Kultur

Peter Stormare: Jag sa ”Käre Jesus, led mig rätt”

Den 70-årsjubilerande skådespelaren berättar öppet om sin starka tro, som han förut skämdes för, i DN.

Drogs redan som liten till Filadelfiakyrkans tältmöten och till Bibeln i barndomshemmet. I dag vågar Peter Stormare prata öppet om sin tro, men det fanns en tid när han inte vågade.

Det är i en stor intervju med Dagens Nyheter som skådespelaren Peter Stormare ser tillbaka på sitt liv och berättar om den andlighet som hela tiden följt honom. Nyligen släpptes självbiografin Pojken från Arbrå (Bokfabriken) där han berättar om uppväxten i Hälsingland, om tiden på teatern där han retades för att vara Ingmar Bergmans gullegris, och om hur han lyckades bli en av de stora stjärnorna inom filmbranschen på andra sidan Atlanten.

Peter Stormare har varit med om en hel del, i många olika sammanhang, men något som varit beständigt är hans stora intresse för andlighet och tro.

Redan som liten hade han en stor nyfikenhet på den andliga världen, inte minst vad gäller den kristna tron. Trots att föräldrarna inte var uttalat kristna, ville den lille Peter besöka Filadelfiatältet och frikyrkan på orten. I bokhyllan fanns en bibel som Peter gärna plockade fram för att gå omkring med minns han.

– Jag gick till grannarna och välsignade dem och sa att de måste välsigna maten. Jag var väl fem, sex år. Min mamma skämdes ju lite. Hon visste inte var jag fick det ifrån, berättar han för DN.

Även om hans tro alltid varit stark har det funnits perioder där Peter Stormare skämts för att prata om det och har valt att behålla sina tankar för sig själv. På scenskolan i Stockholm och under Dramaten-tiden var han rädd för att någon skulle få veta om de gudomliga tilltalen eller om den starka dragningen till den andliga världen. Han liknar att vara troende på 1980-talet vid att vara homosexuell under samma tidsepok - det var lika stigmatiserande och utstickande. Något man ofta dolde och skämdes för.

Ett tag söker han sig till Citykyrkan, berättar han.

Vid ett tillfälle tar Peter Stormare kontakt med ett medium, för att få hjälp med vad han upplever är syner, av både döda människor och av demoner. Själv beskriver han det som att han fick hjälp tack vare exorcism.

– Hon bad mig tänka på saker som betytt mycket i mitt liv. Jag ber om hjälp. Säger ”Käre Jesus, led mig rätt, visa mig hur jag ska hantera detta”. Upprepar man det fem minuter varje morgon och varje kväll så tror jag till slut att man bara ger sin kropp instruktioner att jobba med en. Så att den inte jobbar åt fel håll.

I dag, nyligen fyllda 70 år, har Peter Stormare inga problem med att prata om sin starka tro. Tvärtom är det något han gärna förmedlar i mötet med andra filmarbetare. Han ser det som sin plikt och skyldighet att lyfta de existentiella frågorna.

– Ibland känner jag att jag är utskickad att vara präst, men att Gud sa till mig att jag inte skulle sitta i Arbrå och läsa ett enda manuskript som heter Bibeln, utan att jag skulle ut och färdas och prata om andlighet och ljus. Jag är en präst “under cover”, säger Peter Stormare till DN.

---

Fakta: Peter Stormare

  • Född: I augusti 1953. Uppvuxen i Arbrå i Hälsingland.
  • Familj: Hustrun Toshimi och dotter Kaiya samt dottern Kelly från ett tidigare förhållande.
  • Bor: West Hollywood i Los Angeles storstadsområde.
  • Känd från: Roller i filmer, teater och tv-serier. Bland annat Fanny och Alexander, Fargo, Armageddon, The Lost World: Jurassic Park, Hamilton, Jägarna 2 och Varg.
  • Aktuell: Med självbiografin Pojken från Arbrå (förlaget Bokfabriken).

---

Fler artiklar för dig