Relationer

”Att fråga hur barnet har det, och lyssna på svaret, kan vara avgörande”

Madelene Thiger, 39, vill ge röst åt utsatta barn som ofta är helt i händerna på vuxenvärlden och myndigheternas beslut

Uppemot 20 000 barn är placerade i så kallade familjehem, privata hem dit barn får komma som inte kan bo kvar hos sina föräldrar. Det är dessa barn, vars röster sällan hörs i det offentliga rummet, som nu lyfts fram i en ny barnbok.

Det är ett faktum att det finns många barn som far illa i sina biologiska familjer. Därför behövs det att andra familjer öppnar upp för att ta emot barn som saknar trygghet och stabilitet i tillvaron. Att bli familjehem väcker ofta många frågor och funderingar, både hos det barn som flyttar, och hos de barn som redan finns i familjen. Det är till dessa som Madelene Thiger vänder sig med sin nya barnbok Hedda och Vera flyttar in.

– Jag har alltid vurmat för frågor som rör utsatta barn och velat ta itu med de frågorna i mitt arbete som journalist, säger Madelene Thiger.

När hennes systers familj blev familjehem för några år sedan kikade Madelene Thiger runt efter barnböcker för att lättare bemöta syskonbarnens frågor och funderingar, men utbudet var begränsat.

– Då var det som att det klickade till inom mig och jag såg framför mig de scener som skulle vara med i den barnbok jag skulle skriva. Det kom bara till mig.

"Hedda och Vera flyttar" heter en ny barnbok av Madelene Thiger (Idus förlag) med illustrationer av Sandra Brunnström.

Det som slagit mig är hur fruktansvärt skyddslösa barn är. Att det hänger så mycket på vuxna runtom hur de har det.

—  Madelene Thiger, journalist och författare

Madelene Thiger har ingen egen erfarenhet av att vara familjehemsplacerad, men det finns saker från barndomen som gör att hon dragits till de här frågorna.

– Barn är lika mycket människor och har samma rätt att säga sin åsikt och bli lyssnade på som en vuxen. Den tanken har funnits med mig sedan jag själv var barn, utan att jag har satt ord på den.

Men det har hon fått göra nu genom debutboken Hedda och Vera flyttar (Idus förlag), baserad på verkliga berättelser från unga vuxna som bott i familjehem. Under några månaders tid gjorde Madelene Thiger intervjuer och research för att få en så verklighetstrogen bild som möjligt av hur det kan vara för ett barn att ha det så tufft hemma att man behöver flytta. Boken riktar sig till de barn som har det jobbigt hemma, men också till alla som behöver förstå mer om hur svårt vissa barn har det hemma.

– Det som slagit mig är hur fruktansvärt skyddslösa barn är. Att det hänger så mycket på vuxna runtom hur de har det. En del av de unga vuxna jag pratade med berättade att det fanns flera som såg hur jobbigt de hade det hemma, men som kanske inte gjorde något. Vi vuxna har ett jätteansvar, att visa omtanke och kärlek, att våga ställa frågor och att lyssna på svaren. Det kan vara avgörande hur vi bemöter barnet.

"Hedda och Vera flyttar" heter en ny barnbok av Madelene Thiger (Idus förlag) med illustrationer av Sandra Brunnström.

Hon har även pratat med barnpsykologer och en av dessa tog upp ett exempel med ett barn som kommer till förskolan och ofta berättar att ”mamma och pappa bråkar”. Säger då förskolepersonalen att ”Ja, det är helt normalt att man bråkar, det gör alla vuxna” – då finns det risk att man legitimerar det som kanske visar sig vara bråk där tallrikar flyger och föräldrarna skriker, menade barnpsykologen.

– Det är så viktigt att våga fråga, ta sig tid att lyssna på svaren och försöka förstå vad barnet säger. Men jag förstår också att det kan vara svårt att få tid till det i förskolan och skolan i dag, det har jag full respekt för, säger Madelene Thiger.

– Men det är inte bara de som jobbar med barn som behöver vara lyhörda, vi är många som finns runt ett barn och som kan se och märka om något är fel. Det kan vara både smärtsamt och obekvämt att bry sig, men det får man lägga undan, för barnets skull.

Madelene Thiger blir märkbart berörd när vi pratar om de barn som upplever otrygghet och rädsla i sin egen familj, barn som far illa och som inte tycks ha någon som bryr sig om dem.

– Det är så fruktansvärt hur vissa barn har det, det finns liksom inte ord – jag blir helt mållös. Man kan inte rå för att man mår dåligt som vuxen, men barnen ska inte behöva bära vuxenansvaret, det är så hemskt.

I arbetet med barnböckerna, som hon hoppas ska bli sammanlagt tre till antalet, fick hon också lyssna till positiva berättelser, som hur ett barn upplevde det som stort att komma till en familj där det fanns ett rum förberett, med vinterkläder som passade barnet och vuxna som frågade om läxan var gjord. Sådana saker som de som växer upp i fungerande familjer nog tar för givet.

– Att ha en vuxen som till exempel påminner om en så enkel sak som att ta med sig gympapåsen, som ser en och som står kvar – det betyder så mycket.

Hon hoppas att boken får nå ut brett – både till barn som kan känna igen sig i karaktärernas upplevelser, och till alla som på olika sätt arbetar med barn: BVC, förskolor, kyrkliga verksamheter, Socialtjänsten och familjehem. Det finns även diskussionsfrågor och fakta, som kan vara till hjälp.

Förhoppningen är att ytterligare två böcker på samma tema ska komma ut framöver, som handlar om hur det går för Hedda och Vera i sitt nya hem.

– Det slår an något djupt i mig, jag blir så berörd av detta. Jag är tacksam att de unga vuxna jag pratat med ville dela med sig av sina erfarenheter, annars hade det inte gått att skriva ur barnens perspektiv, säger Madelene Thiger.

– Kan boken hjälpa och stötta ett enda barn, då är allt arbete värt det.

---

Fakta: Barnbok om hur det är att behöva flytta till ett familjehem

  • Madelene Thiger är 39 år och bor i Umeå.
  • Hedda och Vera flyttar är hennes debutbok och riktar sig till barn mellan 6–9 år.
  • Den handlar om hur olika omständigheter hemma gör att man kan behöva flytta till en annan familj.
  • Sandra Brunnström har illustrerat boken och den är utgiven på Idus förlag.
  • Några av de kristna aktörer som jobbar med familjehem: Räddningsmissionen, Sveriges kristna familjehem, LP-verksamheten.

---

Fler artiklar för dig