Julevangeliet som musikal. Det blir verklighet när filmjätten Sony i november lanserar ”Journey to Bethlehem” i ett 40-tal länder över hela världen. Musikalfilmen om Josefs och Marias resa är regisserad av svenske Hollywood-doldisen Adam Anders och superstjärnan Antonio Banderas har en av huvudrollerna.

Filmen har världspremiär den 10 november. Den svenska publiken får vänta tills den 1 december och samma dag går den även upp på de norska biograferna. För Adam Anders går då en 17 år gammal dröm i uppfyllelse.

Inget julpynt i sikte där Adam Anders sitter bakom ratten i sin parkerade bil när vår intervju äger rum, men han verkar upprymd som ett barn på julaftons morgon. På huvudet bär han en blå truckerkeps med texten ROCK’N’ROLL på och så snart vi pratat klart ska han ha ett möte med filmfolket som producerat den omskrivna biosuccén Jesus Revolution. Han befinner sig precis utanför bolagets kontor i Nashville. Det är mycket nu för svensken som står i begrepp att lansera sin första film som regissör.

Adam Anders från inspelningen av julmusikalfilmen Journey to Bethlehem.

Faktum är att idén till Journey to Bethlehem föddes för 17 år sedan när Adam och hans familj firade jul hemma hos hans svärföräldrar i Iowa.

– Jag fick bara för mig att det finns ju ingen musikal som handlar om varför vi firar jul, så då satte jag mig och skrev ett manus på elva sidor. Den hette Road to Bethlehem då, berättar Adam.

– Som kreativ människa har man idéer hela tiden. Vissa blir av och andra inte, men den här idén har jag aldrig kunnat släppa på 17 år. Jag var bara tvungen att göra det.

Vägen till färdig film har varit både lång och krokig. När man samtalar lite djupare med Adam Anders förstår man att det var alldeles nödvändigt att samla på sig tillräckligt med erfarenhet och kunskap för att det över huvud taget skulle kunna bli av.

Journey to Bethlehem.

Den 47-årige premiärregissören är son till de kristna musikprofilerna Eric och Anette Anders som för många år sedan slog sig ner i USA där Adam och hans syskon fick växa upp. Han berättar att han under sin barndom alltid tillbringat somrarna i Sverige och konstaterar att han sålunda ”har vuxit upp lite halvt i Sverige och halvt i USA”.

Efter att ha pluggat musik i Florida och sedan flyttat till musikstaden Nashville där han träffade Nikki som blev både hans livskamrat och låtskrivarpartner, hamnade han i strålkastarljuset som basist i Steven Curtis Chapmans band. Framgången till trots kände han sig inte tillfreds med livet, så han bestämde sig för att pröva lyckan som sångförfattare. Även detta hade Adam fallenhet för och nästa pinne på karriärstegen blev att börja producera musik.

Adam fick jobba med High School Musical-filmerna och 2009 inträffade en yrkesmässig milstolpe. Manusförfattaren och producenten Ryan Murphy var på jakt efter någon som kunde producera musiken till en ny tv-serie kallad Glee och eftersom Adam hade gjort en massa jobb i studion där det hela spelades in fick han göra ett pilotavsnitt som musikproducent. Han fick jobbet direkt och tillsammans med sin svenske låtskrivarpartner Peer Åström gjorde han 121 avsnitt uppdelat på sex säsonger.

– Ingen trodde det skulle bli så stort. Men jag var glad när det hela slutade för det var fruktansvärt mycket jobb. Vi gjorde en hel skiva varje vecka, åtta till tio låtar per avsnitt.

Glee är ett musikaliskt tonårsdrama där handlingen kretsar kring en grupp elever som sjunger tillsammans och också tävlar med sin skolkör. Serien sändes 2009–2015 i USA och fick ett otroligt genomslag bland tv-publiken, mycket tack vare sina färgstarka karaktärer och den medryckande musiken. För Adam gav serien kunskap och kontakter som kommit att bli ovärderliga i arbetet med att genomföra sina drömmars julmusikal.

När coronapandemin slog till öppnades så en möjlighet att ta tag i sin gamla idé.

