Kultur

Drottning Silvia: Jag återvänder ofta till bönboken

Nu fyller Sveriges drottning 80 år, med tron på Gud fortsatt levande

Sveriges drottning Silvia har alltid varit tydlig med sin kristna tro. Som barn i Tyskland och Brasilien gick hon både till den lokala Katolska kyrkan och till den evangeliska. Att be aftonbön är något hon gjort genom hela livet och den första bön hon lärde sig på svenska var ”Gud som haver barnen kär”.

Det var inte helt okontroversiellt att gå till två olika kyrkor, som drottning Silvias föräldrar gjorde under hennes uppväxt. Drottningens mamma Alice, bördig från Brasilien, kom från en djupt troende katolsk familj och hade därför med sig från släkten att eventuella barn skulle tillhöra den katolska gemenskapen. Pappan däremot hade lutherska rötter, med inte mindre än åtta präster i släkten.

– Mina föräldrar var väldigt respektfulla mot varandra så det var inga problem hemma. Vi gick till Katolska kyrkan eller den evangeliska kyrkan, säger drottning Silvia till Kyrkans tidning, inför sin 80-årsdag.

Men när barnen började komma blev det mer komplicerat. Vilken gemenskap skulle barnen tillhöra och vilket dop skulle de få? Efter viss diskussion landade man i att barnen skulle ta emot dopet inom den evangeliska kyrkan.

– Min morfar frågade lite försynt min mor om hon inte ville låta döpa sitt barn. Om det händer något, är det viktigt att barnet är i Guds händer, sa han, berättar drottningen.

Uppväxten i de två olika kyrkotraditionerna och de olika kulturerna är något som berikat henne, berättar hon. Det kom också att bli en hjälp i rollen som drottning. Men det är i Svenska kyrkans gemenskap som hon och kungen har sitt andliga hem. Och det är inte bara för att det står i lagen. Den kristna tron är personlig och levande, det vittnar många i kungaparets omgivning om.

Om det händer något, är det viktigt att barnet är i Guds händer, sa min morfar.

—  Drottning Silvia

När Michael Bjerkhagen, pastor i Kungliga hovförsamlingen, nyligen beskrev kungens kristna tro gjorde han det med orden ”tydlig”, ”viktig” och ”självklar”. Båda två är flitiga gudstjänstbesökare, inte minst deltar de i Slottskyrkans gudstjänster, belägen inne i Kungliga slottet i Stockholm.

Drottning Silvia har i mångt och mycket varit ännu mer drivande vad gäller tron. Inte minst genom de bönböcker hon varit med och fått utgivna. Bön är något som alltid legat nära drottningens hjärta. Hon har varit högst delaktig och drivande i att ta fram de olika bönböckerna genom åren. I Victorias bönbok, kronprinsessans egen, önskade drottningen en samling böner som även talade till barn från andra länder. I den egna bönboken drottning Silvias bönbok, delar hon med sig av sina tankar kring bönens betydelse.

– Det finns situationer som inte är lätta och man kan hitta svar som passar en själv och den situation som man just står i, kanske ett sorgebesked. Många kloka människor har skrivit ner sina tankar och böner, och den boken återvänder jag till, säger hon till Kyrkans tidning.

Med sina egna barn har hon delat tron och de har bett tillsammans – nu gör hon detsamma med sina barnbarn, berättar hon.

Det är viktigt att tron får ta sig uttryck även i det liv man lever, menar drottningen. Exempelvis var Sveriges engagemang för flyktingarna som kom under 2015 något hon gladdes över att se.

– Det var fantastiskt, och det är ju också den kristna idén att hjälpa de som har det svårt.

Drottningen har engagerat sig i olika saker, som grundandet av organisationen Childhood 1999, med visionen att alla barn har rätt till en barndom fri från sexuella övergrepp, exploatering och våld. 1300 projekt har möjliggjorts tack vare Childhood världen över. Hon har också länge varit engagerad för att människor drabbade av demens ska få värdig vård. Inför födelsedagen är det barnen i krigets Ukraina hon vill sätta fokus på och önskar sig därför i 80-årsgåva bidrag till insamlingen i Radiohjälpens och Världens barns regi.

---

Fakta: Drottning Silvia

  • Föddes den 23 december 1943 i Heidelberg i Tyskland. Växte upp i Brasilien.
  • Blev Sveriges drottning 1976 när hon gifte sig med kung Carl XVI Gustaf.
  • Gift med Carl XVI Gustaf, har tre barn och åtta barnbarn.
  • 1996 grundade drottningen Silviahemmet, en vård- och utbildningsstiftelse som erbjuder utbildning, kurser, certifieringsprogram, dagverksamhet och boende.
  • För att hjälpa barnen i Ukraina önskar hon sig i 80-årsgåva bidrag till insamlingen i Radiohjälpens och Världens barns regi.

---

Fler artiklar för dig