Kultur

”Pastorn gav mig böneförbud”

Vineyardpastorn och turnéaktuella musikern Andreaz Hedén om andliga manifestationer och kyrkligt motstånd

Ena dagen andeutdrivning i Zambia, nästa dag på turné med några av Sveriges främsta artister. Andreaz Hedén lever ett kontrastrikt liv. Han kallar sig själv för underlig, men säger att han har blivit respekterad för den han är. Däremot inte alltid i kyrkan.

UPPLANDS VÄSBY. I ett avsnitt av Signumpodden nämner artisten Tomas Andersson Wij i förbifarten att en av hans musiker är exorcist. Han uttalar ordet på samma självklara sätt som om han hade sagt “polis” eller “läkare”. Själv får jag skräckfilms-vibbar och föreställer mig att Andreaz Hedén – pianisten som Wij åsyftar – ska värja sig för beskrivningen. Men det gör han inte. När vi ses på ett kafé på kulturhuset i Upplands Väsby bekräftar han utan omsvep att han är utbildad i just andeutdrivning.

Han är klädd i knarrig skinnjacka och jeans, har mössan på under hela intervjun. Vi har träffats för att prata om karismatik och andliga manifestationer. I år är det nämligen 30 år sedan Andreaz Hedén och hans fru Tina startade Norrköping Vineyard – och hamnade mitt i ett andligt skeende, en sorts ungdomsväckelse. Jag vill fråga honom om det, men det är han som tar kommandot.

– Tina jobbar som sångpedagog i de här lokalerna, säger han och pekar uppåt mot trapporna. Vi träffades på musikhögskolan. Jag var en ganska underlig figur redan då – superandlig, samtidigt som jag höll på med experimentell frijazz.

– Alltså, jag fattar inte hur hon överhuvudtaget kunde bli intresserad av mig. Hon kom från en helt annan bakgrund, var cool och party. Jag hade liksom hästsvans och millitärbrallor. Om du sett bilder på oss hade du förstått hur konstigt det var. Hon var i en helt annan liga.

Tina och Andreaz Hedén i vardagsrummet där Norrköping Vineyard startade.

Andreaz Hedén växte upp i Vadstena. Pappan var pastor i missionskyrkan – en ganska stillsam, icke-karismatisk församling. Men Andreaz gjorde tidigt “mystika erfarenheter” som övertygade honom om Guds kärlek till honom. Han säger att det gav honom ett självförtroende, gjorde honom fri.

– Jag behövde inte söka bekräftelse på annat håll.

Berättade att Gud gett honom en lägenhet

Därför var han inte heller så bekymrad över vad folk tänkte om honom. Som 18-årig student på Musikhögskolan berättade han vitt och brett om att Gud hade gett honom en lägenhet; han hade specificerat i bönen exakt vilken lägenhet han ville ha – och fått det.

Tina, som var andligt sökande, blev nyfiken. Och så småningom blev hon både kristen och ihop med Andreaz. Efter ett studieuppehåll och missionsresa med YWAM, kände de sig kallade till Norrköping där Andreaz gått i gymnasiet. I övrigt hade de ingen koppling till staden. Inte heller pengar, jobb eller bostad.

– Vi ringde på hos en kompis och sa: “Hej, här är vi. Gud har skickat hit oss” säger Andreaz Hedén och skrattar till.

Snart lärde de känna människor och bjöd in till bönemöten.

– Vi fick se hur Guds kraft slog ner, utan att vi provocerade fram det. Demoner började yla som vargar i vårt vardagsrum. Någon rullade som en orm på golvet.

Sedan plingade det på dörren; grannarna som hade fått nog.

– De var upprörda och skrek: “Vad håller ni på med? Skaffa en lokal!”. Så då gjorde vi det.

Andreaz Hedén är musiker och tidigare pastor inom Vineyard.

Det är livsfarligt att sätta ledare på piedestal. Egentligen har vi bara en ledare – och det är Gud.

—  Andreaz Hedén


Allvarlig kyrklig kris

Nattklubben Moonlight i Norrköping blev centrum för samlingarna som präglades av passionerad lovsång och andliga manifestationer. I efterhand konstaterar Andreaz Hedén att det inte var lätt att tolka vad som hände när människor plötsligt föll ihop, skrattade okontrollerat, grät. Var det Gud som verkade? Eller någon sorts masspsykos?

Andreaz var 22 år och stod i bräschen. Han beskriver det som en “spontan, vildvuxen andlig rörelse”, som i och med att de senare blev en del av Vineyard blev mer ordnad.

– Under samma tid slängdes vi också in i en rätt allvarlig kyrklig kris.

Det visade sig att en av de andliga ledare som Andreaz såg upp till hade gjort sig skyldig till upprepade övergrepp på yngre killar. Några av dem var med i Norrköping Vineyard.

– Han var som en farsa för mig, en andlig mentor verkligen, nästan en profet, så jag blev jätteledsen och besviken såklart, säger Andreaz Hedén.

För honom blev det också en bitter erfarenhet av att alla människor är bristfälliga, hur mycket fantastiskt som än sker runt dem.

– Det är livsfarligt att sätta ledare på piedestal. Egentligen har vi bara en ledare – och det är Gud.

Andreaz Hedén är musiker och tidigare pastor inom Vineyard.

Motvillig frikyrkopastor

Andreaz och Tina Hedén var själva ledare i Norrköping Vineyard i tio år innan de sökte sig vidare. Så småningom blev de pastorer i Stockholm Vineyard.

