Kultur

Charlotte Höglund Band gör comeback efter 30 år

Spelar på Gullbrannafestivalen i sommar

På 1980- och 90-talen var Charlotte Höglund ett av de starkast lysande namnen inom frikyrkopopen, men så slutade hon tvärt. Nu, tre decennier senare, kommer nyheten att hon och hennes band ska spela på sommarens upplaga av Gullbrannafestivalen.
– Jättekul och jättespännande, säger Charlotte Höglund till Dagen.

Hon hade knappt börjat skolan när hon sjöng in sin första skiva och blev rikskänd tillsammans med sin bror Per. Efter nästan 25 år och tio album lade Charlotte Höglund artistkarriären på hyllan. Nu arbetar hon sedan 18 år som pastor i Immanuelskyrkan i Stockholm och ganska nyligen blev hon klar med sin examen som psykoterapeut och hon har börjat ha klienter.

Mitt i allt öppnar sig ett nytt fönster. Eller kanske man ska säga nygammalt. För Charlotte Höglund har tackat ja till att spela på landets största kristna musikfestival, den på Gullbrannagården i början av juli.

Vad var det som fick dig att bestämma dig för att ställa dig på en scen igen tillsammans med ett band?

– Det kändes kul. Det var det. Och så finns tre medlemmar från det gamla bandet jag reste med – Kea Andersson, Urban Löfgren och Robert Wirensjö. Sedan har vi två nya gitarrister – Jakob Melkstam och Marcus Högquist.

När gjorde du senast något liknande?

– 30 år sedan. 35 kanske, Jag borde ha varit 28 år då. Nu är jag 59. Det är ett hopp, säger Charlotte Höglund och skrattar.

Hela vårt samtal kantas av spontana skratt. Projektet tycks ha väckt en bubblande glädje till liv hos den rutinerade sångerskan.

Har du fortsatt med musik på något sätt under de här åren?

– Nej!

Ännu ett varmt skratt.

– Man jag har skrivit andaktsböcker så skrivandet har alltid funnits i mig och så skriver man predikan var och varannan vecka. Så skrivande reflekterande och det livet finns alltid i kroppen.

Har du blivit utsatt för mycket tjat genom åren om att göra comeback?

– Nej. En människa är många saker och jag har fått tid att utforma andra sidor av mig själv i livet. Såsom är det är för oss alla. När jag var 25 hade jag jobbat med musik i 20 år. När jag var nästan 30 behövde jag ett break och se vad som mer fanns i livet. När jag avslutade musiken hade jag hållit på med den i nästan 25 år.

Charlotte Höglund berättar att hon och bandet just börjat repa tillsammans för att förbereda sig för sommarens festivalspelning.

– Vi är bara i ett glatt flöde. Vi är i ett reprum.

Charlotte Höglund uppträder på en av Scandinaviumgalorna som gick av stapeln varje år i mars mellan 1981 och 1994.

Hur känns det då?

– Jättespännande och kul att titta tillbaka på materialet som finns inspelat på de två senaste plattorna. Vi ska vara någon form av nostalgiband, det brukar alltid vara så på festivalen. Det är spännande med nostalgi att både få påminna oss som det är viktigt för oss och även upptäcka något som vi kanske tappat bort längs vägen.

Vad kommer ni att bjuda publiken på?

– De låtar som kanske klarar tidens tand när man tittar tillbaka på det material som gjorts. Vad tickar till än i dag? Vad berör mig fortfarande när jag känner in texterna?

Blir det nya låtar också?

– Det kanske det blir, säger hon utan att vilja utveckla närmare.

Har du skrivit låtar sedan du slutade som artist?

– Något har väl hänt att det blivit.

Men inget som framförts från någon scen?

– Jag har säkert sjungit i bara något enkelt forum, men jag har inte varit ute och sjungit.

Har du saknat att uppträda med musik?

– Jag har alltid tyckt om att kommunicera. Artisteriet ser olika ut för olika personer beroende på vem man är och vilka talanger man har. En del har det fysiska – dansen och rörelsen. Eller så har man skrivandet, som är mitt hantverk. När jag sjöng för många år sedan var det för att berätta om någonting som jag befann mig i och som andra kanske kunde identifiera sig med. Det har väl alltid funnits i min kropp även som pastor. Frågor som: Var är vi nu? Var ligger utmaningarna? Behöver vi kanske kroka arm med varandra?

Kommer du att ge musiken en större plats i ditt liv framöver efter det här?

– Det vet jag inte. Jag vet bara att vi är i ett reprum, säger Charlotte Höglund och skrattar igen.

---

Fakta: Charlotte Höglund

  • Ålder: 59 år.
  • Bor: Stockholm.
  • Gör: Pastor i Immanuelskyrkan, Stockholm. Utbildad psykoterapeut.
  • Musikkarriär: Spelat in tio album. Turnerade under flera år med sitt band i Sverige, Norden och Europa. Charlotte var en av körsångarna som backade upp Per-Erik Hallin när han 1985 tävlade med ”Morgonluft” i Melodifestivalen.
  • Aktuell: Spelar i juli med sitt band på Gullbrannafestivalen utanför Halmstad.

---

Fler artiklar för dig