Kultur

Jerusalems nya album släpps före jul

Ulf Christiansson: “Stygn” handlar om min fajt med Gud

Efter en synnerligen utdragen produktionsperiod står det klart att det kristna rockbandet Jerusalem släpper sitt nya album den 15 december.
– Jag har lagt ner allt jag har, säger gruppens nestor och sångare Ulf Christiansson.

Skivan Stygn är bandets tionde studioalbum. Den innehåller elva låtar, alla på svenska. Albumet blir också den första Jerusalemskiva där Ulfs son Philip Christiansson medverkar som låtskrivare. Philip har sedan 2014 växt in i bandet som gitarrist och sångare. Arbetet med albumet har tagit nästan fem år i anspråk och Ulf Christiansson minns precis hur det började.

– Jag fick ett riff till mig när jag satt i studion. Det är det riffet som ligger på Pionjär, berättar han och syftar på ett av spåren på nya plattan.

Hur känns det att albumet äntligen är klart att möta publiken?

– Jag får nog ha en liten paus innan jag kan svara på det, säger Ulf rättframt och förklarar att han har gett allt i arbetet med Stygn.

– Jag har tömt mig helt. Energi, kraft, tro, förväntan – allt.

Stygn var den sista låten jag sjöng in. Den handlar om min fajt med Gud. Hur han vann.

—  Ulf Christiansson

2022, mitt i arbetet med skivan, fick Ulf Christiansson diagnosen cancer i bukspottskörteln och han blev helt enkelt tvungen att skifta fokus. Men med Guds och läkarens hjälp tog han sig igenom sjukdomen och kom ut hel på andra sidan, något som han berättade öppenhjärtigt om i en stor Dagenintervju i mars i år.

Hur mycket har din sjukdom sinkat arbetet med albumet?

– Ganska mycket. Men mycket av texterna kommer ur det jag har gått igenom. Jag skrev texter innan jag blev sjuk också, men ratade en del. Stygn var den sista låten jag sjöng in. Den handlar om min fajt med Gud. Hur han vann.

Ulf Christiansson skrattar när han hör sina egna ord.

Hur mår du i dag?

– Mycket bättre. Jag kanske hade tänkt i min iver att det skulle gå fortare än det gjort. Men jag mår mycket bättre. Lite trött bara, säger han och tillägger att det känns gott med releasen.

Innan vi avslutar samtalet avslöjar Ulf Christiansson en annan nyhet. Bakgrunden är det som hände när han i höstas fick för sig att han skulle skriva ner tankar kring varje låt på nya skivan – tänkta för konvolutet – men då upptäckte han hur materialet bara svällde i omfattning.

Ulf Christiansson, Jerusalem.

– Ju mer jag började skriva, desto mer blev det. Det går inte, tänkte jag, det blir en bok. Så nu kommer det faktiskt att bli en bok ur det vi sjunger.

Ulf Christiansson berättar att han redan gjort upp med ett förlag om publicering.

Men åter till skivan. En engelsk version – Stitches – är planerad men alla sånger ännu inte inspelade. Kanske kan den bli klar någon gång under våren. Någon releaseturné för Stygn är heller inte inplanerad just nu.

Musiker på skivan är – förutom Ulf och Philip Christiansson – Anders Mossberg (bas), Carl Johan Grimmark (gitarr), Michael Ulvsgärd (trummor). Dessutom medverkar även andra välkända Jerusalemmusiker: Peter Carlsohn (bas) och de båda keyboardisterna Danne Tibell och Reidar I Paasche (fd Paulsen).

---

Fakta: Låtarna på ”Stygn”

"Stygn", Jerusalems tionde studioplatta som släpps 15 december 2023.
  • 1. Gud finns visst
  • 2. Jeremia
  • 3. Stygn
  • 4. Hur kunde vi
  • 5. Kärlek och sanning (Missa inte festen)
  • 6. Törnrosa
  • 7. Kanske Gud
  • 8. Vår tid nu
  • 9. Fariséerna
  • 10. Pionjär (Sons of Thunder)
  • 11. Här står jag

---

Fler artiklar för dig