Kultur

Peter Halldorf skriver bok om Israel/Palestina-konflikten

Med hjälp av Gamla testamentets profeter vill pastorn och författaren reda ut hur det bibliska Israel, staten Israel och “Guds Israel” förhåller sig till varandra

Under de senaste månaderna har konflikten mellan Israel och Palestina gått från allvarlig till katastrofal. I boken “Guds Israel? – I profeternas spår genom omstritt land”, brottas Peter Halldorf med konflikten som också delat kristenheten.

Peter Halldorfs kommande bok Guds Israel? (Libris) består av 100 korta kapitel och är upplagd som en resedagbok, skriven under besök i Israel och Palestina.

– Vid samtliga resor bodde jag inne i Jerusalems gamla stad, en andlig och politisk hot spot med få motsvarigheter. Jag kunde då inte undgå att beröras av hur djupt sårat landet, och staden, är av den till synes ändlösa konflikten mellan israeler och palestinier. En konflikt som inte bara under lång tid delat Israels judiska befolkning, utan också kristenheten.

– Det sätt på vilket många kategoriskt tagit ställning för det ena eller andra folket, har skapat så starka låsningar att vi har svårt att föra öppna och eftertänksamma samtal med respekt för hur mångbottnad frågan är, säger Peter Halldorf i ett pressmeddelande.

Han beskriver boken som ett “försök att bidra till ett fördjupat samtal i ett lika fascinerande som svårnavigerat landskap”. Under vistelserna i har författaren studerat den bibliska profetlitteraturen.

Halldorf tar profeterna till hjälp för att försöka förstå den alltmer eskalerande konflikten mellan israeler och palestinier samt för att undersöka hur det bibliska Israel, staten Israel och “Guds Israel” förhåller sig till varandra.

Peter Halldorf är aktuell med boken "Guds Israel?

Kan den vision Bibelns profeter hade av Israels uppdrag ge ledtrådar till hur vi ska förstå det judiska folkets speciella kallelse? Vilka vägar och förhållningssätt kan i dag bidra till förståelse och försoning, frågar han sig.

Guds Israel?, som släpps den 1 februari, gör inte anspråk på att ge en fullständighet eller helt rättvis bild. I stället menar Halldorf att boken skulle kunna liknas vid vad rabbinerna kallar en midrash, vilket på hebreiska betyder “söka” eller “efterforska” och är en litterär form där olika röster för samtal med varandra.

Fler artiklar för dig