Kultur

Pingstkyrkan i Motala gjorde julmusikal - fyllde kyrkan med skolelever

Pingstkyrkan i Motala har de senaste dagarna fyllts till bredden flera gånger om

Under hela hösten har hela Motala pingstförsamling engagerat sig i musikalprojektet Änglahyss. Kyrkan har fyllts med hundratals skolelever och invånare från bygden. Intresset är stort varje år som musikalen sätts upp.
– Vi tvingades säga nej till drygt 300 personer, säger Sofia Hultin, projektledare.

Sofia Hultin, barn- och familjepastor i Pingstkyrkan i Motala, känner både vemod och lättnad. De senaste dagarna har månader av planering och hårt arbete nått sin kulmen i samband med att musikalen ”Änglahyss” satts upp i kyrkan. På två dagar har fem föreställningar hållits.

– Vi får ta in 250 personer i vår kyrka och det har varit fullsatt på alla föreställningar. Det är flera skolklasser som önskat att få komma, men som vi tyvärr fått säga nej till.

Att sätta in extraföreställningar tror inte Sofia Hultin skulle vara görligt. De medverkande barnen, och de vuxna för den delen, brukar vara hyfsat möra efter att ha spelat fem föreställningar på två dagar.

Det var 2013 som musikalen ”Ängalhyss” sattes upp för första gången, skapad av medlemmar i församlingen. Syftet har alltid varit att visa den för skolelever, från första klass till 7:an. Den baseras på Bibelns julevangelium och berättas ur änglarnas synvinkel. Musiken och texterna är skrivna av Petrus Boberg och Emil Svensson.

Sedan dess har ”Änglahyss” varit ett återkommande inslag, med undantag från coronaåret 2021. Varje år har skolorna i Motala kommun bjudits in och intresset har varit enormt.

– Jag tror att det är den proffsiga musiken som gör att den är så uppskattad. Det är verkligen riktigt bra låtar, allt från gospel och rock, till ballader och poplåtar. Vi bygger också upp en scen i två nivåer, där änglarna pratar ner till kören. Längst bak i kyrksalen finns de vise männens torn, så vi använder hela kyrksalen och låter folk komma in från olika håll.

Musikalen "Änglahyss" sattes upp i Motala pingstkyrka för tionde året. De vise männen och deras rymningsbenägna kamel.

Sofia Hultin beskriver även hur de haft en vajer i taket där stjärnan fått hänga och flyttat runt genom föreställningen. De två huvudpersonerna, änglarna Stella och Angelicus, spelades i år av 13-årige Manfred Boberg och Linnea Sennehed, församlingens föreståndare.

De barn som nu är 10–11 år har vuxit upp med det här. De sitter redan och spånar om vilken roll de vill ha nästa år.

I musikalen är 30–40 barn med på scenen och lika många vuxna. Utöver det har man en ordentlig orkester. Men det är betydligt fler än skådespelare och musiker som behövs när en musikal ska sättas upp. Från församlingen är det runt hundra personer som engagerar sig på olika sätt.

– Det är folk som hälsar välkomna, som lagar mat som vi äter mellan föreställningarna, som bär fram scenen från förrådet, bakar lussebullar, som städar. Hela församlingen är engagerad på olika sätt skulle jag säga.

– Nu när vi kört i så många år är det också många som kommer med egna initiativ och säger att ”Jag fixar detta” – det blir man tacksam över.

Musikalprojektet sätter sin prägel på församlingen, inte bara vid jul utan året igenom. Sofia Hultin skojar lite och menar att församlingens barn inte direkt behöver undervisning om Jesu födelse på söndagsskolan, den berättelsen kan de utan och innan.

– De barn som nu är 10–11 år har vuxit upp med det här. De sitter redan och spånar om vilken roll de vill ha nästa år.

Vad brukar ni få för respons?

– Vi får höra mycket positivt, folk tycker att det är proffsigt gjort och de lärare jag pratat med vill verkligen komma hit med sina klasser. För barnen brukar bland annat kamelen, som rymmer från de vise männen, vara populär, och soldaterna. De tycker att den rappande ängeln är cool.

Musikalen "Änglahyss" sattes upp i Motala pingstkyrka för tionde året. Maria och Josef i stallet.

Hur länge tror du att ni kommer fortsätta sätta upp Änglahyss?

– Frågar man i början av november så är detta sista året, men nu precis efteråt känns det som att vi alltid vill göra detta! Syftet var och är att nå ut till skolorna med berättelsen om varför vi firar jul. Det fyller också ett stort syfte för församlingen – det blir ett gemensamt projekt som vi tycker är jätteroligt.

– Jag tycker också om att musikalen har ett djupare budskap än att bara vara en fin berättelse. Folk som kommer och lyssnar blir berörda, den har något att säga oss alla i dag.

---

Fakta: Änglahyss

  • Musikal som varje år sätts upp i Pingstkyrkan i Motala.
  • Utgår från julevangeliet och berättas från änglarnas synvinkel.
  • Musiken och låttexterna är skrivna av Petrus Boberg och Emil Svensson.
  • I föreställningen medverkar 30–40 barn och lika många vuxna. Församlingen hjälps åt med hela projektet.
  • Hundratals skolelever och lärare kommer till kyrkan för att se musikalen som visas vid fem tillfällen.

---

Fler artiklar för dig