– Helt plötsligt hade jag mycket tid att vara tyst och tänka på det här. Jag fick en riktigt klar vision om vad det ska vara så jag satte mig och skrev ner det, berättar Adam.

– Det har faktiskt inte ändrats mycket på de 17 år som gått sedan jag fick idén. Jag tror att den var från Gud. Inspirationen finns i Bibeln, en ganska bra story så jag behövde inte göra så mycket med den.

Visserligen hade han flera gånger tidigare blivit tillfrågad om att ta regissörsrollen, men konsekvent tackat nej på grund av den stora arbetsbördan.

– Man får sluta med allt annat och bara satsa på en grej och jag har inte varit villig att göra det förrän nu då jag satt med det här manuset och kände: Jag måste göra det här!

– Det är intressant för jag hade inte kunnat göra det för fem år sedan. Då hade jag inte lärt mig allting som man behöver veta för att klara av det. Så det var Guds tid nu, konstaterar han.

Filmen spelades in i Spanien under sex veckor i februari-mars i år. Det var under en rekognosceringstripp till Israel som Adam insåg att miljön på andra sidan Medelhavet är snarlik den i det heliga landet.

Att hitta rätt personer för de olika rollerna, så kallad casting, blev den största och viktigaste utmaningen. Adam citerar en person som hävdat att ”regissera handlar till 80 procent om casting”. Adam kan bara instämma och därför lade han ner stor omsorg på att hitta rätt skådespelare.

Adam sökte en Maria som kunde vara stark men mjuk på samma gång. När han fick se Fiona Palomos audition visste han direkt: Det är hon! Milo Manheim visade sig ha perfekt kemi med Fiona och fick därför rollen som Josef. Först senare fick Adam veta att Milo redan var en stor Disneystjärna, vilket Adam räknar som ren bonus. Herodes roll innehåller ett svårt sångparti och eftersom Adam alltid älskat Antonio Banderas och visste att han är en utmärkt sångare, bestämde han sig för att sikta högt.

Adam Anders från inspelningen av julmusikalfilmen Journey to Bethlehem.

Kväll efter kväll besökte han en teater i Madrid där Antonio Banderas uppträdde och till sist lyckades han få fem minuters pratstund med Hollywoodstjärnan. Banderas gillade visserligen idén, men menade att sången gick för högt för honom.

– Då sa jag: Du har fel, du sjöng det fyra gånger i kväll. Jag hade en pianoapp på min Iphone så jag spelade och visade. Då sa han: Okej, jag gillar dig. Ring min manager.

– Såna där grejer kan bara Gud hitta på, säger Adam.

Ett liknande känsla av att allt klaffar upplevde han när han skulle rekrytera Joel Smallbone, sångare i kristna rockbandet For King & Country och tillika skådespelare. Adam letade febrilt efter någon som kunde gestalta Herodes son. Tiden var knapp och när Adam ringde Joel var han redan på väg till Spanien där inspelningen skulle äga rum.

– Det har varit så hela tiden, det bara ramlar in folk som fungerar perfekt, konstaterar Adam.

Adam Anders från inspelningen av julmusikalfilmen Journey to Bethlehem.

Rapartisten Lecrae var inte svårövertalad att göra sin första filmroll. Han blev så till sig när Adam ringde och sa att han fått rollen som ärkeängeln Gabriel, att han grät av lycka.

Historien om Josef och Maria är en av världens mest kända, alla vet hur det slutar. Hur skapar man nerv i en sådan berättelse?

– Regissören Ron Howard gjorde en film som heter Apollo 13 och han sa: Alla vet ju att astronauterna från Apollo 13 kom hem, men de vet inte hur de kom hem. Jag tog till mig det. Vi vet ju att Josef och Maria var tillsammans, men vi vet inte varför. Var det av plikt eller var det av kärlek? Det vet vi inte, och där blir det intressant.

– Dessutom är det en musikal och där man får ha lite konstnärlig frihet, påminner Adam.

I den friheten ingår greppet att göra de vice männen till komiska figurer som lockar publiken till upprepade skratt. Och att klä berättelsen i nyskrivna poplåtar.

Jag gjorde inte den här filmen för kristna människor, jag gjorde den för alla andra

—  Adam Anders

Tänker du att den här filmen skulle kunna bli en julklassiker?

