Kultur

Far och son Eurell kan få pris på QX-galan

Nominerade för sitt arbete för inkludering av hbtq-personer i kyrkan • Gabriel Eurell med och arrangerade konferensen Jesus älskar hbtq • Per-Olof Eurell: Vi är inte aktiva i Livets ord längre och vi är på väg därifrån som jag bedömer det.

Två medlemmar i Livets ord är nominerade till en av utmärkelserna på den årliga QX-galan som arrangeras den 5 februari. Flera andra kristna är också nominerade till priser på den kommande hbtq-galan.

Det är tidningen QX som vill hylla personer inom hbtq-rörelsen och två av de nominerade till “Årets keep up the good work” är Per-Olof Eurell och Gabriel Eurell.

Per-Olof är far till Gabriel, som för några år sedan kom ut som homosexuell. I maj i fjol arrangerade de tillsammans den uppmärksammade konferensen ”Jesus älskar hbtq” i Immanuelskyrkan i Stockholm som de hyrt för ändamålet.

Per-Olof Eurell har också skrivit boken Verkligheten korrigerar: en bok om homosexualitet i ljuset av Bibeln, historien och mötet med människor.

Gabriel Eurell var en av arrangörerna till en konferens om inkludering av hbtq-personer i kristna sammanhang arrangerades i Immanuelskyrkan, Stockholm.

Familjens resa från starkt hbtq-kritisk till synsättet att kyrkan har en särskild förpliktelse att ta vara på människor vars sexualitet avviker från normen eftersom de är särskilt utsatta, har också skildrats i P1-dokumentären Fadern, sonen och synden.

Inte aktiva i Livets ord längre

I QX prismotivering benämns Eurells som ex-livets ordare, men det är inte riktigt sant, säger Per-Olof Eurell när Dagen frågar hur det ligger till.

– Formellt sett är vi fortfarande medlemmar i Livets ord, men vi har inte gått dit sedan i somras. Vi har inte känt oss riktigt välkomna där, förklarar Per-Olof Eurell.

– Vi är inte aktiva i församlingen längre och vi är på väg därifrån som jag bedömer det.

Hur känns det att bli nominerad till QX-galan?

– Vad ska man säga? QX är ju en miljö som jag inte är van vid. De kanske har prioriterat sådant som gör att jag känner mig främmande. Mycket naket och läder. Men om vi ska vara ärliga så finns det många kristna i den miljön som lämnat kyrkan. och som känner hat och bitterhet mot den. Jag skulle vilja sända en signal till alla dessa via hbtq-communityn att ”Jesus älskar dig”. Där känner jag en stor uppgift. Jag tror att Gud älskar de här människorna och att kyrkan måste vara en plats där de får känna sig välkomna. Det känns viktigt att få en förändring till stånd. Man kan behöva ändra sig ibland, säger Per-Olof Eurell.

– Traditionellt har hbtq-rörelsen och värdekonservativa pingstkarismatiska kristna haft ett ömsesidigt förakt för varandra. Att kristna med koppling till Livets ord skulle behandlas positivt på QX-galan är nog få som skulle trott möjligt för några år sedan.

Talmannen med på listan

QX motivering lyder: Sedan Gabriel kom ut som bög har ex-Livets ordarna Gabriel och pappa Per-Olof engagerat sig för att få den evangelikala kristna rörelsen att inkludera hbtq+personer, och att kyrkornas läror går att kombinera med en positiv syn på regnbågspersoner.

Flera andra kristna finns med på listan över nominerade till priser på QX-galan. Författaren Jonas Gardell är nominerad i kategorin Årets bok med en historisk bok om den svenska hbtq-rörelsens historia. Riksdagens talman Andreas Norlén (M), som bland annat i en Dagenintervju berättat öppet om sin gudstro, är nominerad i kategorin Årets darling och sångaren Andreas Wijk är nominerad i kategorin Årets scen för sin insats i musikalen Moulin Rouge, vilket var hans debutroll i musikalsammanhang.

Vinnarna presenteras på QX-galan som arrangeras den 5 februari på Cirkus i Stockholm.

---

Fakta: QX-galan

  • Ett årligt evenemang arrangerat av tidningen QX.
  • På galan delas också ut priser i en rad olika kategorier.
  • QX-galan äger i år rum den 5 februari.

---

Fler artiklar för dig