Nyheter

Ljus i stället för bus när Älmhult evangeliseras på Halloween

Husförsamling vill se positiv satsning i stället för förfäran från kristet håll

För tredje året i rad går en liten husförsamling i Älmhult ut för att evangelisera på Halloween. Men i stället för “Bus eller godis” erbjuder de “Ljus och godis” - alla som vill får godis och ett bibelord som handlar om ljus.

Nathanael Crona, 33, och hans fru Therése, 31, är med och leder en liten husförsamling i Älmhult. Gruppen består av ett 15-tal personer inklusive barn och för två år sedan började de resonera kring Halloween och kände alla att de blev lite smått trötta på att så många kristna förfärade sig över Halloweenhögtiden utan att visa på något alternativ.

- Vi diskuterade att det är inte så effektivt att predika mot något, men desto lättare att predika för något, säger Nathanael Crona och berättar att de ställde sig frågan: Hur kan man använda Halloweenhögtiden för att peka på Jesus?

Bibelordet en dörröppnare

Tillsammans skapade de ett upplägg de valt att kalla för “Ljus och godis”. Precis som ungdomar på Halloween beger man sig ut och söker upp människor och med sig har man två korgar - en med godis i och en med bibelverser som handlar om Guds ljus. När de möter människor erbjuds de att ta både en bibelvers och en godis. Nathanaels erfarenhet är att bibelordet ofta öppnar för djupare samtal.

- Vi uppmuntrar dem gärna att läsa bibelversen och frågar vad de tyckte om det. Utifrån det brukar det bli naturliga samtal om det ljus som vi vill sprida med Jesus, förklarar Nathanael Crona.

På bibelordet finns en bild på ett litet ljus och inte sällan blir det möjlighet att ställa följdfrågor - åt båda håll. Ibland kommer olika behov fram när de pratar.

- Samtalen har ofta lett till förbön för olika sjukdomar, rädslor med mera. Flera har också upplevt helande, berättar Nathanael Crona.

Är detta något som förekommer på flera ställen i landet?

- Ja. Detta upplägg har spridit sig runt om i Sverige men jag vet inte hur många ställen det förekommer på. Vi har hört att det använts både i så kallade utsatta områden och i vanliga bostadsområden. Jag vet några som gör det i Halmstad, för de har vi haft kontakt med. Det har också gjorts på en new age-mässa.

I Älmhult har Pingstkyrkan bestämt sig för att haka på årets upplaga av husförsamlingens satsning “Ljus och godis”.

Händer det att människor blir arga när ni försöker prata med dem?

- Det finns de som är öppna och de som är stängda. De som vågar öppna sig är oftast intresserade, Jag kan inte säga att vi upplevt mycket obehag eller aggression från människor vi mött.

“Vi gör det här för Jesus”

Själva Halloweenfirandet är på tisdag den 31 oktober, men Nathanael har redan varit ute och häromdagen hade han sin son med sig.

- Det gick bra. När vi kom till en lekpark så fick han sitta där och leka lite. Det är lite avväpnande med barn. I Älmhult finns det mycket barn som är ute med “Bus eller godis”. Det rör sig mycket på Halloween här i Älmhult. Vi gör det här för Jesus, motiverar Nathanael Crona.

Det unga paret Crona jobbar till vardags som lärare. När de flyttade till Älmhult kände de att Gud kallat dem till att starta ett pionjärarbete, vilket ledde dem till att starta en bönegrupp med vänner och släktingar, som nu samlas en kväll i veckan. Numera är de en husförsamling utan anställd pastor och de samlas i hemmen i stället för i en kyrka. Gruppen har anslutit sig till ett kristet nätverk som heter Katalysator Sverige och som finns för att samla och inspirera människor som vill predika evangeliet om Jesus där det inte redan görs.

---

Fakta: “Ljus och godis”

  • Ett kristet initiativ för att berätta om Jesus för människor i samband med Halloweenfirandet.
  • Människor bjuds på godis och bibelord som handlar om Guds ljus i hopp om att det ska leda till goda samtal om livet och den kristna tron.

---

Fler artiklar för dig