– Det är tanken. Jag hoppas att familjer sätter sig varje jul och ser den här filmen. De som vi testat musiken på tycker att den är helt fantastisk. Men jag kan ju inte säga att filmen är en klassiker, det låter ju väldigt fel. Men det är klart man vill att det ska vara det, säger Adam.

Adam Anders från inspelningen av julmusikalfilmen Journey to Bethlehem.

Filmen har också tydlig svensk anknytning då all musik är inspelad i Sverige med svenska musiker.

Adams förhoppning är att Journey to Bethlehem ska förmedla hopp och en djupare glädje, att den ska kännas som ett ljus i en mörk värld.

– Jag säger inte ens att detta är en kristen film. Det är en film om jul. Jag gjorde inte den här filmen för kristna människor, jag gjorde den för alla andra. Vi kristna vet ju redan vad julen handlar om.

Adam Anders från inspelningen av julmusikalfilmen Journey to Bethlehem.

Det märks tydligt när Adam berättar att filmen är ett passionsprojekt. Han upplever också att han i och med detta har hittat hem.

– Det kanske är annorlunda att hitta sin kallelse när man är 47 år, men när jag gjorde den här filmen kände jag för första gången att jag gjort just det. Det är det här jag har letat efter hela mitt liv.

Han säger att han vill påverka filmbranschen inifrån. Många vänner och pastorer har sagt till honom: ”Du kan inte lämna. Vi behöver kristna i Hollywood.” Så i stället för att säga nej till saker som känns tvivelaktiga har Adam sagt: ”Jag gör det här om …” Då har han flera gånger fått vara med om att regissören ändrar i manus.

Sony lanserar ”Journey to Bethlehem” i ett 40-tal länder över hela världen. Musikalfilmen om Josefs och Marias resa är regisserad av svenske Hollywood-doldisen Adam Anders.

– Los Angeles är en tuff stad att vara kristen i, men jag har aldrig dolt för någon att jag är kristen. Allting börjar och slutar med tron. Nästan varje dag ber jag: Guds vilja, inte min.

Adam och Nikki är inte bara äkta makar och föräldrar. De är också låtskrivarpartners och har skrivit sångerna till den nya julmusikalen tillsammans med deras långvariga låtskrivarpartner Peer Åström. När familjen bodde i New York gick de till Tim Kellers kyrka. Kellers bok Freedom of self forgetfulness i vilken han undervisar om människans ego – att det både kan bli för stort och för litet – har hjälpt Adam mycket att navigera i filmstjärnestaden.

– All den här ”fame and fortune”, man blir inte glad av det. Jag har varit med när någon fått en check på 200 miljoner dollar och jag har aldrig sett någon som är mer olycklig. Jag vet själv att jag inte varit lyckligast när jag haft mest pengar och flest succéer. Ibland har jag varit som lyckligast när jag inte haft någonting, konstaterar Adam.

Sony lanserar ”Journey to Bethlehem” i ett 40-tal länder över hela världen. Musikalfilmen om Josefs och Marias resa är regisserad av svenske Hollywood-doldisen Adam Anders.

Karriären har förvisso gått väldigt bra för honom. Han har arbetat med artister som Miley Cyrus, Backstreet Boys och Selena Gomez och skivorna han varit inblandad i har sålt i mer än 100 miljoner exemplar.

– Jag har aldrig jagat pengar, jag har aldrig jagat berömmelse. Jag vill bara vara kreativ.

Och i den ambitionen räckte det inte att skriva och producera treminuters poplåtar.

– Det var för lite. Jag kunde inte berätta hela historien.

Med Journey to Bethlehem känner han att han äntligen kan göra det.

Adam Anders från inspelningen av julmusikalfilmen Journey to Bethlehem.

---

Fakta: Adam Anders

  • Ålder: 47 år.
  • Familj: Hustrun Nikki och deras två pojkar.
  • Bor: Los Angeles.
  • Gör: Musiker, låtskrivare, musikproducent och numera även filmregissör.
  • Aktuell: Som regissör för julmusikalen ”Journey to Bethlehem” som har svensk biopremiär den 1 december.

---

Fler artiklar för dig