Relationer

”Jag upplever våra jular som mer fridfulla i dag än tidigare”

Viktor och Julia Helleday i Umeå vill skala bort allt onödigt för att skapa plats för julens kärna

Hur undviker man att julen blir en kommersiell högtid? Och hur kan Jesus ta större plats i julfirandet? Det är två av alla frågor som Viktor och Julia Helleday funderat över sedan de blev föräldrar.

Julen nalkas och många springer på stan för att köpa julklappar eller handlar och förbereder maten som ska lagas. I trebarnsfamiljen Helledays lägenhet i centrala Umeå är det också julförberedelser på gång, men kanske inte av det slag man är van vid. I vardagsrummet har de till exempel samlat ihop material för att tillsammans bygga en stallkoja och i köket ligger tårtpyntet redo för den födelsedagstårta som barnen ska få dekorera, för att fira Jesus födelsedag.

– Ända sedan vi fick första barnet har vi funderat över hur vi vill föra vidare i sättet vi firar våra högtider på. Vi vill till exempel inte att julen ska förknippas med massa måsten och stress, där man plikttroget klämmer in att läsa julevangeliet. Vi vill i stället att hela julen ska utgå från det, säger Julia Helleday.

– Tanken föddes ur en frustration över att man råddar så mycket med julen att man riskerar att missa själva kärnan, fortsätter Viktor.

– När vi fick en egen familj kunde vi passa på att börja från ett blankt blad, och utforma högtider på det sätt som vi ville fira dem. Vad vill vi egentligen kommunicera till våra barn och hur kan vi göra det på ett bra sätt?

Eftersom makarna delar den kristna tron är kärnan i familjens julfirande att Guds son, Jesus föddes till jorden. Detta vill de alltså inte bara uppmärksamma en liten stund på julafton, när så mycket annat också ska hända, utan få in något av det kristna budskapet julen igenom, från adventstiden och framåt. Det handlar inte om att skrota alla inslag som har med julstämning att göra – snarare att låta den mysiga julstämningen förknippas med Jesus, förklarar de.

– Vi pratade till exempel med barnen om att vi firar jul för att Jesus föddes och om funderade tillsammans över hur vi skulle kunna fira honom på ett bra sätt. Då kom barnen på att vi borde ha en födelsedagstårta, så det har blivit en tradition för oss, säger Julia.

Familjen Helleday består av mamma Julia, pappa Viktor, barnen Wilner 6,5 år, Hubert 4 år, och Enok 2 år.

Förra året blev det dock först i början av januari som tårtan blev till – det var för mycket som skulle hinnas med innan dess. Men det gör inte så mycket om allt inte blir som planerat menar makarna Helleday. Det viktiga är att man har roligt tillsammans längs vägen och att firandet förknippas med Jesu födelse.

En annan ny jultradition som familjen Helleday infört är att dela upp julevangeliet i mindre portioner, som varar genom hela december. Viktor minns hur han själv som barn upplevde läsningen av bibeltexten: antingen höll han på att spricka av längtan efter att få kasta sig över de oöppnade julklapparna, eller så var det nära att han somnade av tristess. För att undvika detta läser familjen små, korta stycken från texten, och pratar om dem.

– Det blir som en adventskalender, med ett litet bibelord varje dag. Vi försöker hitta en dos som de klarar att ta in utifrån sin uppmärksamhet. I samband med läsningen kan vi till exempel bygga en krubba av lego och leka att herdarna tog sig dit.

Det tar opraktiskt mycket plats i vår lilla lägenhet som är på 70 kvadratmeter – det går liksom inte att undvika att se det.

—  Julia Helleday

I många hem finns bland pyntet en julkrubba med tillhörande figurer. Familjen Helleday har tagit detta ett steg längre och infört traditionen att bygga upp ett eget litet stall som man till och med kan gå in i. Det var för några år sedan som idén om en stallkoja kom upp, och nu är det ett självklart inslag under december. I stallet, som sätts ihop med hjälp av virke, filtar och annat, hjälps barnen åt att hänga upp stjärnor, änglar och ljusslingor för att göra det mysigt. Där inne kan familjen sedan sitta och läsa och mysa.

– Det tar opraktiskt mycket plats i vår lilla lägenhet som är på 70 kvadratmeter – det går liksom inte att undvika att se det, skrattar Julia.

– Men det gör samtidigt att vi hela tiden blir påminda om anledningen till vårt julfirande, och ger oss många chanser att prata om varför vi firar jul. Ett av barnen frågade om det verkligen var här i vårt stall som Jesus föddes och då fick vi prata om det.

Familjen Helleday består av mamma Julia, pappa Viktor, barnen Wilner 6,5 år, Hubert 4 år, och Enok 2 år.

Viktor menar att det även finns en symbolisk innebörd i att låta stallkojan få ta plats.

– Vi vill ju göra plats för Jesus i vårt hem och i våra hjärtan. Advent betyder ju ankomst och vi vill vara redo den dag han kommer att ta emot honom. Stallet har dessutom blivit den mysigaste platsen i hela lägenheten!

Julia och Viktor stannar upp en liten stund. Kanske låter detta som att de har skyhöga ambitioner och att de inte gör annat än att skapa stämning och pratar om Jesus med sina barn. Det blir faktiskt stökigt och kaosigt emellanåt också.

– Detta kan ju låta riktigt pretentiöst, och hade jag läst en intervju med oss hade jag nog fått både huvudvärk och prestationsångest, säger Viktor Helleday med ett skratt.

– Men egentligen handlar det ju om att vi vill skala bort mycket av det man inte måste ha med. Jag upplever våra jular som mer fridfulla än tidigare för att vi har valt att fokusera på det vi verkligen vill ska finnas med.

Han tillägger att just deras koncept säkert inte passar alla. Julia och Viktor har utgått från vad de själva och barnen tycker är roligt och vad de mäktar med. Ska man förändra sina traditioner bör man ta in saker man själv är bra på och det som man brinner för – inte ta någon annans jultraditioner rakt av, menar de.

– Det vi vill uppmuntra till och som vi kanske kan inspirera någon att göra är just att skala bort det som egentligen är onödigt, det som skapar stress kring jul. Fundera över om det finns något du tycker är jobbigt med julen. Vad känns som ett ok i stället för något som ger liv? Vad får dig att tappa fokus på det viktiga? Våga tänka annorlunda! uppmuntrar Julia.

Familjen Helleday består av mamma Julia, pappa Viktor, barnen Wilner 6,5 år, Hubert 4 år, och Enok 2 år.

Viktor tar förra årets julmiddag med Julias familj som ett konkret exempel. Ingen hade lust att stå i köket halva julafton så i stället bakade man julpizza i Julias föräldrars bagarstuga, och på juldagen grillades det utomhus över öppen eld. Även om julklapparna finns kvar så har barnen fått öppna någon varje dag i stället för alla på en gång, för att bättre hinna njuta av dem.

– Jesus tar större plats än tomten i nuläget, det är så vi vill ha det, säger Viktor Helleday.

---

Fakta: Familjen Helleday

  • Består av mamma Julia, pappa Viktor, barnen Wilner 6,5 år, Hubert 4 år, och Enok 2 år.
  • Bor i Umeå.
  • Julia jobbar som barn -och familjekonsulent i Korskyrkan och Viktor som biträdande butikschef på PMU:s second hand Umeå.
Familjen Helleday består av mamma Julia, pappa Viktor, barnen Wilner 6,5 år, Hubert 4 år, och Enok 2 år.

---

Fler artiklar för dig