Kultur

Joel Halldorf får Albert Bonniers stipendium på 100 000

Författaren och kyrkohistorikern som leder Dagens Läsarpodden: ”Att folkbilda kring teologi, kyrka och religion känns viktigare och viktigare.”

Joel Halldorf, som bland annat driver Läsarpodden för Dagens räkning, är en av fem författare som i år tilldelas stipendium från Albert Bonnier. Vad han vill använda stipendiepengarna på 100 000 kronor till vill han dock inte avslöja.
– Jag ska köpa något som jag normalt inte skulle ha kostat på mig, men det har jag inte hunnit berätta för min fru än så det kan jag inte dela.

Kyrkohistorikern, författaren och tillika professorn Joel Halldorf syns i många olika sammanhang. Tillsammans med Patrik Hagman gör han Läsarpodden, i Expressen skriver han krönikor och nyligen har han medverkat som sakkunnig i SVT-satsningarna Historien om Sverige samt Andarnas rike. Därutöver gav han i våras ut boken Bokens folk, om läsandet genom historien, och tidigare även Gud: Jakten, (båda Fri tanke förlag).

Det är främst för hans böcker som han utvalts av Albert Bonniers stipendiefond för svenska författare.

– Det är väldigt hedrande, särskilt av en sådan grupp kompetenta människor som ingår i priskommittén. Jag tolkar det som ett erkännande av mina böcker och det var en väldigt rolig julklapp att få! Också i så gott sällskap av de andra författarna.

Att folkbilda kring teologi, kyrka och religion känns viktigare och viktigare.

—  Joel Halldorf

Prissumman på 100 000 kronor kommer ge möjlighet till fortsatt skrivande, menar Joel Halldorf, samt räcka till något speciellt som han normalt inte skulle kostat på sig. Men exakt vad det är ska alltså hustrun Lydia först få veta.

Du hörs i poddar, syns i tv, skriver böcker och i tidningar – vad ligger dig närmast hjärtat i allt du gör?

– Att få ägna sig åt att folkbilda kring teologi, kyrka och religion – det är den gemensamma nämnaren i det jag vill göra. Det känns också viktigare och viktigare.

Joel Halldorf

Har du något konkret exempel på där du ser att kunskapen är låg vad gäller tro och religion i dag?

– Sverigedemokraternas utspel om moskéerna tycker jag var ett tecken på det. Att man från så hög ort inte inser hur olämpligt det är att gå på en hel grupps religiösa samlingsplatser och brännmärka en hel grupp på det sättet – att man inte inser hur kontraproduktivt det är.

Vad har du på gång framöver?

– Jag ville unna mig själv att inte dra i gång något nytt den här hösten, men till våren har jag planer på nya projekt. Vad det är får jag återkomma till – pratar man för mycket om det innan kan det påverka ens egen lust. Det är för att skydda skaparglädjen som jag inte vill säga för mycket, då finns risk att det blir plikt.

Var kommer din skaparglädje och inspiration från?

– Att jag får möjlighet att lära mig något själv, då är det som allra roligast, när det finns ett eget upptäckande. Då går mycket av sig självt och det märks i texterna. Min egen nyfikenhet är bränslet.

---

Fakta: jul för svenska författare

  • Grundades 1901 av Karl Otto Bonnier och hans systrar till minne av deras far, Albert Bonnier, som avlidit år 1900.
  • Är i dag landets näst äldsta stipendiefond för skönlitteratur. Den nuvarande nämnden har följande sammansättning: Daniel Sjölin, Anna Hallberg, Karolina Ramqvist, Sara Stridsberg, Stefan Lindberg och Malte Persson samt donatorns representant Albert Bonnier.
  • Stipendierna delas ut under en middag i januari. Pristagarna tilldelas 100 000 kronor, samt en liten bronsbyst föreställande förlagets grundare Albert Bonnier.

---

Fler artiklar för dig