Kultur

Unik andaktsbok samlar 200 kristna från alla kyrkor i Nässjö

Mats Frohm: ”Alla har olika kunskap och uppenbarelse av Gud, men vi kan i alla fall enas om att Jesus har frälst oss”

För trettio år sedan blev Mats Frohm ”omringad av Gud” tack vare att kyrkorna i Nässjö samarbetade med skolan han arbetade på. Nu har han samlat över 200 kristna skribenter med anknytning till staden, i en andaktsbok. Förhoppningen är att den ska bidra till enhet – och göra människor nyfikna på Jesus.

Sedan många år tillbaka samlas kyrkorna i småländska Nässjö regelbundet för att be för sin stad. Mats Frohm, som har bott i staden hela sitt liv, brukar ofta vara med. Efter ett sådant tillfälle kände han “en oerhörd frid och glädje hela dagen” och fick en tanke: Skulle man inte kunna samla kristna från hela Nässjö kommun i en andaktsbok?

Mats Frohm hade ingen tidigare erfarenhet av bokutgivning, och är varken pastor eller professionell skribent. Däremot är han aktiv i Missionskyrkan och har ett stort nätverk från sina år som anställd i kommunen. Och framför allt kunde han inte släppa idén på att kristna, genom att dela sina erfarenheter av Gud, skulle kunna göra skillnad.

– Det händer något när kristna från olika sammanhang kommer samman. Jesus själv ber ju att vi ska vara ett. Alla kristna har olika kunskap och uppenbarelse av Gud, men vi kan i alla fall enas om att Jesus har frälst oss. Och det kan vi berätta om! säger Mats Frohm entusiastiskt.

Det egna vittnesbördet är grunden i boken som nu finns i handeln: Ännu en dag - 365 andakter för årets alla dagar. Fler än 200 skribenter med anknytning till Nässjö medverkar, och alla samfund i staden – från ortodoxa kyrkan till Frälsningsarmén – finns representerade. En del medverkande är teologer, andra företagsledare, musiker eller lärare. Den äldsta skribenten är 92 år, den yngsta är 20. Flera av skribenterna träffade han första gången på releasefesten tidigare i höst.

– Releasen var som en himmelsk kram. Någon sa: “Vilken kväll! Hela Nässjö var här!”

För många år sedan blev Mats Frohm själv kristen tack vare att han fick möta stadens kyrkor. Han var 28 år gammal och ansvarade för ett fritidsaktivitetsprojekt på en av skolorna i Nässjö.

– Vi samarbetade med kyrkorna så på måndagar kom en pastor från pingstkyrkan, tisdagar en från allians, onsdagar en från Frälsningsarmén... Jag var omringad av Gud!

– Bit för bit bröts mina fördomar ner. Jag såg att de här människorna hade något som jag inte hade. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad, men det var något med hur de talade, och hur de mötte problem. Det gav mig en sorts visshet om att det måste finnas något annat än det vi kan se och ta på.

"Framför allt hoppas jag att den gudslängtan som finns hos oss ska föra oss samman. Som kyrkor är inte isolerade öar utan har starka broar mellan oss" säger Mats Frohm om den andaktsbok som han tagit initiativ till.

Till sist tog Mats Frohm ett eget beslut att bli kristen. Då hade han redan vänner i många olika kyrkor. På ett sätt sluts cirkeln nu när han samlat kristna från alla Nässjös olika samfund i en andaktsbok. Men själv ser han det bara som en början.

– Jag hoppas att det här ska skapa en trampolineffekt så att fler städer gör samma sak, säger Mats Frohm som har blivit överraskad av det stora intresset för boken; den har redan sålt i 700 exemplar.

– Framför allt hoppas jag att den gudslängtan som finns hos oss ska föra oss samman. Som kyrkor är inte isolerade öar utan har starka broar mellan oss. Tillsammans är vi Guds folk! Det kommer bli ett tecken för dem som inte tror; “Om ni har kärlek till varandra, skall alla förstå att ni är mina lärjungar” står det ju i Johannesevangeliet.

Samtidigt ser han tillbaka på en intensiv process.

– Det var många trådar att få ihop. Jag tragglade med word och fick lära mig allting från scratch. Och sedan var det en del texter som kom in sent, så jag fick skriva några extra andakter själv. Men när jag kände tvivel påminde Herren mig om att jag var på rätt väg ändå.

Mats Frohm har betalat hela bokprocessen från egen ficka. Han har kostat på materialet i boken med tanke om att den ska hålla i många år och användas i den dagliga andakten. Givetvis hoppas han få tillbaka pengarna som han investerat, men det är inget mål i sig.

– Vinsten är att få berätta om Jesus!

---

Fakta: Ännu en dag - 365 andakter för årets alla dagar

"Ännu en dag – 365 andakter för årets alla dagar".
  • En 440 sidor tjock andaktsbok skriven av 200 skribenter med koppling till Nässjö.
  • Innehåller betraktelser och böner för årets alla dagar.
  • Initiativtagare, projektledare och redaktör är 66-årige Mats Frohm.
  • På omslaget syns tre kännetecken för Nässjö: Nässjö kyrka, vattentornet och ett snabbtåg

---

Fler artiklar för dig