Kultur

Hillsong vill fylla Globen med showen This is Christmas

Biljettintäkterna täcker inte de totala utgifterna men Hillsong ser julshowen som en evangelisationssatsning

På söndag intar församlingen Hillsong Globen Avicii Arena med sin julshow This is Christmas.
– I mörkare tider ska vi inte sänka ambitionen utan snarare vara ljus som lyser ännu starkare, säger huvudpastorn Andreas Nielsen.

Med bara några dagar kvar till julshowen This is Christmas pågår febril aktivitet i församlingen Hillsongs lokaler. Musiker, sångare och dansare övar på sina nummer, volontärer packar påsar med julgåvor som ska delas ut på SiS-hem. Pastorn Andreas Nielsen låter otippat lugn.

– Det är ganska mycket att göra, men vi har hyfsad koll, säger han och tillägger med ett litet skratt:

– I klassisk Hillsonganda ska vi i år inte bara gå från Hovet till Globen, utan vi ska också ut på en turné direkt efteråt. Så vi får skylla oss själva att det är mycket att göra.

Ja, ni verkar alltid vilja göra era event större och större. Varför?

– Det handlar helt enkelt om att nå så många som möjligt, det är vårt uppdrag. Och att förmedla ett budskap om hopp och frid känns viktigare för varje år.

julshow

Inför årets upplaga av This is Christmas har det kreativa teamet i Hillsong, under ledning av Eric Liljero, skrivit ett nytt manus och lagt till nya låtar. Andreas Nielsen säger att utmaningen är att göra showen i en så stor lokal som Globen Avicii Arena, och ändå skapa närhet och beröra publiken.

– Det återstår att se om vi lyckas med det.

Hillsongs julshow innehåller både klassiska julsånger och nyskapande dansnummer.

Förra året gjorde Hillsong två föreställningar av This is Christmas på Hovet och två på Partille Arena i Göteborg.

– Vi växte ur Hovet förra året och har alltid drömt om att få göra showen i Globen. Globen är ju en ikonisk byggnad i Stockholm, den har ett enormt symbolvärde. Många artister har haft julshower där, men vi önskar att vi som kyrka – och med julberättelsen i fokus – få ta plats på de stora arenorna.

Med sig i år har Hillsong också en rad gästartister. Peter Hallström och Sebastian Stakset till exempel. Just Stakset har en särskild upplevelse av hur This is Christmas och Globen fick betydelse i hans liv. Andreas Nielsen återger hur Stakset för många år sedan satt i en bil, beväpnad och med kroppen full av droger. Han bad till Gud: ”Om du finns, ge mig ett tecken”.

– Och så när han åker ut ur Söderledstunneln ser han Globen där vi projicerat ”Jesus, världens hopp”. Några år senare döpte han sig i vår kyrka.

Andreas Nielsen säger att många av dem som döps i Hillsong precis som Stakset fått ett första möta med dem genom julshowen. De uppskattar att ungefär hälften av de som kommer till This is Christmas inte brukar komma till kyrkan, även om de aldrig gjort någon sådan undersökning.

"Jesus världens hopp" projicerades på Globen när Hillsong arrangerade sin julshow This is Christmas på intilliggande Hovet.

I samband med sin julshow vill Hillsong också göra en social insats. Under parollen ”Ett ljus för alla” samarbetar de i år med Sebastian Staksets organisation Heart of Evangelism och ger cirka 700 ungdomar som sitter på ett SiS-hem en större julklapp. Satsningen möjliggörs tack vare sponsorer och församlingens givande. Samma sak gäller showen. Biljettkostnaderna på 300 kronor styck täcker inte de totala utgifterna för lokalhyra och teknik, förklarar Andreas Nielsen.

– Showen skulle egentligen kosta det tredubbla. Men vi ser detta som en evangelisationssatsning och vill inte att pengar ska hindra människor från att komma.

I skrivande stund har Hillsong gått ut med att Globen nu är fullsatt, men att man släpper 500 extra biljetter.

Andreas Nielsen beskriver satsningen som ett steg i tro från början till slut.

– I mörkare tider ska vi inte sänka ambitionen utan snarare vara ljus som lyser ännu starkare. Mänskligt sett kan det verka som ett feltänk att försöka fylla en jättearena mitt under en lågkonjunktur, men Gud har en annan logik, säger han.

Hillsong har arrangerat sin julshow sedan 2009. Även om det är ett projekt som tar mycket tid, resurser och kraft från alla inblandade, trumfas det hårda arbetet av tacksamheten de känner efteråt, menar Andreas Nielsen.

– När man får höra berättelserna om vad showen får betyda för människor är det värt allt!

---

Fakta: This is Christmas

  • Församlingen Hillsongs stora julshow som har arrangerats sedan 2009.
  • Äger i år rum den 10 december, för första gången på Globen Avicii Arena.
  • Förutom Hillsongs egna musiker och sångare, uppträder Peter Hallström och Sebastian Stakset.
  • Under namnet Carols of Christmas åker showen också på turné med stopp i Örebro, Jönköping, Malmö och Göteborg. Frank Ådahl och Evelina Gard är gästartister.
  • I samband med This is Christmas gör Hillsong satsningen ”Ett ljus för alla” där man delar ut julgåvor till ungdomar på SiS-hem och matkassar till behövande familjer.

---

Fler artiklar för dig