Kultur

Filmen ”Miraklet i Gullspång” vann Guldbagge för bästa dokumentär

”Miraklet i Gullspång” om de kristna systrarna prisades vid Guldbaggegalan

Vid måndagens Guldbaggegala tog ”Miraklet i Gullspång” hem pris för bästa dokumentär. I sitt tacktal lyfte regissören Maria Fredriksson fram modet hos de medverkande.

Dokumentären ”Miraklet i Gullspång” hade chans på Guldbaggar i fyra kategorier: Bästa film, bästa dokumentär, bästa regi och bästa klippning. När galan, som i år leddes av skådespelaren och sångerskan Shima Niavarani, sammanfattades, stod det klart att dokumentären fått priset för bästa dokumentär.

Huvudpersonerna i dokumentären är de nordnorska, kristna systrarna Kari Klo och May-Elin Storsletten. De var inte på plats på galan på Cirkus i Stockholm, men nämndes av regissören Maria Fredriksson: ”Jag vill framför allt tacka de medverkande för att de så modigt låter oss ta del av deras liv så att vi kan se världen från en annan synvinkel än vår egen”, sa hon i sitt tacktal.

Hon passade också på att betona att den osannolika berättelsen om de norska systrarna, tvärtemot mot vad man kan tro, faktiskt är helt och hållet hämtad från verkligheten.

”Ibland är verkligheten helt overklig. För dem som tror, eller har insinuerat, att det här är en halvdokumentär eller lite hittepå, vill jag säga: Allt är sant”.

Samma sak intygade Kari Klo och May-Elin Storsletten i en Dagenintervju i höstas.

Dokumentären bygger på deras liv och inleds med att en av systrarna – May-Elin Storsletten – upplever sig få ett tecken från Gud att köpa en lägenhet i Gullspång. På mäklarkontoret möter hon och systern Kari Klo sedan säljaren, som visar sig vara en exakt kopia av deras storasyster Lita. Hon som tog sitt liv för 30 år sedan.

Det som sedan utspelar sig är en vindlande historia som hela tiden får nya förvecklingar.

I intervjun med Dagen berättade Kari Klo och May-Elin Storsletten om inspelningen, sin tro på Gud, och att de är ”hundra procent säkra” på att de genom filmen hittade sin döda systers tvilling.

I februari har filmen premiär i Norge.

Systrarna Kari Klo och May-Elin Storsletten på den svenska biopremiären av dokumentären ”Miraklet i Gullspång”

---

Fakta: Miraklet i Gullspång

  • Film från 2023 i regi av Maria Fredriksson, producerad av Ina Holmqvist.
  • I filmen medverkar Kari Klo, May-Elin Storsletten och Olaug Bakkevoll.

---

Fler artiklar för dig