Den kristna influencern Clara Lidström utmanar sina följare att göra tvärtom mot vad samhället manar till inför jul. Genom att stanna upp, ta vara på stunden och konsumera mindre.
– Jag vill hjälpa folk att finna verklig julefrid, säger Clara Lidström till Dagen.
Vintern kan för många upplevas som tung, mörk och kall. De flesta av oss blir blekare, tröttare och upplever en hel del som jobbigare: att vänta på bussen i kylan, att klä på barn overaller, att behöva trampa runt i slask på gatan. I boken Underbara vinter har dock författaren, för många mest känd som ”Underbara Clara”, försökt samla allt som gör vintern till den bästa årstiden.
– Jag vill ta läsaren i handen och leda henne genom min favoritårstid för att den ska få kännas härligare, mysigare och tryggare, säger hon när vi hörs över Skype.
Hon sitter i sitt och familjens hus; en lantlig belägen gård utanför västerbottniska Umeå. Här, på en av Sveriges kallaste och mörkaste platser, bor Clara Lidström, 37, tillsammans med maken Jakob och deras tre söner. När hon förra året gav ut en ”Julfridskalender” fick hon massiv positiv respons.
Syftet var att den skulle få bli en motpol till alla kalendrar som innehåller antingen rabattkuponger, för att locka till mer shopping, eller lyxiga prylar som man kanske ändå inte behöver. Julfridskalenderns luckor innehöll i stället små övningar i medveten julnärvaro. Det kunde vara att tända ett ljus och titta in i lågan, lyssna till Tankar för dagen med författaren Tomas Sjödin eller att ta en kort ensam promenad i ”blå timmen”.
– Man kan bli ledsen när man kommer fram till julafton och inser att man inte gjort det där som man egentligen önskade: att fika med en kompis, dricka glögg med sina barn, gå på julkonsert i kyrkan eller bara sitta vid granen. Julfridskalendern var mitt sätt att försöka hjälpa folk att stanna upp och ta in denna höstruskiga tid på året och på så sätt skapa några fina stunder. Man kanske bara behöver ligga raklång på kökssoffan en stund eller titta på ett snurrande änglaspel?
Clara Lidström talar av egen erfarenhet. Hon vill inte utge sig för att vara någon expert på julefrid, den har hon nämligen gått bet på själv emellanåt. Det är därför hon är så noga med att påminna både sig själv och andra om vikten av att stanna upp.
Två gånger har hon drabbats av utmattningsdepression. Båda gångerna gick det så långt, på grund av att hon körde på för hårt, att det inte räckte med att bara vila sig i form. Hon behövde vara sjukskriven längre perioder för att bli bra, ändå har sjukdomen lämnat kvarvarande spår. I dag kan hon inte köra på i samma tempo som tidigare, utan behöver planera in vila och återhämtning på ett helt annat sätt än innan hon blev utmattad.
– På det sättet är det lite fint med att ha varit utmattad, att jag inte kan pressa mig själv på samma sätt. Det går helt enkelt inte. Nu har jag hela tiden i huvudet att jag ska träna, vila, sova för att må bra. Har jag suttit vid datorn en dag behöver jag en skogspromenad, har jag rört mig mycket ute bland folk behöver jag få vara i stillhet, konstaterar Clara Lidström.
Då kan jag sätta på en psalm eller lyssna till en radiogudstjänst i bilen och bli helt golvad: ”Just ja, jag är en andlig varelse med andliga behov!”
— Clara Lidström
– Det kan kännas tråkigt att behöva vara så förnuftig och duktig, men jag märker att det funkar.
Clara Lidström menar att hennes kristna tro hjälpt henne mycket, både i läkandet och genom hela livet.
– Jag märker det så tydligt när jag varit för lite i den andliga aspekten av att vara människa och för upptagen med praktiska göromål. Då kan jag sätta på en psalm eller lyssna till en radiogudstjänst i bilen och bli helt golvad: ”Just ja, jag är en andlig varelse med andliga behov!” Det är inte konstigt om livet kan kännas fattigt och tomt om man glömmer den större dimensionen – den behöver man påminna sig om.
[ Clara Lidström: Att bli kristen var mitt tonårsuppror ]
Hon menar att det med åren blivit allt viktigare för henne att ”försätta sig i andliga tillstånd”, genom att exempelvis lyssna på lovsång, gå ut i skogen och ta en stund av bön. Där får advents- och juletiden bli en påminnelse för oss alla, menar Clara Lidström.
Oavsett om man kallar sig kristen eller inte, så väljer många att gå till kyrkan just denna tid på året. Clara själv, som började gå till Svenska kyrkan som tonåring och fann sin plats i frikyrkan när hon själv kom till tro, går gärna till lite olika kyrkor när chansen ges.
På grund av att familjen bor på landet blir det inte lika ofta som hon kanske hade velat. Men kring jul är hon gärna med och sjunger på gudstjänster i byns EFS-kapell och går i kyrkans luciatåg, med eller utan barnen.
