Varför är vi inte lyckligare när vi har det så bra? Det var frågan som de två vännerna Therésia Franklin och Cassandra Brunstedt utgick från när de började grotta ner sig i lyckoforskningen. Det de fann var så intressant att de valde att sammanfatta det i en bok.
Att leva ett lyckligt liv handlar primärt varken om stora lottovinster eller att ha råd att köpa drömhuset, om nu någon trodde det. I stället tycks det enligt lyckoforskningen vara det till synes enkla, som att känna sig behövd och vara del av en gemenskap, som framkallar den djupa glädjen. Det är sådana saker som de två vännerna tillika författarna Therésia Franklin och Cassandra Brundstedt upptäckt, och som de lyfter fram i sin nya bok.
– När vi började intervjua olika lyckoforskare blev vi förvånade över att det kunde vara så enkelt att leva ett lyckligt liv, säger Therésia Franklin.
– Åtminstone jag hade nog den felaktiga föreställningen att det handlade om en livslång strävan, att lyckan är en helig graal man måste jaga. Jag såg framför mig ett pelarhelgon eller en buddhafigur som kämpade för att finna lyckan inom sig själv. Men det visade sig ganska snabbt att den snarare finns utanför oss, i de enkla sakerna. Jag trodde att det krävdes någon högre människoform för att bli riktigt lycklig, men det går alldeles utmärkt att vara en halvstressad morsa – det var en väldigt fin upptäckt.
En av de stora nycklarna mot vägen till lycka, enligt vad Therésia Franklin erfarit efter att ha intervjuat olika personer inom ämnet, är att leva mindre individualistiskt. Fokus bör ligga mer på andras behov. Det menar bland annat Laurie Santos, professor i psykologi vid Yale University.
– Hon menar att vi skulle bli betydligt lyckligare om vi levde mindre självcentrerat och mer ”andracentrerat”. Att hjälpa andra, och vara behövd, ger ett påslag av lyckohormoner, säger hon. Det är alltså inte alls mer inåtblickande som vi behöver utan öka vårt fokus på andra människor och deras behov.
Så mindre individualism skulle öka vår lyckoratio menar ni?
– Verkligen!
En annan av nycklarna som tas upp i boken handlar om att utforska sin andlighet. Ett existentiellt perspektiv på livet ger inte bara mer lycka utan har även en mängd andra hälsofördelar, menar författarna. Den mentala hälsan förbättras och man tycks få en större livsnöjdhet genom att tro på något utanför sig själv. Samma sak med bön.
– Vad vi förstått verkar det som att hjärnan förändras under intensiv bön. Tror man på något större ingår man ofta i en större social gemenskap vilket gynnar hälsan, man använder droger i mindre utsträckning och det följer även med en del dygder som är bra för en, säger Therésia Franklin.
Vad vi förstått verkar det som att hjärnan förändras under intensiv bön.
— Therésia Franklin
– Andlighet och tro leder ofta till att man känner en mening med sitt liv, man blir mer altruistisk och alltsammans kokar ner till en lyckococktail kan man säga.
Men blir det inte lite märkligt om syftet med tron, eller med att hjälpa andra för den delen, är att man ska få ett lyckligare liv?
– Kanske spelar det inte så stor roll, när det gör gott, både för en själv och för andra? Stefan Einhorn, som skrivit böcker om snällhet, pratar om godhet som en drog, att det är ungefär samma saker som händer i hjärnan när vi gör gott mot andra som när man tar en drog – man får en kick. Det kallas ”helpers high”. Vi skulle behöva fler godhetsknarkare i världen, det skulle dessutom göra människor lyckligare.
Therésia Franklin har själv alltid varit intresserad av andlighet och det intresset har ökat under arbetet med boken. Hon menar att vi har en existentiell kris som bidrar till att många mår dåligt. Själv ber hon med jämna mellanrum och säger sig ha ”en andlig världsbild”.
– Jag har börjat uppskatta den andliga delen av mitt liv ännu mer och vill odla den. Inte bara för att man blir lycklig av det utan för att jag tror att det ger hela livet en rikedom att fundera över existentiella frågor, över meningen med livet och hur jag kan vara en människa som gör gott. Jag tror att vi människor behöver det, men att vi blivit lite lurade på det.
[ Pastorns råd: Så gör du om du vill börja be ]
---
Fakta: Författarduo bakom Lyckomanualen
- Therésia Franklin, 46 år och Cassandra Brunstedt, 36 år.
- Therésia skriver böcker och arbetar med kommunikation, Cassandra är författare.
- Therésia är gift med Hugo, har sönerna Otto och Ruben. Cassandra är gift och har sönerna Hamilton och Clint.
- Aktuella med Lyckomanualen (Louise Bäckelin förlag). Cassandra även med Ella Frank-serien och Therésia med kommande boken Lyckomat.
---
[ Therésia Franklin och Josefin Casteryd bjuder på julens söta saker ]