Kultur

De är nominerade till Utbultstipendiet 2023

Vem som blir vinnaren avslöjas på DagenGalan den 11 november i Göteborg

Juryn har sagt sitt och nominerat tre kandidater till årets upplaga av Utbultstipendiet. Vem som slutligen får ta emot priset som är på 15 000 kronor avslöjas på DagenGalan i Frihamnskyrkan i Göteborg den 11 november. Där får publiken också höra alla tre kandidaterna uppträda med sin musik. Men redan här få du tillfälle att lära känna de tre nominerade lite bättre.
Ulrika Lindman, musiker och låtskrivare. Nominerad till Utbultstipendiet 2023.

Ulrika Lindman

1. Hur skulle du presentera dig själv som musiker?

– En enkel liten röst som skriver, talar och tar ton om livets stora frågor utan att ha alla svar.

2. Hur känns det att vara en av de nominerade till Utbultstipendiet 2023?

– Overkligt, men galet roligt! Bästa uppmuntran och kul att få nya lyssnare. Att sjunga på Dagengalan blir ju ingen dålig grej heller.

3. Berätta – hur kom musiken in i ditt liv?

– Min mamma sjöng och spelade instrument, grammofon och ibland även pajas med tokiga egna sångtexter. Vi somnade också alltid till en skiva. Ofta Just a closer walk with Thee. Musik var nöje och avkoppling. Barnartister som Charlotte Höglund och Bröderna Karlsson kunde jag alla sånger av och i tonåren blev min första egna skiva Roland Utbults Du är musiken som jag och kompisarna gjorde dramadanser till. Min äldsta bror drog också hela tiden hem nya skivor och spelade så högt så att vi inte kunde undvika att digga med.

Jag vill skapa och skriva viktiga ord och toner som kan dyka upp i våra tankar när vi som bäst behöver det.

—  Ulrika Lindman

4. Vilka musikprojekt är du involverad i just nu?

– Equmenia Ton Kids släpper snart nya låtar och där finns en ny barnkörlåt med som jag gjort. Jag skriver också till SAU:s barnkörläger. Annars är jag nu antingen ute och sjunger sånger från mitt debutalbum När jag bara är som kom ut förra året eller hemma och knåpar på nya grejer.

5. Vilka är drivkrafterna för ditt skapande?

– Att beröra mig själv och andra. Jag vill skapa och skriva viktiga ord och toner som kan dyka upp i våra tankar när vi som bäst behöver det.

6. Vilken är din viktigaste musikaliska förebild? Varför?

– Det är olika för olika delar av musicerandet. En röst som Tata Vegas eller Carolas skulle jag gärna ha, men Plura har bidragit till att jag vågat sjunga in mina sånger själv. Han sa något om att han inte försöker ta en viss ton utan bara sjunger och så får han se vad det blir, vilken avslappnad inställning! Jard Samuelson jonglerar mellan skämt och allvar i mellansnacken på ett sätt som jag beundrar. Min vän Malena Furehill är en annan förebild i den praktiska musikerverkligheten och i att uppmuntra. Hon och Joakim Berg inspirerar mig också att hitta nya uttryck i texterna.

7. Vad drömmer du om att göra när det gäller din egen musik?

– Jag drömmer om att fortsätta skriva musik från mitt hjärta i olika genrer och få möjlighet att nå ut med den på nya sätt. Jag skulle till exempel gärna framföra mina sånger även där många ungdomar samlas.

8. Vad skulle det betyda för dig att få Utbultstipendiet 2023?

– Det skulle vara härlig grädde på moset, för redan att bli nominerad är ju så stort. Ett bidrag till att kunna ta ut svängarna i kreativiteten. Och framför allt mitt första diplom till skrivarhörnan som jag kan sätta upp och titta på om jag tappar takten.

---

Fakta: Ulrika Lindman

  • Ålder: 56 år.
  • Familj: Make Fredrik och tre utflugna döttrar.
  • I Mullsjö.
  • Sysselsättning: Butiksbiträde i klädbutik.

