Kultur

Här är artisterna som kommer till festivalen Skärgårdssång

”Vi har satsat på stor musikalisk bredd och hoppas att även folk i lite lägre åldrar ska upptäcka det”

En av Sveriges mest namnkunniga låtskrivare. En sällsynt gitarrskicklig skotsk singer-songwriter. En rutinerad gospelkör från Frälsningsarmén tillsammans med en välkänd norsk gospelsångare. Dessutom Samuel Ljungblahd med storband. Festivalen Skärgårdssång lättar nu på förlåten och släpper namnen på årets artister.

Planeringen av den kristna musikfestivalen Skärgårdssång är en ständig balansakt mellan förnyelse och tradition. Ett lustfyllt publiknummer där allsången så klart är ledstjärna. De två allsångskvällarna har hela tiden varit den barlast som hållit festivalskutan på rätt köl. Festivalen arrangerades första gången i Sverige 2015 och hålls i år den 16–18 augusti på Halmstad arena.

För Py Bäckman blir det debut på den kristna festivalscenen. Hennes breda låtskrivande spänner sig över pop, rock, musikal och melodifestival men också ända in i psalmens förlovade land. Stad i ljus är bara en av hennes kompositioner med andlig klangbotten och på Skärgårdssång har hon sällskap av en kristen musikprofil, gitarristen och låtskrivaren Jon Peterson som kommer att framföra ett program tillsammans med sånger signerade Py Bäckman. 2022 släppte Bäckman och Peterson för övrigt singeln Upp gläd er alla tillsammans med artisten Jenny Gajicki, som även sjunger i A Treehouse Wait.

Steph Macleod, kristen singer-songwriter från Skottland.

Artist från Skottland

Steph Macleod är en singer-songwriter från Skottland som mött den svenska publiken ett flertal gånger, bland annat genom Gullbrannafestivalen och en gemensam konsertturné med Terese Fredenwall häromåret.

– Det känns jättekul, innerligt och berörande, kommenterar Maria Gustin Bergström, festivalgeneral som lett arbetet med att sätta ihop årets program.

sångerska i trädgård

Hon avslöjar även tre norska namn – Ole Børud, som ska sjunga gospel tillsammans med Mercy Gospel Choir, sångerskan Birgitte Bergerud som bland annat sjungit bakom den norska Youtubesuccén Ylvis och så Sveinung Hølmebakk, en av rösterna i den omskrivna Nashvilleresan 2022 som resulterade i tv-serien Alla tiders sånger. Sveinung Hølmebakk är operasångare i grunden, men gör mycket mer än så. Bland annat turnerar han mycket i norska kyrkor med eget och andras material.

Sveinung Hølmebakk, norsk artist och låtskrivare.

Frälsningsarméns blåsare

Mercy Gospel Choir från Linköping har hållit på i 25 år och har sin bas i Frälsningsarmén. Ett band med blås ingår.

– De är väldigt tydliga med vad de vill med sin musik och de är väldigt kommunikativa i sin sångarglädje när det gäller deras kristna tro, förklarar Maria Gustin Bergström.

Blåsmusik blir det också från Bodekull Gospel & Jazz Orchestra som ger en konsert med Samuel Ljungblahd som solist. En av allsångskvällarna är vikt åt sånger ur Urban Ringbäcks stora repertoar. Peter Hallström och Emilia Lindberg blir två välbekanta ansikten som återkommer för Skärgårdssångpubliken. Detsamma med Mikael Järlestrand som kommer att framföra delar av det Elvisprogram som han turnerat med i kyrkor.

– Vi satsar på stor musikalisk bredd och hoppas att även folk i lite lägre åldrar ska upptäcka det, säger Maria Gustin Bergström.

Talare i söndagens nattvardsgudstjänst är Tomas Sjödin, också det ett kärt återseende för publiken på Skärgårdssång.

---

Fakta: Skärgårdssång

  • Hålls 16–18 augusti i Halmstad arena.
  • Årets medverkande: Py Bäckman & Jon Peterson, Peter Hallström, Emilia Lindberg, Birgitte Bergerud, Sveinung Hølmebakk, Steph Macleod, Mercy Gospel Choir, Bodekull Gospel & Jazz Orchestra med Samuel Ljungblahd, Mercy Gospel Choir, Urban & Carina Ringbäck, Ole Børud, Mikael Järlestrand, Maria Gustin Bergström, Tomas Sjödin.

---

Fler artiklar för dig