Relationer

Amerikanarna skrattar åt vårt svenska sätt att dejta i ”Love is blind”

Josefin de Gregorio: Nog borde det vara en självklarhet för män att hålla upp dörrar och betala på första dejten

Svenska deltagarna i realitysuccén “Love is Blind Sverige“ får kritik för att vara oromantiska i jakten på att vara jämlika. “Kanske har vi inte traditionellt romantiska och chevalereska värderingar i blodet”, skriver Josefin de Gregorio.

Netflix omtalade dejtingsuccé Love is Blind fick i år en svensk version. I realityprogrammet, som redan gått i fem säsonger i USA (och haft såväl brasilianska som japanska utgåvor) dejtar singlar varandra utan att träffas. Lite som 1990-talets Heta linjen, fast mer respektabelt. Deltagarna sitter i varsin kapsel och pratar genom en vägg, och får inte mötas ansikte mot ansikte förrän de är redo att förlova sig. Tanken är att allt oväsentligt ska skalas bort; själarna ska få chansen att mötas utan fördomar om utseende, vikt och etnicitet, allt sådant som kan hindra oss från att lära känna varandra på djupet. I USA har experimentet lett till såväl absoluta katastrofer som några till synes lyckliga äktenskap.

Serien har en gedigen fanskara världen över, och de har förstås kastat sig över den svenska utgåvan, som raskt åkt högt upp på Netflix egen tio-i-topplista. Att ta del av dessa fans reaktioner blir ganska upplysande för en svensk.

Svensken är nämligen oerhört pragmatisk och oromantisk, tycker de amerikanska tjejerna på den populära appen Tiktok. Ta till exempel det här med att dela 50/50: ganska mycket en självklarhet för både män och kvinnor i Sverige. Deltagaren Rasmus förklarar för studenten Krisse-Ly att även om deras inkomster är i obalans nu så är målet på sikt total jämställdhet. Inga hemmafruar här inte, inte någon man som betalar hela hyran eller resorna. En av tjejerna orkar inte vänta på att bli friad till, utan tar kommandot och friar själv. En smärre chock för en amerikan.

Kanske har vi inte traditionellt romantiska och chevalereska värderingar i blodet?

—  Josefin de Gregorio

Samlivets väsentligheter avhandlas raskt: har du varit gift förut, har du barn, vill du ha barn, hur mycket sex vill du ha? En deltagare flirtar i och för sig med hjälp av påtänkt vingårdsresa i Toscana, men att lyssna på honom lägga ut texten blir snart cringe, det känns inövat och falskt. Gjort för tv, inte autentiskt. Och den internationella publiken sågar mycket riktigt svenskarna för att vara “ytliga”, rapporterar Expressen. Religion, som ofta avhandlas i den amerikanska versionen, är ingen särskilt viktig faktor i svenska “Love is blind”. Undantaget är den Amanda, dotter till en pastor, som väljer katoliken Sergio.

Samtidigt är svenskarna utseendefixerade, tycker amerikanerna. Sergio oroar sig för att Amandas skolios ska göra henne ful, något han dock senare ber om ursäkt för. Lucas lyckas inte bli attraherad av Emilia och säger till slut nej till henne på grund av detta. Catja tröttnar snabbt på Christofer, som inte är tillräckligt sportig och manlig. Han, som försöker vara lite romantisk och strösslar komplimanger omkring sig (och envist kallar Catja för “mitt hjärtas fröjd och eviga längtan”), blir snart föremål för elaka svenska memes. Sådär pratar väl ingen normal människa, menar kommentatorerna.

Kanske har vi inte traditionellt romantiska och chevalereska värderingar i blodet? Jag minns hur jag en gång, när jag studerade i England, höll upp dörren för en främmande man. “Jag är rätt säker på att det ska vara tvärtom”, sade han skeptiskt. En bekant som bott i New York berättade fascinerat om de invecklade, hårt regelstyrda amerikanska dejtingprotokollen: ingen kyss på första dejten, vänta tre dagar med att ringa, somliga samtalsämnen var bara okej ett par veckor in, och så vidare. Alltsammans ganska främmande för den som vuxit upp i jämställdhetens mest extrema utpost.

Och kanske ska vi inte sörja att vi inte är USA, där en manlig deltagare i en annan populär kärlekssåpa, “Gift vid första ögonkastet”, blev fullständigt hysterisk över att den nya hustrun inte var så begiven på matlagning. Hur kan en riktig kvinna vara okunnig i köket! Skandal! Men å andra sidan finns det en rimlighet i den amerikanska kritiken. Svenskar skulle knappast må dåligt av att bejaka könsrollerna lite mer: nog borde det vara en självklarhet för män att både hålla upp dörrar eller betala på första dejten.

Fler artiklar för dig