Kultur

Bobfest återuppstår 25 år efter första festivalen

“Det är en väldigt familjär festival som bygger en gemenskap som många har saknat”

Pandemivisionen blir verklighet. I mars väcks den kristna metalfestivalen Bobfest till liv i Norrköping – 25 år efter starten. En händelse av sådan tyngd att ett avsomnat svenskt band valt att återförenas enkom för detta tillfälle.

Under sju år – från starten 1999 till finalen 2005 – var Bobfest en årlig höjdpunkt för många kristna hårdrockare. Rickard Bransell, som driver det kristna musikmagasinet Noizegate, är en av dem som var med och drog i gång den första festivalen som hölls i Stockholm. I tre år ingick han i Bobfestteamet och 2001 hade festivalen hunnit flytta till Linköping. Nu är han tillbaka i ledningsgruppen och en av de drivande krafterna bakom att Bobfest nu återuppstår. Men varför händer detta just nu?

– Det var helt enkelt rätt tajming för det, säger Rickard Bransell. För knappt två år sedan, i slutet av pandemin, satt jag hemma och jobbade och då kom tanken. Jag skrev på en lapp: Bobfest 2024 – the final reunion.

Han insåg att detta år skulle det vara 25 år sedan festivalen drog i gång och han kände att det skulle vara kul att göra något speciellt i samband med detta, Men lappen blev liggandes och inget konkret hände egentligen förrän i somras när vännen och kollegan från Bobfestteamet, Olov Davidsson, hörde av sig med en tanke: Det vore kul om man kunde få lite gamla Bobfestband att återförenas. En annan vän, Anders Gårdestig, lanserade tanken att det vore kul om Veni Domine återförenades. Alltså bröderna Weinesjös blytunga doom metalband från Sollentuna som var aktiva 1987–2014 och lämnade hela sju fullängdsalbum efter sig.

Lappen som Rickard Bransell skrivit flera år tidigare blev nu aktuell igen. Uppenbarligen fanns ett intresse hos flera och när han hörde av sig till en rad personer som suttit i ledningen för tidigare Bobfest-arrangemang var det tydligt att många var inne på samma spår: Att väcka liv i festivalen igen.

– Vi sålde in det som en engångsgrej, berättar Rickard Bransell och tillägger:

– Det skulle kunna bli en fortsättning, men i så fall under annat namn.

Men nu är allt fokus inställt på den 16 mars när Bobfest 2024 blir verklighet. Först med eftermiddagssamling i Pingstkyrkan Renströmmen där det blir såväl nattvardsgudstjänst som en rejäl samling då minnen från tidigare festivaler delas. Hårdrockspastorn Bob Beeman från USA, som för övrigt gett namn åt Bobfest. kommer då att finnas på med på länk. På kvällen blir det konsertmangel på Dynamo, en lokal rockklubb där bland andra The Cardigans spelat tidigare.

Bobfest 2024 har plats på scen för fem band – Leonov (NO), Pantokrator, Veni Domine, Narnia och Crimson Moonllight. Fyra svenska band och ett norskt, alltså.

Festivalen har också en Bilda-scen. Vad händer där?

– Det är inte spikat än, men en tanke är att det blir några mellanakter som spelar där. Det var Bilda som kom med idén som en tanke för att verka för en föryngring inom den kristna hårdrocksscenen. Men det är ett svårt uppdrag att hitta de banden. Kanske kan vi hjälpa till att fylla de scenerna med några akter som vi rekommenderar.

Torbjörn Weinesjö, gitarrist i Veni Domine, på Bobfest 2000.

Tjejerna lyser med sin frånvaro bland musikerna?

– Rent historiskt har hårdrocken varit väldigt mansdominerad, men vi har faktiskt ett band som frontas av en kvinna. Leonov från Norge har en tjej som sjunger. På Bobfest brukade vi alltid lansera ett nytt band och Leonov har inte haft så stor framgång i Sverige, men nu när de lanserar sin tredje skiva så kanske det kan bli ändring på det. Vi char också nästan alltid haft några tjejer med i planeringsgruppen vilket jag tror har varit väldigt nyttigt, säger Rickard Bransell.

Hur har klimatet för den riktigt hårda musiken förändrats sedan Bobfest hölls senast?

– Mest utmärkande är att det varit dåligt med föryngring. De som går på festivaler som Bobfest är 35-40-plussare och det var varit svårt att få med den yngre generationen. Kanske just för att det blivit ett vakuum där det inte funnits festivaler som inspirerat nya band. En annan orsak är att den specifikt kristna konsertscenen har krympt, nästan försvunnit. Nu för tiden är det mer vanligt att band med troende kristna spelar på klubbar och vanliga festivaler.

Veni Domine återuppstår enbart för Bobfest och det känns som att band som Pantokrator och Crimson Moonlight inte stått på scen på ett bra tag. Vad är det som är så speciellt med denna festival?

– Det är en väldigt familjär festival som bygger en gemenskap som många har saknat. Församlingar är ofta bra på att inkludera människor, men just gruppen hårdrockare har en historik av att i församlingssammanhang många gånger blivit sårade och brända.. För många betyder Bobfest att träffa familjen och fylla på med kraft, lite som att gå på kristen konferens. men här är det hårdrock och Jesus som är temat.

Pastor Bob Beeman jammar inför Torniquet på Bobfest 2005.

Men hur kom det sig egentligen att Bob Beeman fick ge namn åt festivalen?

– En kille i det ursprungliga Bobfestteamet, Daniel Dahlberg, hade varit över i USA och träffat Bob Beeman. Alla kände till honom och de andakter han skrev i olika hårdrockstidningar. Daniel kom med idén att bjuda in honom till Sverige och då tyckte vi det var kul att namnge festivalen efter honom. Det var också inspirerat av en annan festival som hette Tomfest, förklarar Rickard Bransell.

---

Fakta: Bobfest 2024

  • Den åttonde upplagan av den kristna metalfesten arrangeras i Norrköping lördag den 16 mars.
  • Fem band medverkar: Leonov, Pantokrator, Veni Domine, Narnia och Crimson Moonlight.
Narnia, ett svenskt kristet metalband.

---

Fler artiklar för dig