Kultur

Succéfilmen Sound of Freedom visas i Sverige

Ny film med kristna förtecken kommer till svenska biografer i höst. ”Tar upp den oerhört aktuella och viktiga frågan om varför vi låter barn utnyttjas i sexindustrin.”.

Efter succén med Jesus Revolution kommer en ny film med kristna förtecken på svenska biografer. Sound of Freedom handlar om barn som utsätts för sexhandel.
– Det är en stark film med ett oerhört angeläget budskap, säger Sven-Erik Olsson på Studio S som tagit filmen till Sverige.

Den 3 november har Sound of Freedom premiär på svenska biografer. Filmen har, som Dagen tidigare berättat, gjort succé i USA där den hade biopremiär nästan samtidigt som Indiana Jones and the Dial of Destiny och Mission: Impossible – Dead Reckoning.

I USA har Sound of Freedom spelat in mer pengar än båda dessa filmer.

– Många distributionsbolag i Sverige ville ha den. Därför tog det lite tid för oss att få rättigheterna till den, berättar Sven-Erik Olsson, grundare och delägare i Studio S som han beskriver som ett litet bolag i branschen.

Varför fick just ni rättigheterna till den?

– Jag tror att vi lyckades övertyga filmbolaget Angel studios som gjort filmen, att vi skulle göra ett bra jobb med att introducera den för den svenska biopubliken. Kanske var det också en fördel i förhandlingarna att jag själv är troende kristen, säger Sven-Erik Olsson, eller SEO som han kallas.

Angel studios är ett amerikanskt filmbolag som specialiserat sig på så kallade ”faith based movies”. Det vill säga ”trosbaserade” filmer som har en kristen underton. En nisch i filmskapandet som tycks komma mer och mer och som även uppskattas av människor som inte identifierar sig som kristna.

Fullt på biograferna

I Sverige går Jesus Revolution för ofta fullsatta biosalonger sedan några veckor tillbaka. Den handlar om Jesusrörelsens framväxt i USA i slutet av 1960- och början på 1970-talet och har gjort otippad succé i Sverige, där filmer om kyrka och kristen tro historiskt inte alltid uppskattats av kritiker och publik.

– Även om temat i Sound of Freedom är tungt och laddat så tycker jag att den är både spännande och i viss mening underhållande. Framför allt tar den upp en oerhört aktuell och viktig moralisk fråga i vår tid. Nämligen den om varför vi låter barn utnyttjas hänsynslöst av människosmugglare i sexindustrin.

Rutinerad skådespelare

Huvudrollen spelas av Jim Caviezel, som bland annat spelade Jesus i Passion of the Christ från 2004. Caviezel förkroppsligar en före detta federal agent som på eget bevåg ger sig ut för att rädda barn som kidnappats av människohandlare.

Manlig person som ler.

– Jim Caviezel är själv personligt kristen och det är en anledning till att jag tycker att han gestaltar rollen på ett förtroendeingivande sätt. Förklaringen till att den beskrivs som en kristen film är en replik av Caviezel. Han säger: ”Guds barn är inte till salu!” förklarar Sven-Erik Olsson för Dagen.

Skildrar mörkret utan att skrämma

Enligt Sven-Erik Olsson har Sound of Freedom spelat in hela 2 miljarder kronor i USA. Han beskriver filmen som ”juvelen i kronan” bland de ”faith based movies” som just nu gör segertåg i USA. Och han tror att den kommer att gå bra också i Sverige.

– Det är en angelägen film som inte ryggar för de svåra frågorna, och som trots sitt tema inte är våldsam. Filmen visar att det är fullt möjligt att skilda det mörka och hemska utan att ta till specialeffekter som skrämmer publiken, menar han.

– Det finns de som menar att det finns fler slavar runt om i världen i dag än när slaveriet pågick som mest under 1800-talets USA. Det måste vi sätta stopp för och ett sätt att bli medveten om detta, är att gå och se den här filmen.

Film om människosmugglare.

Premiär i november

Hittills har filmen visats i Australien, Nya Zeeland och Storbritannien. Och snart kommer den till Norge, Tyskland, Spanien och Brasilien. Och i början av november går den alltså upp på svenska biografer. De två största biografkedjorna Filmstaden och Svenska bio kommer att visa den.

Sven-Erik Olsson lovar att den kommer att visas på biografer runt om i hela landet, inte bara i de större svenska städerna utan även på mindre orter.

Får filmen en svensk titel?

– Nej, vi kör på Sound of Freedom eftersom det är en inarbetad titel som vi tror fungerar väl också för en svensk publik. Den har ju blivit väldigt omskriven, och många har lagt dess titel på minnet. Vi vill inte ändra ett vinnande koncept.

Film om människosmugglare.

---

Fakta: Sound of Freedom

  • Amerikansk film som blev klar 2023.
  • Filmmanus skrevs 2015.
  • Beskrivs som en ”faith based movie”.
  • En film som speglar kristen tro.
  • Huvudrollen spelas av Jim Caviezel.
  • Har premiär i Sverige den 3 november.

---


Fler artiklar för dig