speciellt med gospel.

Din låt som du tävlar med i Melodifestivalen heter ju Light, finns det också ett slags gospelbudskap i låten?

– Låten handlar ju om att hitta ljuset. Men jag skulle inte säga att den beskriver min tro, utan den handlar mer om min egen självkänsla. Jag hoppas att min låt kan fungera som inspiration för människor som varit med om liknande saker som jag, kanske blir den också en liten knäpp på näsan till alla som inte trodde på mig.

Du berättade inför ditt framförande om hur du upplevde näthat och vikthån när du var med i Idol. Vad har du fått för respons på det?

– Jag har fått jättefin respons på det. Många har hört av sig och sagt att de känner igen sig i det jag berättade, vilket så klart är jättetråkigt att så många har mött hat. Men jag tror att det betyder mycket att prata om det och lyfta fram det i ljuset.

Var har du vänt dig när det varit som jobbigast?

– Jag har nog mest vänt mig till min syster. Men jag har även haft många jättebra samtal med kuratorn på Mellansels folkhögskola. Vi har fått en jättefin relation och har kontakt än i dag.

Hur ser din tro ut?

– Det är en bra fråga och en väldigt personlig fråga. Jag skulle kanske ännu inte säga att jag är kristen, men jag befinner på en resa där jag funderar mycket på det här med att tro.

Hur reagerade du när resultatet lästes upp och du hade gått vidare till finalen?

– Jag hade inte väntat mig det, jag hoppades verkligen att det skulle hända. Men det kom ändå lite som en chock. Allt var så sjukt bra i lördags, nu ska jag inte sluta hoppas på mig själv.

Vad hade det betytt för dig att vinna och få representera Sverige i Eurovisionfinalen i Malmö?

– Det hade varit så stort, jag hade varit så otroligt stolt. Man vågar inte hoppas, men det kanske inte är så långt bort ändå, säger Annika Wickihalder.

---

Fakta: Annika Wickihalder

  • Ålder: 23 år. Annika föddes den 25 januari 2001 i Schweiz och har delvis vuxit upp i Spanien.
  • Yrke: Sångerska och artist, deltog bland annat i Idol på TV4 2021.
  • Aktuell: I Melodifestivalen med låten Light, som handlar om att inte lyssna på hatarnas röster, utan på sig själv.
  • Musik: Annika Wickihalders musik är influerad av gospeln, hennes debut ep Hollow kom i maj 2023.

---

Fler artiklar för dig