Kultur

Systrarna Graaf: Det var en reaktion mot vår uppväxt

Hannah och Magdalena Graaf delar med sig av livets med- och motgångar i kyrkan, där de nu funnit ett andligt hem • Vi börjar komma på banan igen, Jesus och jag, säger Magdalena Graaf i intervjuserien ”Jakobs stege”.

I slutet av 1990-talet blev pastorsdöttrarna Hannah och Magdalena ”systrarna Graaf” med hela svenska folket. Men varken kändislivet eller vardagen bortom rampljuset har varit smärtfritt. Om det berättade de nyligen i Sigtuna församling.
– Vi börjar komma på banan igen, Jesus och jag, konstaterar Magdalena Graaf i samtalet med Sigtunas kyrkoherde Jakob Tronêt.

Det var genom megahiten You Got (What I Want) som systrarna Graaf kom att bli ett begrepp i slutet av förra millenniet. Deras singlar gick under ett par år åt som smör i solsken och den blonda popduon kom att turnera inte bara i Sverige utan även i andra länder. I början av 2000-talet lade de dock den gemensamma musikkarriären på hyllan, även om de fortsatt att synas på andra sätt, bland annat i realityserien ”Systrarna Graaf”, i bloggar och genom böcker.

Den livsstil de valde som unga vuxna var till viss del en reaktion mot uppväxten, menar de.

– Vi har gått i kristen skola hela grundskolan och man blir lite avskärmad från den vanliga världen om man kan säga så. Vi skojade och sa att om vi skulle tala om för mamma i dag vad som gick rätt eller fel så var det kanske att vi var lite för skyddade från den onda världen, vi var inte riktigt rustade när vi väl kom ut. Vi har ju aldrig gått på discon, vi har alltid lyssnat på kristen musik, till exempel, säger Hannah Graaf i intervjuserien ”Jakobs stege”.

– Mamma har alltid varit fin och sagt att ”Jag kommer alltid stötta er flickor, men inte alltid era handlingar”. Och det tror jag har präglat oss ganska mycket. Hon är väldigt förlåtande och vi har fått lära oss att man inte ska bära på en ryggsäck full av bitterhet utan att man mår mycket bättre om man kastar av sig den och förlåter, fyller Magdalena Graaf i.

Oavsett om det gäller sjukdom eller död så är det Gud som hjälper en och ror in en till land.

—  Hannah Graaf

Levde kollektivt i Amsterdam

Mamma, det är Linda Berling, pastor i den fristående församlingen Arken i Kungsängen. Systrarna berättar om mammans missionsiver och hur de var en del av Jesusrörelsen när de var små.

– Det var lite galet då när mamma var ung och de for runt i hela Europa och slogs för Jesus, säger Hannah och berättar hur familjen bodde i kollektiv i Amsterdam under en period och att de inte hade möbler utan satt på kuddar och åt vegetarisk mat.

Sigtuna församling: Kyrkoherde Jakob Tronêt samtalar med systrarna Hannah och Magdalena Graaf.

Den kristna tron har alltid funnits med, oavsett vilka vändningar livet tagit, menar de båda systrarna. När Magdalena Graaf förlorade sin son Isak 2014, bara 19 år gammal, var hon länge väldigt arg på Gud, berättar hon. Nu har det gått mer än tio år och relationen till Gud börjar bli bättre.

– Vi börjar komma på banan igen, Jesus och jag – det känns skönt. Det var faktiskt min före detta fästman Louie som hjälpte mig, han sa ”Tänk på vad Gud har gjort för dina fyra andra barn, han kanske räddat dem flera gånger, du får tacka honom för det”. Och det har jag börjat göra, det blev en vändning.

Hittat hem i morgonmässan

Båda systrarna har den senaste tiden sökt sig allt oftare till Mariakyrkan i Sigtuna, särskilt till morgonmässan som ofta samlar ett fåtal personer. Hannah Graaf har nyligen gått igenom en tuff tid med ett sjukt barn och har längtat efter en plats där hon kunde andas ut, vilken hon upplever att hon funnit på morgonmässan. Hon säger sig också ha fått stöd från prästerna i kyrkan. Även Magdalena Graaf säger att det var ”som att komma hem”.

– Det är alltid tron som fått oss att orka, det är där man hittar viljan och kraften att kämpa vidare. Oavsett om det gäller sjukdom eller död så är det Gud som hjälper en och ror in en till land – det vill vi förmedla till våra barn också, säger Hannah Graaf.

---

Fakta: Systrarna Graaf

  • Hannah, född 1978 och Magdalena, född 1975, blev kända som popduon “Systrarna Graaf” i slutet av 1990-talet, inte minst genom singeln You Got (What I Want).
  • Har varit programledare, bloggat, haft en realitysåpa och Magdalena Graaf har skrivit den självbiografiska boken Det ska bli ett sant nöje att döda dig (Lind & Co), om att leva i en våldsam relation.
  • Deras mamma Linda Bergling är pastor i Arken i Kungsängen.

---

Fler artiklar för dig