Kultur

Efter bojkottkraven: Hon ska representera Israel i Eurovision

1 000 artister protesterade mot Israels medverkan - kommer delta ändå • ”Lutar mot att det blir den mest politiskt laddade Eurovisionen på 2000-talet”

Hon kan sjunga så att håret reser sig på armarna. Men räkna inte med att alla kommer att älska Eden Golan när hon anländer till Malmö för att sjunga Israels bidrag i Eurovision. Israels medverkan i år har blivit ytterst kontroversiell.

– Det är en dröm, framför allt ett sådant här år, där det här har så mycket större mening, säger Eden Golan, enligt The Times of Israel, efter att det blev känt att hon ska representera Israel i årets Eurovision.

– Det är för att vissa hela världen vilka vi verkligen är, och att få representera vårt land under tre minuter på scenen, att få visa våra känslor och den styrka vi som folk bär på, och att vi är här, för alltid och tillsammans.

Eden Golan skickas till Malmö efter att ha vunnit en israelisk talangshow efter en tolkning av rockbandet Aerosmiths ballad I don´t want to miss a thing, vilket hon säger var en hyllning till de israeler som tagits som gisslan av Hamas.

Vilken låt hon kommer att framträda med i Eurovision är ännu inte klart, då Israel har ett helt annat sätt att ta fram sina kandidater på än Sverige.

Krav på bojkott

Men hennes medverkan är kontroversiell på grund av Israels krigföring i Gaza. I Sverige har drygt tusen artister skrivit på ett upprop med krav på att Israel portas från tävlingen och liknande uppmaningar har kommit även från några andra länder som deltar i Eurovision. EBU, som ansvarar för tävlingen, har dock slagit fast att Israel ska få tävla och att arrangemanget är opolitiskt.

Bara det att Israel tillåts ta plats på Eurovisionscenen räcker för att många ska uppröras. Men utöver det lyfter man nu också kritik mot Eden Golan som person. Hon är född i Israel men har vuxit upp i Ryssland, där hon som tolvåring ska ha sjungit på en talangtävling på den ockuperade Krimhalvön. Eden Golan ska ha flyttat tillbaka till Israel för två år sedan.

Kraven på en bojkott av Israel, kombinerat med att Eurovision i år avgörs i en stad – Malmö – som sedan länge har problem med antisemitism, har bara spätt på känslorna ytterligare. Flera som vill att Israel slängs ut ur tävlingen pekar på att såväl Ryssland som Belarus tidigare har behandlats på det viset efter att kriget i Ukraina bröt ut.

Palestinsk sångare

Hur pass mycket världspolitik som kommer att blandas in i årets upplaga av Eurovision återstår att se. Men diskussionen kan komma att breddas, i och med att även Luxemburg i år kommer att representeras av en israelisk artist, sångerskan Tali Golergant. Sedan har vi Island, som kan kommas att representeras av den palestinske sångaren Bashar Murad, något som dock ännu inte är klart då hans medverkan i Eurovision förutsätter att han först vinner de isländska uttagningarna.

– Beskedet lutar mot att det blir den mest politiskt laddade Eurovisionen på 2000-talet. Det kan bli en obehaglig stämning i Malmö, säger Svenska Yles kommentator Eva Frantz.

---

Fakta: Eurovision

  • Årets upplaga av Eurovision Song Contest avgörs i Malmö i maj, efter att artisten Loreen vann tävlingen för Sverige förra året.
  • I år har det kommit krav på bojkott av Israel efter att kriget mot Hamas skördat så många civila offer.
  • Israel tänker dock medverka och har nu utsett artisten Eden Golan som landets representant.

---

Fler artiklar för dig