Kultur

Gospelstjärnan som vill förena sångare över hela världen

Sverigeaktuelle Donald Lawrence berättar exklusivt för Dagens Urban Thoms om uppdraget han fick ta över från sångaren som skrev “Oh Happy Day”

På lördag uppträder den hyllade amerikanske gospelartisten och körledaren Donald Lawrence tillsammans med 35-årsfirande gospelkören The Master´s Voice i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Inför besöket berättar Lawrence för Dagen om hur Edwin Hawkins strax före sin död lämnade vidare ett stort musikuppdrag till honom.

För Donald Lawrence är lunchen precis avklarad, men för Dagens reporter närmar det sig läggdags. Nio timmars tidsskillnad kräver viss flexibilitet åt båda håll, men Donald Lawrence vill gärna dela sin berättelse med en svensk tidning innan han anländer. Han har förstått att intresset för gospel är stort i Sverige och det gläder så klart en som vigt sitt liv åt den musikgenren.

Helgens Sverigebesök är inte det första och han känner och har kontakt med ett antal svenska gospelprofiler. Just den här gången är det kören The Master´s Voice med körledaren Stefanie Sporre som han ska göra en konsert med. Ja, en hel gospelhelg faktiskt. Det blir workshop där han kommer att lära ut några av sina egna låtar som sedan kommer att framföras under konserten på lördagskvällen.

Donald Lawrence är lite av en handelsresande i gospelmusik. Eller snarare en missionär eftersom hans uppdrag grundar sig kall och passion och inte kommersiella ambitioner, så skivartist han är. Mycket av vårt samtal kretsar kring Music & Arts Global, en organisation med syfte att inspirera nya generationer att sjunga gospel men också att förena gospelsångare över nationsgränserna. Edwin Hawkins (1943–2018) – mannen som skrev och framförde Oh Happy Day, en av alla tiders största gospelhits – fick visionen och började redan på 1980-talet att samla människor kring sin idé. I slutet av 1990-talet började Donald Lawrence besöka Music & Arts samlingar.

– Edwin Hawkins och jag blev väldigt, väldigt nära vänner. Han var lite som min storebror och vi kände varandra i minst 25 år, förklarar Donald Lawrence.

Ibland semestrade de tillsammans och det hände också att Donald firade jul hemma hos Edwin Hawkins på den väldiga ranch där han bodde tillsammans med sin lillebror Walter och tre av deras systrar. Det var också där som Edwin Hawkins vårdades när hans liv gick mot sitt slut.

Plötsligt en dag ringde Edwin sin vän Donald och bad honom att komma så att de fick träffas. Donald råkade vid tillfället vara i Los Angeles så han tog ett flyg upp till San Franciscoområdet där Hawkins bodde.

– Han satt och kollade på såpoperor och vi satt där och tittade och pratade. Mitt i allt tittade han upp på mig och sa: ”Du vet Donald, jag kommer inte att vara kvar här så länge till. Jag vill att du lovar att du tar över ansvaret för Music & Arts” och driver det vidare”.

Den blicken gick inte att motstå. Edwin Hawkins hade förvisso nämnt saken flera gånger tidigare för sin vän, men nu ställdes det hela på sin spets. Donald Lawrence kände allvaret.

– Mitt hjärta var förkrossat. Det var så känslomässigt och jag svarade: ”Edwin, jag lovar dig att jag ska göra det”. Det är mitt sista minne med honom. Vi spenderade en hel dag tillsammans, jag åkte vid fem-sextiden på kvällen. Det var en torsdag. Sedan dog han på måndagen, minns Donald Lawrence.

Gospellegendaren hade bokstavligen lämnat över stafettpinnen till sin yngre vän och kollega och Donald kände hur ansvaret nu vilade tungt på honom att klokt förvalta projektet Music & Arts som Edwin byggt upp under cirka 30 års tid.

– Det tog mig tre-fyra år att lista ut hur jag skulle passa in i projektet och var jag skulle lägga min ambitionsnivå.

När covidpandemin väl släppt sitt grepp bjöd Music & Arts Global in till en internationell storsamling och för första gången hölls den i Europa. Den 27–29 april möttes en stor skara gospelsångare från en rad olika länder i London. För första gången med Donald Lawrence som värd.

Hans övertygelse är att körmusik är kraftfull, inkluderande och ett effektivt sätt att sprida kärlek i en värld som just nu är i oändligt behov av den varan. Genom att samla kreativa sångare och musiker hoppas han kunna inspirera den globala gospelfamiljen så att alla lär av varandra.

Han säger att han ser mycket fram emot att möta den svenska publiken och – inte minst – alla de sjungande gospelvänner som kommer att sluta upp i Filadelfiakyrkan i Stockholm den här helgen.

---

Fakta: Donald Lawrence

  • Född: 4 maj 1962.
  • Bor: Chicago.
  • Gör: Körledare, sångare, låtskrivare, producent. Ledare för Music & Arts Global.
  • På sitt cv: Har gett ut 14 album. Vann 2007 en Grammy för bästa traditionella gospelalbum och har hela 15 Grammynomineringar i bagaget.
  • Aktuell: Leder en gospelhelg i Stockholm som utmynnar i en konsert tillsammans med The Master’s Voice lördag 14 oktober.

---

Fler artiklar för dig