Kultur

Jonas Karlsson om avkragningsfilmen: De glömde berätta det för biskopen

Missförstånd och oklarheter inför inspelningen av filmen som baseras på avkragningen av förre Visbys biskop Thomas Petersson.

Skådespelaren Jonas Karlsson, 52 år, är tänkt att spela huvudrollen i den kommande filmen ”Din nästa” som baseras på avkragningen av Visbys biskop Thomas Petersson för två år sedan. Men det finns oklarheter.
– De hade glömt tala med de riktiga huvudpersonerna, säger skådespelaren Jonas Karlsson.

I slutet av februari kom nyheten om att händelserna kring otrohetsaffären som ledde till att biskopen för Visby stift, Thomas Petersson fick avgå, ska bli spelfilm, något Dagen då skrev om.

Skådespelaren Jonas Karlsson sades vara klar för huvudrollen i filmen med namnet Din nästa, något han kort därefter dementerade. Nu förklarar han anledningen till det.

– Produktionsbolaget hade ju inte talat med de riktiga huvudpersonerna i det här, och det måste man ju naturligtvis göra innan man går ut med någonting. Men det hade de glömt, säger han i radioprogrammet P3 Eftermiddag där han nyligen var gäst.

Han menar också att det var information som han inte hade fått.

– I samma veva som de glömde det så glömde de också berätta för mig att de inte hade gjort det, säger Jonas Karlsson.

Ska göra ”egen take”

Mycket mer än så vill han inte säga om produktionen just nu. Andra skådespelare som sägs vara klara för filmen är Stina Ekblad, Livia Millhagen och Rebecka Hemse.

Thomas Petersson själv ser inte positivt på att det görs en film om händelserna. Det är en ”tragedi om familjer som verkligen finns här och nu samt skulle bli helt uthängda för resten av livet”, skriver han till Expressen, och hoppas att skådespelarna ska tacka nej.

Produktionsbolaget Scandinavian Content Groups vd Hans Engholm har i tidigare intervjuer sagt att man valt att inte kontakta den tidigare biskopen, för att man ska göra ”en egen take” på det.

Regi och manus står Stefan Larsson för och han har tidigare förklarat för Moviezine hur han fick idén om att göra film om de händelser som blåstes upp stort i medier för två år sedan.

– Jag kunde inte låta bli att skriva och fantisera om de krafter som sätts i rörelse i människor när passionen tar över och alla tankar på konsekvenser uteblir. När ska man bejaka kärleken och när ska man avvisa den? Och vad säger Gud om den saken? Sammantaget genererar situationen så mycket intressant att det måste göras en film av det.

---

Fakta: Din nästa

  • En kommande film som baseras löst på händelserna då Visby stifts biskop Thomas Petersson fick avgå efter en längre tids otrohetsaffär med en anställd i stiftet.
  • Bland rollbesättningen finns Jonas Karlsson, Stina Ekblad, Livia Millhagen och Rebecka Hemse.
  • Stefan Larsson står för manus och regi och produktionsbolaget heter Scandinavian Content Group.

---

Fler artiklar för dig