Kultur

Hennes son tog sitt liv – nu reagerar hon på synen på självmord inom New age

Religionsvetaren Lasse Johansson om Love and light-rörelsens syn på självmord: Det är förfärligt, jag har aldrig stött på det så här uttalat tidigare

Kalla faktas granskning av hur retoriken i nyandliga rörelser riskerar att leda folk till självmord har rört upp många känslor hos tittarna.
– Jag blir både arg och rädd, säger tonårsmamman Frida Sjöqvist Jakobsson vars son tog sitt liv 2021.

En healer som avråder närstående från att ingripa om någon vill ta sitt liv och flera vittnesmål om människor som farit illa och fått självmordstankar i nyandliga miljöer. Detta innehöll Kalla faktas granskning av den växande Love and light-rörelsen. Religionsvetaren Lasse Johansson har under flera decennier studerat de nyandliga strömningarna och konstaterar att många av de trender han mötte inför millennieskiftet i dag presenteras i en ny dräkt för unga följare på Tiktok och andra sociala medier.

– Jag känner igen jättemycket. Det är samma tankemönster, men nya entreprenörer som träder fram. En skillnad är det tydliga genomslaget bland yngre och unga vuxna, säger han.

Lasse Johansson menar att berättelserna från avhopparna i Kalla faktas granskning är symptomatiska för människor som varit djupt inne i den nyandliga världen.

Lasse Johansson, religionsvetare.

– Man har till en början mycket positiva, ljusa och jag-stärkande upplevelser, men sedan får allt gradvis en mycket mörkare nyans och det som verkade så fritt och positivt kräver plötsligt väldigt mycket av en.

– Detta blir särskilt tungt för många människor när de inser att de enligt dessa läror har sig själva att skylla för de motgångar som kan drabba en i livet.

Hur ser du på avslöjandet om synen på självmord, att människor får rådet att inte ingripa om någon riskerar att ta sitt liv?

– Det är förfärligt förstås. Jag har aldrig stött på det så här uttalat tidigare. Det är ett steg i en extrem riktning. Men samtidigt är det tyvärr inte förvånande. Det blir ju den yttersta konsekvensen av den väldigt hårda läran där allting är upp till en själv. Man ska söka de högre energierna och lyckas man inte med det krävs en ”reboot” eller ”reset”.

Frida Sjöqvist Jakobsson.

En av dem som reagerat starkt på programmet är Frida Sjöqvist Jakobsson i Knivsta. Våren 2021 tog hennes 19-årige son Benjamin sitt liv och Kalla faktas avslöjande att nyandliga healers avråder från att ingripa vid självmord har upprört henne.

– Jag tycker att det är fullständigt förkastligt, jag blir både arg och rädd att detta får ske i en tid när vi har så stora problem med psykisk ohälsa bland unga, säger hon.

Frida Sjöqvist Jakobsson har själv tonårsbarn som kommer i kontakt med nyandlighet via Tiktok, precis som det talas om i Kalla faktas granskning. Hon konstaterar att det finns ett stort behov av moderering och ansvar för vad som visas på sociala medier och berättar att hon kontaktat Spes, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd, efter att hon sett Kalla fakta.

– Jag hörde av mig till vår lokala kontaktperson för Spes för att höra om hon kände till den här problematiken.

– Jag kände direkt för min egen del att jag behöver sätta mig med våra tonåringar hemma och prata om riskerna med den nyandlighet som sprids i dag på sociala medier, säger hon.

Lasse Johansson konstaterar att i en tid när nyandliga rörelser är på frammarsch bland unga behöver kyrkan finnas tillhands för att möta människor.

– Många av de här människorna blir låsta och styrs helt av rädsla för att tänka fel och komma i närheten av negativa energier. Det kristna budskapet om nåden är därför helt fantastiskt och revolutionerande i det här sammanhanget. Att man kan få ta emot livet och ljuset helt gratis ur Guds hand som en gåva. Det behöver människor i dessa miljöer få veta, säger Lasse Johansson.

---

Fakta: Hit kan du vända dig om du brottas med självmordstankar

  • Jourhavande präst, alla dagar 21–06. Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst.
  • Bris, tel 116 111.
  • Självmordslinjen tel 90 101.
  • Stöd i form av chatt www.mind.se/sjalvmordslinjen

---


Fler artiklar för dig