– Jag är glad att barnen har kristna kompisar och att de är med i Equmeniakyrkans scouter. Vi läser bordsbön hemma och barnen hänger gärna med till kyrkan när jag går dit.
Maken Jakob delar inte sin hustrus kristna tro, men han har alltid varit öppen för dess uttryck. De har till exempel låtit barnvälsigna alla sina tre söner av en pingstpastor, och Jakob har följt med till bönegruppen flera gånger.
Men åter till julen och den stress som för många, kanske särskilt för kvinnor, brukar dyka upp lika traditionsenligt som tomten, ett par veckor in i december. Ett av Clara Lidströms ärenden med Underbara vinter och med den Julefridskalender som hon gett ut, är att ta julen bort från konsumtionshets till en tid av stillhet och ro. Hon har som sagt egen erfarenhet av att stressa för mycket och alldeles i onödan och hon delar gärna med sig av sina tankar om hur man finner julefrid. Bland annat genom att låta julen få glida in redan i november.
– Jag menar inte att man ska pynta granen i november redan, men kanske ta in naturen i form av grankvistar och andra vackra dekorationer. Ta dig tid att gå till kyrkan och mys med en kopp glöggte i soffan.
Det irriterar mig och stressar mig jättemycket när folk vill slänga ut granen så snabbt.
— Clara Lidström
Ett annat konkret tips kan vara att se över sina jultraditioner. Är det något man själv varit med och skapat eller sitter man fast i gamla traditioner man egentligen inte gillar? I Clara Lidströms släkt har man exempelvis bestämt att man skippar julklappar till de vuxna, vilket minskade stressen ordentligt.
Clara Lidström har även bestämt att när de möts hemma hos dem, vilket de ofta gör, är julbordet som ett knytkalas där alla bidrar med olika saker.
Julen får också gärna vara en tid på året då hemmen öppnas upp lite mer, menar Clara Lidström.
– I december ges ofta möjligheter att träffa på människor igen, i kyrkan eller på luciafiranden. Kanske kan man då passa på att bjuda in någon på glögg, som man ändå råkar ha hemma eftersom det är december. Att man inte städat så noga gör ingenting, det är ändå mörkt och det räcker med att tända några jus för stämningens skull. Vi behöver gemenskapen, det märkte vi inte minst under pandemin när vi inte fick bjuda hem varandra.
Hon tycker det är beklämmande att julen allt mer kommit att handla om konsumtion. Att mängden pynt, prylar och belysning bara tycks eskalera, vilket också ökar stressen.
– Julen ska inte vara något vi ska konsumera oss igenom. Inte heller stressa igenom. I dag är det många som ledsnat på julen redan dagen efter julafton och vill plocka bort allt pynt till förmån för krispiga tulpaner. Vi glömmer att vara kvar i den stämning som vi byggt upp tillsammans. Det irriterar mig och stressar mig jättemycket när folk vill slänga ut granen så snabbt. Vi har ändå så lång vinter sedan, så den tiden kommer ju ändå.
Hon berättar om en kompis som kommit på att man lika gärna kan göra pepparkakshus i mellandagarna, vilket var en inspirerande tanke tycker Clara. Traditionellt sett, och även enligt kyrkoåret, börjar julen först på julaftons kväll, och varar hela vägen fram till Tjugondedag Knut, den 13 januari. Det är en skön tanke att ha med sig, tycker Clara Lidström.
Och Jesus då, vilken plats får han ta?
– Det är ganska roligt att min pappa, som är den minst kristna personen jag känner, vill läsa julevangeliet när han firar med oss. För övrigt tar det allt större plats tycker jag. Vi går till kyrkan eller pratar om julevangeliet hemma med barnen, varför vi firar och påminner om det. Det är en jättestor del av mitt firande nu, vilket det inte alls var när jag var liten. Det är sådant jag lagt till, nu när jag har egna barn och familj.
Maken Jakob skulle lika gärna kunna vara utan allt ståhej kring julens fester, berättar Clara. Han är inte så mycket för traditioner, vilket Clara kan tycka är tråkigt.
– Men samtidigt är det lite skönt för då får jag bestämma mer! lägger hon till med ett hjärtligt skratt.
[ Anna Björklund: Jag gillar reglerna i tron ]
---
Fakta: Clara Lidström
- En av Sveriges största bloggare under namnet Underbara Clara.
- Bor utanför Umeå med maken Jakob och barnen Bertil, 12, Folke, 8 och Ulf, 4 år.
- Aktuell med boken Underbara vinter (The Book Affair), som innehåller allt ifrån recept och tips på pyssel, till anekdoter, vinterfakta och traditioner. Med bilder tagna av Clara själv.
- Har tidigare bland annat gett ut kokböcker för barn, tagit fram en klädkollektion och gör nu podden ”Wollin & Clara”.
---