---

Helena Alin

Helena Alin, musiker och låtskrivare. Nominerad till Utbultstipendiet 2023.

1. Hur skulle du presentera dig själv som musiker?

– Jag är sångare, låtskrivare och producent. Jag vill att mitt musikerskap ska andas äkthet och hängivenhet. Att hantverket – text, melodi, arrangemang, sång – på något sätt ska få ge en glimt om kärnan av vem jag är, vem människan är och vem Gud är.

2. Hur känns det att vara en av de nominerade till Utbultstipendiet 2023?

– Fantastiskt kul!

3. Berätta – hur kom musiken in i ditt liv?

– Med två dirigenter som föräldrar och hela släkten klassiska musiker kan man säga att jag inte undkom den, haha. Jag har alltid levt musik.

Jag har sett hur mötet med musik kan förändra människor.

—  Helena Alin

4. Vilka musikprojekt är du involverad i just nu?

– Jag är i slutskedet av att spela in en skiva med egen musik, som jag producerar tillsammans med producenten och musikern Oliver Krieg. En process som har varit enormt lärorik, utmanande och kreativ – att skapa ett enhetligt konstverk med en röd tråd både i ljudval, texttematik och melodik.

5. Vilka är drivkrafterna för ditt skapande?

– Jag har sett hur mötet med musik kan förändra människor. När jag haft workshops på skolor och sett de mest utåtagerande barnen plötsligt formulera känslor i låtar. När blyga körbarn fått känna sig en del av gemenskap. När en kvinna i skilsmässa hört min låt och känt att den gav kraft vidare. Därför musicerar jag. Att klä känslor i något greppbart, där musiken får bli ett språkrör för det som bultar. När jag delar med mig av det som berör mig kanske min musik kan få sätta ord på någon annans inre värld. Jag tror att musik kan vara en del i att leda människor närmare dem Gud har skapat dem till.

6. Vilken är din viktigaste musikaliska förebild? Varför?

– Jag hämtar inspiration på många ställen. Jag är uppvuxen på klassisk musik, plankade svåra jazzsolon på gymnasiet och folkhögskola, lärde mig producera pop på Musikhögskolan, och förra året släppte jag och min man en skiva med psalmer. I alla de här genrerna har jag personer jag ser upp till. Men en ständig följeslagare sedan jag var 13 år är Jonathan Johansson.

7. Vad drömmer du om att göra när det gäller din egen musik?

– Jag drömmer om att få spela min musik live, se den speglas i andra. Det är ju i mötet med andra som musiken verkligen känns, bränns och lever. Jag är också så spänd på att få släppa min skiva, med helt ny musik!

8. Vad skulle det betyda för dig att få Utbultstipendiet 2023?

– Det skulle betyda mycket, att få ett erkännande för att allt ens slit för sin konst märks och uppskattas. Stipendiet skulle hjälpa mig i slutförandet av min skiva, som ju tar mycket resurser i anspråk. Genom det skulle jag få möjlighet att nå ut till fler som skulle kunna uppskatta min musik, och det är ovärderligt!

---

Fakta: Helena Alin

Ålder: 29 år.

Familj: Maken Petter, sonen Levi 2,5 år.

Bor: Bromma, Stockholm.

Sysselsättning: Leder körrörelsen Soul Children, frilansar som musiker, producent och föreläsare.

---

Samuel Lundell, musiker, producent och låtskrivare. Nominerad till Utbultstipendiet 2023.

Samuel Lundell

1. Hur skulle du presentera dig själv som musiker?

– Oavsett om jag gör popmusik till Asien, producerar en liveshow till en sydamerikansk artist eller jobbar på ett R&B-projekt i Sverige anammar jag ett amerikanskt ”more-is-more-ideal” som är starkt gospelinfluerat.

