Kultur

Lauren Daigle till svenska festivalen i sommar

Till sommaren gör den dubbla Grammyvinnaren konsert i Sverige

Med nytt kritikerrosat album och mer än ofattbara fem miljarder streams är Lauren Daigle den starkast lysande stjärnan på den kristna pophimlen. Nu är det klart att hon spelar på Gullbrannafestivalen i sommar.
– Stor satsning och stor glädje, kommenterar Andreas Joakimson, festivalgeneral och artistbokare för Sveriges största kristna musikfestival.

Det är ingen hemlighet att Gullbrannafestivalen i flera år försökt få över den amerikanska popstjärnan, men utan att lyckas. När Lauren Daigle i oktober-november 2019 var ute på sin första Europaturné gjorde hon och bandet ett stopp i Sverige – en klubbspelning på Debaser Strand i Stockholm, en lokal som visade sig totalt underdimensionerad. Biljetterna sålde slut på 20 minuter, men en del svenska fans lyckades få plats på någon av konserterna i Oslo och Köpenhamn.

Sedan dess har den 32-åringa Louisianabördiga artisten legat förhållandevis lågt. På sociala medier har hon hintat om att det varit mycket för henne att bearbeta efter det enorma genombrottet sommaren 2018 när hon släppte You Say, första singeln från succéalbumet Look Up Child.

Lauren Daigle, amerikansk sångerska.

Skivan har slagit flera rekord både vad gäller topplistor och försäljning och skruvade förstås upp förväntningarna rejält på uppföljaren. Det tog fem år, inkluderat en pandemi, för nästa album, Daigles fjärde fullängdsskiva, att bli klart och resultatet är ett självbetitlat album där artisten kryddar sina låtar musikaliskt med influenser från såväl jazz och amerikansk folkton som r&b. Och det är den efterföljande arenaturnén Kaleidoscope Tour som nu tar klivet över Atlanten och till sommaren når Europa.

Gullbrannafestivalen är en av flera svenska arrangörer som försökt få hit Lauren Daigle. Efter sommaren fick Andreas Joakimson nys om att den amerikanska sångerskan och låtskrivaren började planera för en ny Europaturné.

– Då var det så lyckligt att datumen för vår festival matchar hennes turnéplan. För oss hade det varit omöjligt att göra den grejen vid en annan tidpunkt. Att ta hit henne exklusivt för Sverige och sedan skjutsa hem henne hade kostat alldeles för mycket pengar, konstaterar Andreas Joakimson.

I stället har GF plockat fram sitt mångåriga framgångskoncept när det gäller stora artistbokningar, det vill säga samarbetet med Skjærgårds Music and Mission Festival, en kristen ungdomsfestival i Norge som pågår parallellt med Gullbrannafestivalen. Genom åren har festivalerna synkat sina medverkande och på så sätt kunnat dela på dyra reskostnader.

Lauren Daigle spelar på Debaser Strand på Södermalm i Stockholm den 2 november 2019, hennes första liveframträdande i Sverige.

Fredag den 5 juli kommer Lauren Daigle alltså att äntra scenen i Skeppet, Gullbrannafestivalens största scen, och det är ingen överdriven gissning att publikrekordet är i fara. Eftersom spelningen är en del av en pågående Europaturné kommer festivalen att styra om i programmet så att Laurene Daigles spelning blir avsevärt längre än den timme som annars är brukligt för festivalbanden på GF. Publiken lär knappast invända. Många misslyckades med att få biljetter till hennes konsert 2019 och pratar man, som jag med jämna mellanrum gör, önskenamn från det kristna artiststallet så är Lauren Daigle det namn som är flitigast förekommande.

Men smakar det så kostar det.

– Det är vår dyraste bokning någonsin, erkänner Andreas Joakimson utan att vilja prata kronor och ören.

Vi letar ständigt efter kvinnliga artister och det känns verkligen gött att få en headliner som är kvinna.

