Kultur

Livsviktig film om det allra mörkaste våldet

Josefin Lilja har sett filmen Sound of freedom: ”Då känns det som att vi kollektivt får svårt att andas i salongen”. Sound of Freedom skakar om och efterlämnar en uppmaning till handling.

Det våras för filmer med kristna förtecken. Mellan biosuccén Jesus Revolution och den kommande julfilmen Journey to Bethlehem kommer nu Sound of Freedom, utgiven av Angel Studios som bland annat står bakom Jesusserien The Chosen. Men om den förstnämnda var en feelgood som fått biobesökare att brista ut i jubel och lovsång efter visningen, så är detta dess motsats vad gäller stämning.

För hur gör man filmunderhållning av det mörkaste som finns? Den tanken drar genom mitt huvud när ljuset i biosalongen släcks och filmen Sound of Freedom börjar rulla. Temat för filmen är de barn i olika åldrar över stora delar av världen som kidnappas eller luras in i det djävulska system som kallas människohandel eller trafficking. Det är snart världens mest lukrativa illegala verksamhet, i paritet med narkotika -och vapenhandeln.

Filmen, som till viss del baseras på verkliga händelser, fokuserar på barn som köps och säljs för att vuxna män ska använda deras kroppar i sexuella syften. Enligt siffror från Unicef handlar det om 1,2 miljoner barn som varje år utnyttjas i sexindustrin. En fullkomligt hisnande siffra.

Redan i anslaget är det uppenbart att filmen vill väcka starka känslor. Ett barn i centralamerikanska Honduras sitter på sin säng och gör en klappramsa, samtidigt som hon sjunger med späd stämma. Med filmens tema i bakhuvudet börjar det genast att vrida sig i magen. “Jag känner nästan att jag börjar gråta redan innan den börjat”, viskar en kvinna bredvid mig och torkar tårarna medan flickan på bioduken strålar mot oss av lycka; hon ska bli modell – en dröm som uppfylls!

Jag har varit nervös för att se Sound of Freedom. När Lukas Moodyssons drama Lilja 4-ever kom 2002 spelade det ingen roll hur många feelgoods som plöjdes efteråt – de explicita scenerna av hur den övergivna tonåringen Lilja våldtogs gång på gång av svenska män satt länge fastklistrade på näthinnan (och

Då känns det som att vi kollektivt får svårt att andas i salongen.

—  Josefin Lilja

då hade jag ändå knipit ihop ögonen stora delar av filmen).

Tack och lov har filmbolaget Angel studios en annan strategi. Här slipper tittaren explicita scener av barn som skadas, då tror jag få hade orkat se den. Men det som visas är plågsamt nog för att man ska förstå människohandelns fullkomliga brist på barmhärtighet.

En närbild på utredarens tårfyllda ögon medan han går igenom ännu en video beslagtagen hos en pedofil räcker långt för att väcka obehag. Likaså när en berusad man kliver in i ett rum där en 11-årig flicka sitter ihopkurad och mannen drar för gardinerna. Då känns det som att vi kollektivt får svårt att andas i salongen. Det är nervkittlande rakt igenom.

I Sound of Freedom är det visuellt uppenbart vilka som spelar förövare och vilka som är hjältar – det syns redan på sättet de ler. Huvudpersonen, den blonda amerikanen, spelas av Jim Caviezel (som även gör Jesus i The Passion of the Christ) har den optimala blandningen av värme och styrka i sin blick. I verkligheten lär det inte vara lika enkelt att göra den distinktionen.

Det känns också overkligt hur lite påverkade barnen tycks vara efter att ha räddats från sitt helvete. Kort efter att förövarna gripits kan de ses skratta tillsammans eller självmant gå fram för att krama om en främmande man som säger sig vilja hjälpa dem. Traumats konsekvenser hade kunnat förtydligats.

Men Sound of Freedoms ärende får inte skymmas av varken amerikanska filmschabloner eller det myckna användandet av mörka stråkar. Det viktiga är att filmen når ut med sitt budskap, till var och en, så att den omänskliga människohandeln kan upphöra. Alla kan göra något, om det handlar om att stödja verksamma aktörer, opinionsbilda, be eller ge. Men det måste börja med att vi inser vad som pågår.

Som Mats Nyholm, präst i S:ta Clara och anlitad av S Studios som kommunikatör för filmen, sa efter pressvisningen:

– Det knäcktes något i mig när jag såg denna film. Jag hoppas att det var något av min egen likgiltighet mot människohandel.

---

Fakta: Sound of Freedom

  • En drygt två timmar lång amerikansk actionfilm från filmbolaget Angel studios.
  • Den verklighetsbaserade filmen handlar om barn som utnyttjas inom sexindustrin och en federal agents kamp för att rädda dem.
  • Regi: Alejandro Monteverde, som tillsammans med Rod Barr även står för manus.
  • Roller: Jim Caviezel (som även spelade Jesus i The Passion of the Christ) har huvudrollen som baseras på verklighetens Tim Ballard, tidigare federal agent. Mira Sorvino spelar hans hustru och Bill Camp spelar kumpanen Vampiro.
  • Filmen har väckt viss kritik i USA på grund av anklagelser om att den skulle stödja konspirationsteorier från QAnon-rörelsen, något Angel studios förnekat att man gör. En annan kritik som framkommit är att de metoder som används för att befria barn från människohandeln i filmen inte stämmer överens med verkligheten.
  • Ska ha spelat in över två miljarder kronor på visningar i USA.
  • Får premiär på svenska biografer den 1 november. De två största biografkedjorna Filmstaden och Svenska bio kommer att visa den.

---

Fler artiklar för dig