Kultur

Rekordinsamling för Ukraina under tv-gala i Värnamokyrka

Vedkaminer från småländska Gnosjö räddar livet på krigsdrabbade familjer

Den tv-sända insamlingsgalan på tvåårsdagen av Ukrainakriget överträffade alla förväntningar. När alla gåvor räknats samman hade 900 000 kronor passerats. Varken Hoppets stjärna eller Barnens oas har upplevt något liknande förut.

Lördagskvällen i Pingstkyrkan Arken i Värnamo var annonserad som ”En galakväll för Ukraina”. Församlingen hade slagit sina påsar ihop med den kristna tv-kanalen TBN Nordic och nyss nämnda hjälporganisationer, med målet att göra vardagen lite bättre för så många krigsdrabbade ukrainare som möjligt. På scen fanns artisterna Frank Ådahl och Emilia Lindberg tillsammans med en specialkomponerad lokal kör, som församlingen Arken dragit ihop. Flera initierade röster var också på plats för att ge färska rapporter om tillståndet bland befolkningen i Ukraina.

Eftersom många ukrainare helt eller delvis fått sina hem förstörda och eftersom energiförsörjningen är instabil på många håll i landet fokuserade insamlingen på att samla in pengar till kaminer som både värmer upp och fungerar för matlagning. Den så kallade Gnosjökaminen är konstruerad av ett lokalt företag i samarbete med kaminexperter. Den är gjort för att vara både energieffektiv och billig och den ska gå att placera inomhus.

Emilia Lindberg sjunger på "En galakväll för Ukraina" i Pingstkyrkan Arken i Värnamo på tvåårsdagen av kriget.

Slapp frysa ihjäl

Simon Manfredsson från hjälporganisationen Barnens oas berättar att de första kaminerna levererades förra vintern och har gjort enorm nytta. När han själv besökte Ukraina i november 2023 träffade han en kvinna som fått en av kaminerna.

– Hon bor i Butja och hon sa att kaminen hade räddat hennes liv. Hon sa att hon hade frusit ihjäl annars, berättar Simon Manfredsson.

Insamlingsgalan fyllde kyrkan men många följde den via TBN Nordics direktsändning. Galakvällen leddes av Anders Wisth och Ulrika Eriksson från Hoppets stjärna. Förutom god musik kunde de som var på plats med egna ögon se hur en kamin tillverkas. Företaget som tillverkar dem var nämligen på plats med monteringspersonal som popnitade kaminer inne i kyrkan.

Gnosjökaminen som specialkonstruerats för behoven i Ukraina kostar 1 400 kronor. Den både värmer och kan användas för matlagning.

Första insamlingsgalan

En kamin kostar 1 400 kronor och redan innan hade Barnens oas lagt en beställning ”i tro” på 500 kaminer, alltså en kostnad på 700 000 kronor. Men summan kom in och mer därtill. För Barnens oas som aldrig tidigare genomfört en insamlingsgala var detta förstås stort.

– Ett otroligt resultat! Det hade varit fantastiskt om det hade kommit in 200 000 kronor, men vi är så glada för engagemanget och det fantastiska intresset för Ukraina. Och för förtroendet som folk har visat oss, betonar Simon Manfredsson.

Hos samarbetspartnern Hoppets Stjärna är tongångarna lika positiva.

Simon Manfredsson med en Kvinna i Butja som fick en kamin förra vintern. Hon berättar att den har räddat hennes liv. Att hon hade dött annars. Den lokala kyrkan installerade kaminen och haft fortsatt kontakt med henne. Idag har hon en egen tro på Jesus och är med i församlingen. Manfredsson från Barnens oas

– Det känns otroligt. En helt fantastiskt bra kväll på alla sätt och vis, säger Ulrika Eriksson på Hoppets stjärna och tillägger:

– Vi har aldrig varit med om dess like någon gång när vi varit ute och haft insamling.

Sänds även i Norge

Hon berättar att många lokala företag engagerade sig och att en second hand-butik skänkte 100 000 kronor. Med största sannolikhet kommer ytterligare pengar att läggas till insamlingen, för det som kommit in via bankgiro räknas först på måndag förmiddag och dessutom sändes insamlingsgalan i repris på söndagskvällen i den norska Bedehuskanalen, vilket tillsammans med gåvor via bankgiro inbringade ytterligare drygt 100 000 kronor.

– Det tände till hos folk i går, konstaterar programledaren Anders Wisth när han summerar galan. Vi utmanade folk: Köp din kamin och många bidrog med 1 400 kronor.

– Pengar är en sak, men en stark sak är också att Vitaly Stebenev från Ukraina medverkade i galan och berättade om den aktuella situationen. Han uttryckte människors stora tack för hjälpen som har getts och som fortsätter att ges.

Den moldaviske pingstledaren Victor Pavlovsky var också med under kvällen. Han berättade hur kriget påverkat deras församlingar. Trots att Moldavien är Europas fattigaste land öppnade församlingarna sina dörrar och ville hjälpa ukrainska flyktingar.

Insamlingsgalan i Värnamo sändes via TBN över Ukraina där Vitaly Stebenev är kanalens representant.

– Östkännaren Rauli Lehtonen berättade också hur man från officiellt håll säger att de evangeliska kristna är de som verkligen ställer upp för Ukraina, vilket uppskattas mycket, Myndigheterna säger att de kristna är snabba till handling via de nätverk som församlingarna har, återger Anders Wisth.

---

Fakta: En galakväll för Ukraina

  • Insamlingsgala i Pingstkyrkan Arken i Värnamo, lördag 24 februari.
  • Medverkande: Emilia Lindberg, Frank Ådahl och en stor lokal kör.
  • Galan var ett samarbete mellan församlingen TBN Nordic samt hjälporganisationerna Hoppets stjärna och Barnens oas.
  • Det slutliga insamlingsresultatet landade på 900 243 kronor.

---

Fler artiklar för dig