Kultur

”Vänner”-stjärnan Matthew Perry död – skrev bok om sitt gudsmöte

“Gud du får göra vad du vill med mig, så länge du gör mig berömd”

”Vänner”-skådespelaren Matthew Perry är död. I sin självbiografi berättar han öppet om sitt missbruk, men också om två bönesvar som kom att bli avgörande för hans liv.

På lördagseftermiddagen kom nyheten att den 54-årige stjärnan hittats död i en jacuzzi i sitt hem i Los Angeles. Dödsorsaken uppgavs vara drunkning.

När Perry hösten 2022 släppte sin självbiografi Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda återgav även Dagen hans berättelse. Framför allt den delen som handlade om Matthew Perrys religiösa uppvaknande. Det är en historia som sträcker sig över lång tid och som innefattar två desperata böner tillika två konkreta bönesvar.

De tio säsongerna av Vänner började sändas 1994 och det var när produktionsbolaget letade skådespelare till de olika huvudrollerna som Matthew Perry var en av de sökande. Han ville så förtvivlat gärna ha rollen som Chandler Bing, som han själv tyckte att han var som klippt och skuren för, och mer än något annat ville han bli känd. 24 år gammal gick han ned på sina knän och bad sin första bön till Gud.

I boken skriver han: ”Jag fann mig själv på knä, med ögonen slutna i bön. Det hade jag aldrig gjort tidigare. ‘Gud, du får göra vad du vill med mig, så länge du gör mig berömd.’”

Eftertankens kranka blekhet skulle senare drabba honom och han har kallar sin första bön för både barnslig och oansvarig.

Men tre veckor senare fick Matthew Perry rollen som Chandler Bing, trots att han egentligen satt fast i ett kontrakt med en annan tv-serie.

Med rollen kom framgångarna och tv-serien om de sex vännerna i New York blev en av de mest framgångsrika situationskomedierna i USA någonsin och Vänner exporterades även till en rad länder, däribland Sverige. Fortfarande rullar serien i olika reprisomgångar trots att sista säsongen kom 2004.

De enorma framgångarna påverkade så klart de sex huvudrollsinnehavarna enormt. När serien stod på topp tjänade de tio miljoner kronor per avsnitt och Matthew Perry var med i mer än 200. I en intervju i Los Angeles Times berättade Matthew Perry om hur den stora tomheten i livet infann sig.

– Jag var 25 år, det var andra året av ”Vänner” och åtta månader in på säsongen insåg jag att den amerikanska drömmen inte gjorde mig lycklig, inte fyllde tomrummet i mitt liv. Jag kunde aldrig få nog av uppmärksamhet. Kändisskap gör inte vad du tror att det ska göra.

För Matthew Perrys del ledde kändisskapet och rikedomen till att han drogs in i ett missbruk som blev allt värre. Hans nakna självbiografi börjar med orden: ”Hej, jag heter Matthew, fast du kanske känner mig under ett annat namn. Mina vänner kallar mig Matty. Och jag borde vara död.”

Det var också missbruket som ledde fram till att han för andra gången närmade sig Gud i bön. Och den var minst lika desperat som den första, Matthew Perry åkte ut och in på avgiftningskliniker mellan inspelningarna och han tryckte i sig kopiösa mängder med alkohol, piller och diverse droger. Under en period 2013 när han faktiskt var nykter, öppnade han behandlingshemmet Perry House i sitt eget hem i syfte att hjälpa andra människor att bli kvitt sina beroenden. Men han föll tillbaka och att han var hög själv medan han samtidigt försökte hjälpa andra fyllde honom med ett stort självhat. Han skriver om det som sin absolut botten. Så för andra gången i livet vände han sig till Gud i bön.

”Jag bad en febril bön, som en man som håller på att drunkna. Den sista gången jag bad hade jag bara klarat att ingå ett faustiskt avtal med en Gud som bara hade hållit andan och väntat på det rätta ögonblicket.” ”Den här gången bad jag om det som var rätt att be om: Hjälp. ‘Gud, var snäll och hjälp mig. Visa mig att du är här’.”

Och bönesvaret slog ner som en bomb. Eller rättare sagt som en väg av gudsnärvaro som fyllde hela rummet med ljus och sköljde bort alla känslor av skuld och skam.

”För första gången i mitt liv befann jag mig i en närvaro av kärlek och acceptans och fylldes med en överväldigande känsla av att allt skulle bli bra. Jag visste att bönen min hade blivit besvarad. Jag var i Guds närvaro”, skriver Matthew Perry i kapitlet som har rubriken ”Hela himlen bryter lös”.

Händelsen varade i sju minuter och fick stjärnan att bryta ihop i tårar. Han skriver:

”Jag grät inte för att jag var ledsen. Men för första gången kände jag mig okej. Jag kände mig trygg och omhändertagen. Jag hade brottats med Gud i decennier, brottats med mitt liv och med sorg. Allt sköljdes bort som en flod av smärta som tömdes ut i glömskans hav.”

Men återfallen skulle komma ändå. Och i en rätt färsk intervju med New York Times berättade Perry att han bara varit drogfri och nykter sedan 2021.

I en intervju med Los Angeles Times fick han frågan hur han ville bli ihågkommen.

– Som en kille som levde livet, som älskade väl, levde väl och hjälpte andra. Att ett möte med mig skulle vara något bra, inte något dåligt, svarade han.

---

Fakta: Matthew Perry

  • 1969–2023.
  • Skådespelare, mest känd för sin roll som Chandler Bing i tv-serien ”Vänner”.
  • Kom 2022 med självbiografin ”Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda”

---

Fler artiklar för dig