Kultur

Carola hyllar Credo när den kristna studentrörelsen firar 100 år

”Jag kommer alltid tillbaka till den här tiden när jag ska berätta hur jag kom till tro”

För länge sedan kom Credo till Carola. Nu kommer Carola till Credo. Den hyllade sångerskan är en av artisterna när den kristna studentorganisationen på onsdag firar sitt 100-årsjubileum med en stor gospelkonsert.

För drygt 40 år sedan kom några personer från Credo, bland andra nuvarande generalsekreteraren Lasse Axelsson, till en skolklass i Adolf Fredriks musikklasser. De berättade kort om kärnan i den kristna tron och sedan fick eleverna ställa frågor. Frågorna blev så många att Credo fick komma tillbaka till klassen. En av eleverna var så intresserad att hon hade skrivit upp sjutton frågor på bänken. Eleven hette Carola Häggkvist. Besöket blev en av de viktiga pusselbitarna som ledde den då blivande artisten till ett personligt beslut att följa Jesus. Resten är, som man säger, historia.

Den här gången är det Carola som kommer till Credo. På onsdag den 21 februari medverkar hon tillsammans med gospelprofilerna Gerald T. Smith och Kiralina Salandy i Credos 100-årsjubileumskonsert i Ersta kyrka i Stockholm. Ett evenemang som redan är utsålt. För Carola kändes det angeläget att medverka, inte minst med tanke på hennes egen historia.

– Närheten till Gud och grunden i den kristna läran fick jag genom Credo. Man glömmer ju aldrig det, det är fantastiskt! Jag kommer alltid tillbaka till den tiden när jag ska berätta hur jag kom till tro, säger Carola.

För sångerskan är det också ett tydligt sätt att visa att hon sluter upp bakom Credos arbete.

– I dag är det, mer än någonsin, viktigt att ge unga en möjlighet till en rättvis bild av kristen tro. För mig representerar Credo en genuin och kärleksfull tro med respekt för Gud och Bibeln, där ungas frågor får plats, säger Carola.

Gospelprofilen Lasse Axelsson i sitt hem i Bromma.

Credos generalsekreterare är gospelprofilen Lasse Axelsson. Han pekar på att dagens gymnasieelever under de senaste åren mött svårigheter som pandemi och isolering, krig i Europa, gängvåld och ökad otrygghet i sina närområden. Detta är kontexten när riksorganisationen Credo fyller 100 år.

– Credo vill, i dag och framåt, finnas med berättelsen om det glada budskapet bland Sveriges skolungdomar, med läger, rastandaktsgrupper och lektionsbesök, säger Lasse Axelsson.

Vad är du mest stolt över att Credo har uträttat under alla de här åren?

– Just det här att kunna hålla fast vid Guds ord och samtidigt kunna lyssna in ungas röster, att låta dem också bli väldigt viktiga, det tycker jag är viktigt. När vi var runt på skolor mycket förr, då vi bland annat kom till Carolas klass, var vi alltid väldigt måna om att det inte var vi som skulle styra lektionen mot ett av oss uppsatt mål. Utan vi började med att dela evangeliet och sedan fick frågorna från eleverna styra lektioner. Det är jag faktiskt väldigt glad över, säger Lasse Axelsson.

---

Fakta: Credo

  • Grundades 1924.
  • Hette tidigare Sveriges Evangeliska Student- och Gymnasiströrelse, SESG.
  • Bytte namn till Credo på 1980-talet.
  • Leds sedan 2021 av generalsekreteraren Lasse Axelsson.
  • Jobbar för att göra Jesus Kristus känd, trodd, lydd (efterföljd) och älskad.
  • Några av Credos uppgifter är att sprida kunskap och bryta fördomar om kristen tro, att stötta kristna skolelever och studenter i deras skolmiljö och att stötta kristna studenters initiativ i campusmiljö.
  • Målgruppen är studenter och skolungdomar från årskurs nio och uppåt.

---

Fler artiklar för dig