Kultur

Oväntat dragplåster när gospelkryssningen återkommer i januari

“Musiken fyller ett behov som tal inte riktigt klarar av att matcha”

Mera gospel – och därtill lite rock. Det är konceptet när gänget bakom förra höstens gospelkryssning bjuder in till ny musikresa på Östersjön i januari 2024.

På jungfruresan i oktober 2022 lyckades arrangörerna dra ihop drygt 700 musiksugna resenärer på Siljas fartyg Symphony. Eftersom många fick mersmak har Lasse Franklin, Daniel Stenbaek och Lars ”Tarzan” Gustafsson laddat om och satsar på en ny resa 19–21 januari 2024, den här gången med systerfartyget Serenade. Det är förstås bara en slump att båtarna har musikklingande namn, men en ack så passande tillfällighet.

Målle Lindberg, 93, sjöng i Vekkelseteltet i Stockaryd tillsammans med Emilia Lindberg, Lindbergarna och Andreas Nielsen. (24 augusti 2023)

Många av de medverkande namnen känns igen från 2022, men flera artister har tillkommit och blandningen är onekligen stor. Bland nykomlingarna märks countrysångerskan Emilia Lindberg, i dagarna aktuell med nya albumet Du kan säga allt till Jesus, den kanadensiska och numera Sverigebaserade artisten Kiralina Salandy och så ett helt otippat namn i detta sammanhang – hårdrockbandet Narnia, nyligen hemkomna från en omfattande turné i Sydamerika där de lanserat sitt nysläppta album Ghost Town.

Vi har fått ihop en jättebra grupp med sångare och musiker.

Narnia, ett svenskt kristet metalband.

Kommer Narnia att spela akustiskt eller kör de fullt batteri?

– Fullt batteri, försäkrar Lasse Franklin. De kommer att göra två gig, ett på fredagen och ett på lördagen.

Gospelkryssning

En annan nyhet är att gospelprofilen förstärks på årets resa. Lasse Franklin berättar att själva namnet ”gospelkryssning” fått en del fjolårsresenärer att tro att de skulle få sjunga gospel hela helgen, men riktigt så var inte upplägget då. Därför har arrangörerna lagt in en ny programpunkt på årets resa.

– Vi kommer att ha en två-tre timmar lång gospelworkshop med Daniel Stenbaek där alla som vill får vara med och sjunga gospel. Dessutom medverkar en tjej som är gospelkörledare i Finland.

Ytterligare ett annat nytt inslag är att Mikael Järlestrand kommer att framföra sånger ur Elvis Presleys andliga repertoar, ett program som han också turnerat med för fullsatta hus i södra Sverige. Ett missionsdoftande inslag blir ett föredrag av Bo Wallenberg, ledare för Barnmissionen, kommer att berätta om sitt liv. Wallenberg som dessutom är sångare och en av medlemmarna i gruppen Tre Barytoner.

Hur många resenärer har ni plats för?

– Som max kan vi ta 2 400 personer. Vi hoppas i alla fall kunna bli fler än förra året, säger Lasse Franklin.

Januari på Östersjön, är inte det väldigt blåsigt då?

– Det är svårt att hitta en helg när det garanterat inte blåser. Blir vädret som det brukar, så blåser det inte mer i januari än någon annan månad. Det var förresten tur att vi inte körde samma helg som senast för då var det stormigt, konstaterar han.

Hur känns det så här tre månader före avfärd?

– Vi har fått ihop en jättebra grupp med sångare och musiker som kommer att ta väl hand om alla som kommer, så jag tror att det blir en minst lika fantastisk upplevelse som senast, hoppas Lasse Franklin.

Han tror att bra musik kan vara särskilt viktig i en tid när världen skakas av oro och våldsamheter.

– Musiken fyller ett behov som tal inte riktigt klarar av att matcha. Musik kan förmedla både hälsa, läkedom och glädje, säger Lasse Franklin.

---

Fakta: Gospelkryssningen

  • En båtresa Stockholm-Helsingfors tur och retur som äger rum den 19–21 januari 2024.
  • Ombord på Silja Serenade blir det gospelseminarium och en rad konserter.
  • Medverkande: By Grace, Gladys del Pilar, Daniel Stenbaek, Per-Erik Hallin, Frank Ådahl, Roland Utbult, Kiralina Salandy, Mia Sjöö, Lars Lisa Andersson, Emilia Lindberg, Mikael Järlestrand, Cilla Hector, Narnia.

---

Fler artiklar för dig