—  Andreas Joakimsson, Gullbrannafestivalen


Kommer det att betala sig i form av sålda biljetter?

– Ja. Vi jobbar ju med att hela festivalen ska vara attraktiv och vill att alla tre dagarna ska vara starka. Men det går inte att komma ifrån att det här är en artist som det kommer att bli mycket fokus på. Vi tror att många kommer att lockas att köpa festivalpass tidigt. Så vi hoppas och tror att detta ska bära sig, säger festivalgeneralen trosvisst.

Vad är det som gör Lauren Daigle så speciell?

– Hon är en artist som på alla sätt passar in i vad vi tänker med Gullbrannafestivalen. Hon har rätt stil, är genremässigt helt optimal. Hon är en stark akt med bra fokus där tron får vara levande och komma till uttryck. Dessutom har hon släppt ny musik och sångerna från nya albumet håller på att sprida sig över världen. Vi letar ständigt efter kvinnliga artister och det känns verkligen gött att få en headliner som är kvinna.

Andreas Joakimsson

Hur stor är den här bokningen om du skulle jämföra med andra stora namn som varit på GF tidigare?

– Det finns lite milstolpar. Till exempel lade Delirious? sin Sverigespelning på GF 2005 när de var ute på Europaturné och var som hetast. Även 2007 var stort när vi hade Andraé Crouch med Koinonia och kören Disciples. En jättestor bokning var 2012 när vi hade amerikanska Switchfoot för första gången. Det var helt rätt i tiden och det året kände vi att festivalen klev upp på en starkare, bättre nivå. Gullbrannafestivalens rekordår publikmässigt är 2019 med gruppen som Rend Collective, Electric Banana Band, Lacrae och dessutom var Switchfoot tillbaka. Nästa år med Lauren Daigle kommer att ligga i paritet med det, om inte mer, tror Andreas Joakimson.

Andra akter som redan är bokade för 2024 är Planetshakers (AUS), Leeland (US) och Samuel Ljungblahd.

För Lauren Daigle blir Gullbrannaspelningen första gången hon möter en stor svensk festivalpublik. Precis som Billboard skriver i sin recension av Lauren Daigles senaste album når hennes musik bortom en enda genre. Och trots sin klart evangelistiska framtoning har hon varit en självklar gäst i många av de stora amerikanska pratshowerna på tv, inklusive Jimmy Kimmel Live!, Ellen, American Idol, The Tonight Show och Good Morning America.

Själv förklarar Lauren Daigle att hon hoppas förena människor med sin musik och nya albumet är ett medvetet steg på den vägen.

– Det var en återfödelseprocess. Det är också den jag har varit hela tiden. Ni ser bara en sida av mig, säger hon i en intervju för tidningen People.

– Jag kan ta stigmat (att vara en kristen artist) om jag får visa människor hopp och vänlighet och vara en annorlunda representant för Gud än vi kanske sett tidigare.

Hon är heller inte rädd att ta risker.

– Vi har skapat ett samhälle där människor håller sig till människor som har samma åsikter som dem. På grund av det är alla splittrade. Jag har verkligen ingenting emot att sitta bredvid människor som inte håller med mig. Så många människor säger: ”Jag tror så här och jag tycker så här och jag tänker så här” och jag är mer: ”Underbart. Det betyder inte att vi inte kan vara vänner”.

---

Fakta: Lauren Daigle

  • Ålder: 32 år.
  • Bakgrund: Född i Lake Charles, Louisiana, USA.
  • Gör: Artist, låtskrivare.
  • Diskografi: “How Can It Be” (2015), “Behold: A Christmas Collection” (2016), “Look Up Child” (2018) och “Lauren Daigle” (2023).
  • Utmärkelser: 2 Grammys, 4 American Music Awards, 12 GMA Doves, 7 Billboard Music Awards, 2 Guinness World Records.
  • Aktuell: Spelar på Gullbrannafestivalen 2024.

---

Fler artiklar för dig