– Från början var vi ganska motvilliga att steppa in i den frikyrkliga pastorsrollen, det var svårt att identifiera sig med den. Dessutom hade folk gett sig på mig så många gånger och sagt att jag var konstig och fel.

Folk i kyrkan?

– Ja, människor utanför kyrkan har aldrig gjort det.

Han berättar att alla runt honom inte gladdes över den extatiska andlighet som präglade Vineyards bönemöten. Andreaz var bland annat en av initiativtagarna till regelbundna ekumeniska gudstjänster i staden, men blev efter en tid uppkallad till en av de andra pastorerna som frågade om han kunde garantera att det inte skulle ske något märkligt under gudstjänsterna framöver.

– Och det kunde jag ju inte garantera. Så då gav de mig böneförbud! Jag fick inte vara med i förbönen, trots att jag var pastor.

Turnerar med Heltne, Scocco och Wij

Andreaz Hedén säger att han känt att han behövt lägga band på sig i kyrkan på ett sätt som han inte behöver när han umgås med sina musikervänner. De senaste åren har han frilansat som pianist och spelat med Johan Heltne, Andreas Runeson, Mauro Scocco och Jonathan Johansson. Nu ska han ut på en lång vårturné med Tomas Andersson Wij.

– I mina musikerkretsar är det givet att världen är mer än det vi kan se. Det moderna, sekulära projektet biter inte riktigt. Samtidigt har de som jag spelar med ofta ett ambivalent förhållande till kyrkan, och frågar mig: Hur kan du stå kvar i det där?

Han uppfattar ändå att många är bekväma med att prata om tro med honom. Kanske beror det på att han avviker från den frikyrkliga moralismen som många är brända på, eller på att han också kan lyfta kritik mot kyrkan och prata om problem och tvivel, funderar han.

– För mig är tvivel ett utslag för att man är seriös, att man vill vidare, söka sanningen. Och på samma sätt som jag är ärlig med mina tvivel är jag ärlig med mina övertygelser och andliga erfarenheter. När jag ber för kollegor kan jag ibland uppleva profetiska tilltal som jag förmedlar vidare till dem. Reaktionen är ofta positiv, de uppfattar det som välvilja.

Andreaz Hedén är musiker och tidigare pastor inom Vineyard.

Undervisad i exorcism

För tio år sedan började Andreaz Hedén, som alltid varit intresserad av filosofi och livsåskådning, plugga teologi i England. En av hans lärare var befrielseteolog, rättvisekämpe och karismatiker. I dag är han en av Andreaz Hedéns bästa vänner. Och den som har undervisat honom i exorcism. Tillsammans åker de till Sydafrika och Zambia för att be med människor.

– Om man ska jobba mot orättvisor och ondska i olika former måste man också ta in den andliga aspekten.

– Det centrala budskapet i evangelierna är att Guds rike är nära, men det är också en krigsförklaring mot ondskan. Vi läser om hur Jesus kastade ut demoner – och kan förvänta oss att det kan ske även i dag.

Du läser evangelierna bokstavligt?

– Ja, i den meningen gör jag det. Att kämpa mot ondska kan vara att vända andra kinden till, att älska de utsatta. Men det finns också en edge i det här. Det finns onda makter som bjuder på motstånd ...

Hur urskiljer man vad som är en demon?

– Ja det är svårt. Det är sådana saker som man går igenom på kurserna. Vad är psykisk sjukdom? Vad är multipel personlighet? Vad är en demon? Vad gör man om man är osäker?

Men tror du att en demon kan ta sig in i människor?

– Ja, jag tror att vi kan bli påverkade av demoniska krafter, och att vi kan ge djävulen rum. Om man ber tidebönen ber man ju varje dag om att stå emot fienden.

Andreaz Hedén vill inte bli klassad som “en galen demonjägare” och understryker att livet för honom är vävt i ett stycke.

– För mig är världen befolkad, inte bara av människor, utan av Gud och andra väsen. Den är förtrollad!

Elektrisk ström genom hela kroppen

Han är karismatiker, men väljer oftare det mer kulturellt sofistikerade ordet “mystiker”. Han talar också hellre om mänskliga reaktioner på Guds närvaro än andliga manifestationer. Men han har fortfarande inga problem att dela med sig av märkliga upplevelser han varit med om. Under en period arbetade han inom äldreomsorgen och upplevde dagligen hur en “elektrisk ström som gick genom hela kroppen”. Det skedde ungefär samtidigt som han stod i det starka skeende i nyplanteringen i Norrköping. Han förstod egentligen inte vad det skulle vara bra för, visste bara att att han var tvungen att gå in på toaletten och lägga sig på golvet.

– Jag låg och skakade! Efter ett tag knackade skyddsombudet på. Hon bara: “Alltså hur mår du?” Hon trodde att jag var magsjuk. Men jag har alltid varit ärlig och berättat som det är. Jag sa: “Jag har en andlig kraft som går genom hela min kropp”. Och hon bara: “Jaha, intressant”. Sedan gick hon ut och tog ett bloss.

Andreaz Hedén är musiker och tidigare pastor inom Vineyard.

---

Fakta: Andreaz Hedén

Ålder: 54 år.

Bor: Upplands Väsby.

Familj: Gift med Tina, tre barn.

Yrke: Musiker, snickare och pastor.

Aktuell: Släpper egen pianoskiva i mars. Åker på turné med Tomas Andersson Wij som inleds lördagen den 9 mars.

---

Fler artiklar för dig