Kultur

Tomas Sjödin blir vinterpratare – för sjunde gången

”Pressen ökar för varje gång”

Flera av årets vintervärdar är debutanter. Men det finns också en veteran: pastorn och författaren Tomas Sjödin. Han talar för sjunde gången. I år om minnets betydelse.

I september i år dök Bibi Rödöös namn åter upp på displayen på Tomas Sjödins mobil. Hon är programchef för Sommar och Vinter i P1 och frågan löd: Vill du vinterprata igen?

– Det känns overkligt att jag nu ska göra det för sjunde gången - fullkomlighetens tal - men jag är alltid redo när de kallar. Jag är så lycklig att jag får göra det en gång till, säger Tomas Sjödin nu till Dagen.

– Samtidigt ökar pressen för varje gång. Det gäller att ha något nytt, och något viktigt, att komma med.

Jag hoppas att lyssnarna, mitt i stöket och alla höga förväntningar på nyårsafton, kan få lyssna till en lugn och varm berättelse i lågt tempo.

—  Tomas Sjödin

Har du våndats inför vad du ska tala om den här gången?

– Ja, till en början. Men sedan kom jag på ganska snart att jag vill tala om minnen. Inte bara om mina egna minnen, utan om minnenas funktion i våra liv.

– Vi poängterar ofta att våra drömmar är viktiga, men jag vill vända åt andra hållet och fråga: Varför är minnen så viktiga?

Svaret på den frågan får lyssnarna i programmet. Tomas Sjödin betonar att manuset egentligen är frukten av en mångårig process; de senaste åren har han allt mer återvänt till sina minnen. I vinterprogrammet kommer såväl hans egen mamma som hemorten Kramfors att fungera som en röd tråd. Han menar att återblickandet inte bara har med åldern att göra, utan med livserfarenhet.

– Man märker att det kan vara tungt att minnas, men också att det finns massor av minnen som man har nytta av att återkalla.

Tomas Sjödins vinterprat sänds på nyårsafton – en tid då människor naturligt blickar tillbaka på året som har gått.

– Det var SR som föreslog nyårsafton utan att veta att jag hade tänkt prata om minnen. Men det synkade väldigt väl.

– Jag hoppas att lyssnarna, mitt i stöket och alla höga förväntningar på nyårsafton, kan få lyssna till en lugn och varm berättelse i lågt tempo och kanske börja fundera över sina egna minnen.

Förutom producenten är det ingen annan som får läsa Tomas Sjödins manus. Men när det gäller musikvalet har han frågat sin son John om råd.

– Musiken kan man laborera med in i det sista, det handlar ju om att sätta en stämning i programmet. Min son har väldigt bra och bred musiksmak så han har fått komma med tips.

Vilken musik det blir får lyssnarna alltså höra 31 december i år.

---

Fakta: Årets vintervärdar:

  • Måndag 25 december: Kristin Kaspersen, programledare
  • Tisdag 26 december: Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria
  • Onsdag 27 december: Carin Götblad, polismästare
  • Torsdag 28 december: Kodjo Akolor, komiker och programledare
  • Fredag 29 december: Anna-Lena Laurén, utrikeskorrespondent
  • Lördag 30 december: Olof Wretling, skådespelare och komiker
  • Söndag 31 december: Tomas Sjödin, pastor och författare
  • Måndag 1 januari: Åsa Wikforss, akademiledamot och professor i teoretisk filosofi

---

Fler artiklar för dig