2. Hur känns det att vara en av de nominerade till Utbultstipendiet 2023?

– Det är en stor ära! Först och främst är Roland Utbult en levande legend, dessutom är tidigare vinnare av Utbultstipendiet personer jag verkligen ser upp till. Jag vill särskilt slå ett slag för Evelina Gards album ”This Is Another Day”, som jag gissar att hon jobbade på då hon vann Utbultstipendiet 2006.

3. Berätta – hur kom musiken in i ditt liv?

– Under min uppväxt var de två mest spelade artisterna Ron Kenoly och Andraé Crouch. Mina föräldrar uppmuntrade min musikaliska utveckling genom att ge mig diverse olika instrument, inklusive en plastsaxofon, det skulle de aldrig ha gjort. Det var ett fruktansvärt oljud. Trummorna var det instrumentet som först fångade mitt intresse, senare fann jag min kärlek för elbasen, mycket tack vare Abraham Laboriel.

Min bön är att musiken jag gör ska få bära frukt in i evigheten.

—  Samuel Lundell

4. Vilka musikprojekt är du involverad i just nu?

– Förutom att producera popmusik till Asien och liveshower bygger jag en plattform för ”more-is-more-fantaster” som jag kallar + Est Academy. Sist men inte minst jobbar jag på ny musik för det nylanserade duo-projektet ”Simeon & Samuel”, vi gör kristen R&B och har hittills släppt tre singlar som går att hitta på Spotify.

5. Vilka är drivkrafterna för ditt skapande?

– Är det profan musik drivs min inre tävlingsmänniska mest av resultat, både konstnärligt och kommersiellt. Är det musik som ligger närmre hjärtat, som exempelvis projektet ”Simeon & Samuel”, är min drivkraft att uppmuntra kristna i sin tro och att introducera evangeliet till människor som ännu inte tagit emot Jesus.

6. Vilken är din viktigaste musikaliska förebild? Varför?

– Adam Blackstone. Han är musical director för flera internationella superstjärnor och produktioner som Super Bowl och Oscarsgalan. Bearbetning av inspelad musik för liveframträdanden är något jag brinner för och Adam är den jag tycker gör det bäst.

7. Vad drömmer du om att göra när det gäller din egen musik?

– Min bön är att musiken jag gör ska få bära frukt in i evigheten, som jag nämnde tidigare, att kristna får bli stärkta och uppmuntrade i sin tro och att människor ska få bli introducerade till evangeliet.

8. Vad skulle det betyda för dig att få Utbultstipendiet 2023?

– Utbultstipendiet möjliggör fler låtsläpp i egen regi under 2024. Bland annat har jag en vansinnig remix på psalmen Saliga visshet som ligger i pipen – den kommer gunga friskt i kyrkbänkarna!

---

Fakta: Samuel Lundell

  • Ålder: 28 år.
  • Familj: Gift.
  • Bor: Stockholm.
  • Sysselsättning: Musical director, producent, låtskrivare.

---

---

Fakta: Alla Utbultstipendiater sedan starten

  • 2022: Hedvig & Isak Rizell
  • 2021: Martina Möllås
  • 2020: Hope (Thérese & Joakim Sandström)
  • 2019: Jonas Engström
  • 2018: Benesser
  • 2017: Hanna Bertilsson & Alexandra Ougleva
  • 2016: Agnes Grahn
  • 2015: Ellen & John Vingren
  • 2014: Malena Furehill
  • 2013: Tobias Hedlund
  • 2012: Terese Fredenwall
  • 2011: Carl Johan Grimmark
  • 2010: Anna Weister Andersson
  • 2009: Dynamic
  • 2008: Maria Gustin Bergström
  • 2007: Michael Jeff Johnson
  • 2006: Evelina Gard
  • 2005: Joel Berggren
  • 2004: Erik Tilling
  • 2003: Isabelle “Belle” Arnfjell
  • 2002: Sofia & Hanna Corneskog
  • 2001: Jon Peterson
  • 2000: Samuel Ljungblahd
  • 1999: Rebecca Malmborg

---

Fler artiklar för dig