Kultur

Hanna, 35, vill ge Guds ord till barn genom sin julkalender

Hanna Torén vill öka barns förståelse för vem Gud är och tar Instagram till hjälp. Fått oväntat stor respons.

Vad innebär det att Guds ord är levande? Och vad menar Jesus när han säger att vi ska be om vårt dagliga bröd? Svaren på dessa och många andra frågor vill Hanna Torén och hennes vänner vara med och ge barnen som tittar på ”Hannas julkalender”.

Idén om en bibelgrundad julkalender kom upp vid ett tillfälle när Hanna Torén bad och fastade tillsammans med några vänner. Hon hade länge haft en längtan att berätta för barn om Jesus, och också gjort det på olika sätt genom att bland annat anordna barngudstjänster och skriva barnsånger.

– Jag har tänkt tanken att göra en julkalender under flera år, men väntat in ett ”go”. När vi bad upplevde jag en stilla maning – barn behöver undervisning, både om Bibeln och om att leva nära Gud, säger Hanna Torén.

– Det finns många fantastiska initiativ i både församlingar och i enskilda familjer, där man verkligen lyfter fram bibelläsning och lovsång, men det är bra med fler.

Det märks att vi behöver bli påminda om hur man kan lära känna Gud – det är många föräldrar som uttrycker både en längtan och en tacksamhet över det.

—  Hanna Torén

Till vardags jobbar Hanna Torén som högstadielärare på en skola i Kungälv. Hon tillhör Kungälv Pingst och reser även runt med den ekumeniska rörelsen ”Hope for this nation”. Julkalendern skapar hon på fritiden genom att filma och redigera med hjälp av mobilen och andra verktyg. Hon kallar det för ”hemmasnickeri” och blev överraskad av den stora respons hon fått.

– Folk har skickat in bilder och meddelanden där de berättar om hur de gör när de ska umgås med Gud, exempelvis genom att be, läsa Bibeln, lyssna på lovsång, eller genom att måla. Det märks att vi behöver bli påminda om hur man kan lära känna Gud – det är många föräldrar som uttrycker både en längtan och en tacksamhet över det.

Hanna Torén har inga egna barn, men desto fler som finns i hennes närhet. Hon brukar försöka ställa nyfikna frågor till barnen, om deras relation till Gud, om drömmar de haft och om deras tankar om livet - och hon tar sig tid att lyssna på svaren. Det hon vill förmedla, både i församlingssammanhang, i enskild kontakt med barn, och nu genom julkalendern, är att barnen är precis lika sedda och älskade av Gud.

– Jag vet ju hur det är i skolan, det är inte alltid lätt att stå upp för sin tro. Vi behöver hjälpa barnen att stå frimodiga genom att undervisa om vem Gud är, vem de är i Guds ögon. Barn behöver Guds ord lika mycket som vi, de behöver också få lovsjunga och få tid för bön. Det innebär inte att vi ska slå Bibeln i huvudet på dem utan att på ett enkelt sätt förmedla saker som att ”Gud är din pappa, din kompis, och han kommer aldrig lämna dig”.

– Vardagsekorrhjulet rullar på, det är en stor utmaning och en träningssak, att få till de här samtalen med sina barn.

Hanna Torén växte själv upp som missionärsbarn i Bangladesh och fick se mycket andlighet, både hemma genom föräldrarnas kristna tro, men även den starka andlighet som finns i landet. Hon minns hur hon ofta var rädd och drömde mardrömmar.

– Då var det så betydelsefullt att få samlas och sjunga lovsång och be tillsammans, som vi gjorde i min familj. Gud hjälpte mig med min rädsla, han gav mig frid.

De kommande dagarna innan jul ska “Hannas julkalender” fokusera på krubban och dess olika personer. Hon hoppas att innehållet ska väcka en längtan hos barnen att vilja upptäcka mer om vem Jesus är, och på så sätt närma sig honom.

– Det är kanske inte alltid superbekvämt att stå upp för sin tro, men han leder och vi får följa.

---

Fakta: Hanna Torén

  • Står bakom ”Hannas julkalender” på Instagram, som undervisar barn om Bibeln och Gud.
  • 35 år, lever själv.
  • Arbetar som läsare på Ytterby skolas högstadium.
  • Tillhör Kungälv Pingst och reser även runt med ”Hope for this nation”.

---

Fler artiklar för dig