Kultur

Healern avrådde från att ingripa vid självmord

Inom den trendiga Love and light-rörelsen beskrivs självmord som ett sätt att transformera sin energi till en annan existens - Kalla faktas reporter fick rådet att inte ingripa om en vän hade tankar på att ta sitt liv

I TV4 berättar ”Tina” om hur hon tolkade råden från det nyandliga nätforumet som en tydlig uppmaning att ta sitt liv. ”Emma” sa upp sig från jobbet för att kunna leva tillsammans med andra ”ljusarbetare” – samtidigt levde hon i ständig skräck med självmordstankar och självskadebeteende.

Svenska influerare med hundratusentals följare bjuder gärna in medium och testar kristaller och andra nyandliga metoder. Samtidigt visar Kalla faktas granskning hur den nyandliga Love and light-communityn talar öppet om självmord som ett naturligt steg för den som inte klarar av att nå den femte dimensionen (5D), en tillvaro som ses som det högsta målet i den växande rörelsen.

Charlotta Rexmark påstår på sin Youtubekanal att det är vissa människors uppdrag att begå självmord.
Skärmbild ur Kalla fakta: Lockad till självmord – spiritualitetens okända baksida.

”Alla har en fri vilja och alla har redan valt när de ska födas in på jorden och när de ska checka ut ifrån jorden, så vi har även valt att vi ska ta självmord”, säger influeraren Christina Grossi i ett Youtubeklipp.

Jag tolkade det som att de bad mig ta livet av mig.

—  "Tina"

En av dem som upplevt den här retoriken på nära håll är ”Tina”, som berättar sin historia för Kalla fakta. Hon spenderade mycket tid på nätforum för så kallade “ljusarbetare”. En stor del av hennes liv blev en kamp för att nå den upphöjda femte dimensionen, men Tina fick höra att hennes dna var för trasigt och att hon därför skulle behöva en omstart, “en reset”.

– Jag tolkade det som att de bad mig ta livet av mig. Man tror ju att man har oändligt många liv på denna jord. Klarar man inte sitt “mission” i ett liv, då får du fortsätta i nästa liv, säger hon i Kalla fakta.

Skärmbild ur Kalla fakta: Lockad till självmord – spiritualitetens okända baksida.

I programmet möter vi även “Emma” som tillsammans med sin man lämnade jobb och hus för att leva tillsammans med andra “ljusarbetare”. De uppmanades att ta lån för att kunna finansiera alla de kurser man förväntades att gå. Hon berättar att hon levde i ständig skräck för att ”stjäla ljus” från sina medmänniskor och brottades med både självmordstankar och självskadebeteende.

I granskningen går Kalla faktas reporter in på healingcentret Lifeforum med dold kamera. När hon säger att hon är orolig för en vän som vill ta sitt liv får hon rådet av healern Karin Jonsson att inte ingripa.

– Om jag hade varit du, som vän, så hade jag uttryckt min oro. Men jag hade inte försökt påverka henne, är du med? För vi kan inte påverka någons liv. Det är verkligen ”the law of Karma”. Vi får inte styra, säger hon i programmet.

Skärmbild ur Kalla fakta: Lockad till självmord – spiritualitetens okända baksida.

Det är inte första gången Karin Jonsson talar om självmord på liknande sätt. I ett klipp som visas i programmet säger hon att ”vi kommer att se ett väldigt starkt ökat antal av människor som väljer att lämna jorden”.

Skärmbild ur Kalla fakta: Lockad till självmord – spiritualitetens okända baksida.

Anders Knutas är vd för Lifeforum och välkänd i den nyandliga rörelsen i Sverige. Han syns ofta i sällskap med kända svenskar och har bland annat figurerat i Viktor Frisks och Agneta Sjödins flöden. I Kalla fakta säger han bland annat att Börje Salmings ALS kan ha haft att göra med att han tog vaccin mot Covid-19 samt att barn som är cancersjuka själva tagit på sig sjukdomen.

Däremot menar han att Karin Jonssons ord om att inte ingripa vid självmord inte är något som Lifeforum står bakom.

– Det följer inte våra riktlinjer över huvud taget, säger han till Kalla fakta.

---

Fakta: Hit kan du vända dig om du brottas med självmordstankar

  • Jourhavande präst, alla dagar 21–06. Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst.
  • Bris, tel 116 111.
  • Självmordslinjen tel 90 101.
  • Stöd i form av chatt www.mind.se/sjalvmordslinjen

---

Fler artiklar för dig