Kultur

Här är årets bästa böcker

Dagens recensenter väljer sina favoriter ur den kristna bokutgivningen från året som gått

En exposé genom bokens historia, vittnesmål från den kriminella världen och inblick i politikens stängda rum. Lyrik och teologi, livsberättelse och forskningsrapport. Bredden är stor när Dagens recensenter väljer de bästa böckerna från året som gått. Här finns något för alla boksmaker.

Håkan Arenius:


"Bokens folk" av Joel Halldorf.

Bokens folk - En civilisationshistoria från papyrus till pixlar av Joel Halldorf (Fri tanke)

Texten vindlar genom århundraden, tankeströmningar och tekniska innovationer. Här får vi veta hur den första “pocketboken” gjorde världsmissionen möjlig, hur ett litet uppehåll mellan orden skapade vår civilisation och att boken hade en huvudroll i nationernas framväxt. Kapitlet om Hitlertyskland är måsteläsning!

bokomslag

Fasaden och insidan av Lars Adaktusson (Libris)

Lars Adaktusson berättar här om sina tio år med Kristdemokraterna. Med journalistens öga för sammanhang ger han uppseendeväckande interiörer från partiets inre liv och beskriver hur partiledaren med entourage till slut tog heder och ära av honom. Hans reflektioner kring hur en värderingsdriven organisation bör ledas är synnerligen tänkvärda. Boken har därför ett ärende till alla folkrörelseengagerade.

Evelina Lundkvist:


Elisabeth Malm är aktuell med boken "Trots allt", som hon skrivit tillsammans med Malina Abrahamsson.

Trots allt – När blåklockorna blommar i öknen av Elisabeth Malm och Malina Abrahamsson (Libris)

Den här drabbande boken kommer jag att ge bort mer än en gång. Elisabeth Malm får en tung dörr i huvudet och ingenting blir sig likt efter det. När allt som varit viktigt för henne skalas bort till följd av hjärnskadan – vad blir kvar då? Det är en utelämnande livsberättelse med förmåga att väcka medkänsla för andra, öppna dörrar till egen gömd sorg och ge mod åt det ärliga samtalet med Gud.

"Stränder in mot ljuset" av Ylva Eggehorn.

Stränder in mot ljuset av Ylva Eggehorn (Libris)

En eftertänksamt utvald samling av en Sveriges främsta poeter, Ylva Eggehorn. En bok som gärna kan få ligga framme – vacker på både insidan och utsidan. Jag hoppas att många ska upptäcka hennes författarskap och förmåga att fånga vidden av den mänskliga erfarenheten i text. Hennes dikter är ömsom slägga, ömsom doft av nybakt bröd. Och mitt i allt: Kristus.


Per-Johan Thörn Wistrand:


"Surrender" av Bono.

Surrender – 40 låtar, en berättelse av Bono i översättning av Cecilia Berglund Barklem (Polaris)

Bonos bok Surrender toppar mina recensioner i år. U2-sångaren har verkligen lyckats skriva fångande om livet, musiken och tron. I den här 590 sidor långa biografin framträder också särskilt hans fascinerande insatser som rättviseivrande aktivist.


Fanny Willman:


"Havandeskapet" av Alva Dahl.

Havandeskapet av Alva Dahl (Syster Enbär)

Här är en julklapp för den poetiskt lagda, som alltid hittar fler lager än de uppenbara i tillvaron. För den som inte bara vill roas av snabb underhållning, utan som finner ro i de långsamma tankarna kommer Havandeskapet att vara en perfekt gåva. Boken kommer att beröra alla som får den i sin hand. Dessutom ett juligt tema; också Jesusbarnet var en gång ett litet russin i mammas mage.

Tore Samuelsson:


"Ett varv djupare" av Martin Fredh.

Ett varv djupare av Martin Fredh (Artos)

Ett varv djupare är en snygg och klurig bok. Martin Fredh erbjuder 52 kåserande texter för andlig fördjupning under ett kyrkoår. Rubrikerna är lockande och de korta kapitlen inleds med upplevelser och reflektioner som trådar till fördjupning. Slutklämmen i boken har glimten i ögat. Fredh, med rötter i Småland, konstaterar att troligen sker Jesu återkomst innan Öster blir svenska mästare i fotboll.

"På väg" av Niclas Ljung.

På väg – med frälsningen som mål av Niclas Ljung (Libris)

En behändig “reseguide” där Niclas Ljung engagerar med härligt bildspråk och kreativa formuleringar. Om boken används i församling och smågrupp kan den utan tvekan ge underlag för spännande diskussioner. Ljung, som positionerar sig “karismatisk evangelikal”, vägleder steg för steg om begrepp som synd, omvändelse, tro och gärningar, dop och den helige Ande.


Johanna Svensson:


“Jesus – Den Gud som känner dig vid namn” av Max Lucado.

Jesus – Den Gud som känner dig vid namn av Max Lucado (Semnos)

Att läsa den amerikanske pastorn och författaren Max Lucados bok Jesus – Den Gud som känner dig vid namn är som att få en varm kram av den kärleksfulle Gud han så innerligt beskriver. En Gud som också varit människa, precis som du och jag.


Bo Wettéus:


"Farlig för fienden" av Olof Edsinger

Farliga för fienden av Olof Edsinger (Livets ords förlag)

Olof Edsingers Farliga för fienden är en väckarklocka och en påminnelse om vilket sammanhang vi som kristna och församling är insatta i, nämligen den ständigt pågående kampen mellan gott och ont. Tyvärr är stora delar av den svenska kristenheten ofta omedvetna om denna verklighet. Edsingers bok ger en biblisk, sund undervisning som verkligen behövs nu.

"Bland demoner och kriminella" av KG Larsson

Bland demoner och kriminella av KG Larsson (Semnos)

Bland demoner och kriminella ger en skrämmande inblick i en värld styrd av ondska, girighet och förakt för andra människor. Larsson visar verkligen vad evangeliet om Jesus kan betyda för att förändra människor och sammanhang. Jag beundrar författarens mod att ta kontakt och att visa på ett alternativ till ett destruktivt liv.


Birger Thureson:


bokomslag

Nya vägar för världens skull av Carl Henric Jaktlund, Emma Rudäng och Mattias Neve (red) (Libris)

En bok om förändringsarbete i frikyrkliga församlingar, där flera författare resonerar lågmält och klokt. Vad rör sig i samtiden? Vad vill Gud? Hur anpassar man församlingslivet till en ny tid utan att förlora centrala delar av väckelsearvet? Boken betonar efterföljelse mer än taktiska snabbfix. Hur återspeglar man Kristus och hans radikala kärlek på bästa sätt? Se där en fråga som är ett svar.


Maria Ringdahl:


"Det krävs en kyrka för att fostra en förälder" av Rachel Turner.

Det krävs en kyrka för att fostra en förälder av Rachel Turner (Libris)

Det här är ett läs- och julklappstips till alla som jobbar, eller har ledaruppdrag, i kyrkan. Rachel Turner har skrivit en konkret, utmanande och viktig bok om hur kyrkan kan stötta föräldrar i att vara de viktigaste förmedlarna av tro till sina barn. Det finns till exempel tankar kring vad föräldrar kan göra hemma, hur gudstjänster kan utformas och hur ledare kan stärka relationen mellan vårdnadshavare och barn.

Fler artiklar för dig