Kultur

Fler än 30 000 svenskar har sett Jesus Revolution på bio

Maria Viklund: Det här öppnar dörren för mer kristen film

På två veckor har drygt 32 000 svenskar sett filmen ”Jesus Revolution”. Och biograferna fortsätter att visa den.
– Det här öppnar dörren för mer kristen film, säger Maria Viklund, projektledare på Barfota Productions.

Det var inte självklart att en stor biografkedja skulle ta in filmen, men hon säger att hon inte är förvånad över publiktillströmningen.

– Jag tror att det finns en avsaknad när det gäller den här typen av film. Många kristna hittar inte de filmer de vill se på bio. Vi behöver möta människor som längtar efter ett hoppfullt budskap. Och den här filmen handlar om människor från svåra förhållanden som söker sig till ljuset, förklarar Maria Viklund.

– I Norge hade Jesus Revolution premiär i augusti och de ligger på 22 000 biobesökare. Vi är snart uppe i 33 000 som har sett den, så det har varit ännu större efterfrågan i Sverige.

Maria Viklund är producent och regissör av filmen "Barfota rop".

För henne och det relativt nystartade produktionsbolagen Barfota Productions, som har de svenska rättigheterna för Jesus Revolution, är 2023 ett ovanligt bra filmår.

– Detta är så mycket bättre än alla vågat tro. Jag är väldigt glad. I våras visades Barfota rop på biograferna, nu går Jesus Revolution och så har jag precis fått höra nyheten att Sound of Freedom kommer hit i november. Tre kristna filmer på ett år, det hör inte till vanligheterna på de svenska biograferna,

Vad får du för reaktioner från dem som sett filmen?

– Mycket nås jag av i textform, det är väldigt många gör inlägg på Facebook. En del gråter när de ser filmen. Folk blir berörda, Gud jobbar på deras hjärtan. En del kristna tar med sina vänner till biografen och det finns berättelse om människor som kommer till tro. En del skickar lite mer personliga meddelande till mig om vad de upplevt.

Får du inga negativa reaktioner?

– Det skulle vara kulturkritikerna då. Aftonbladet och DN har skrivit nu och där värjer man sig litegrann och tycker att det är förenklat. Det är nästan som att det hoppfulla skrämmer. Men jag är jätteglad att DN skrev i går även om allt de skriver inte är positivt. De människor som jag möter är oftast väldigt positiva. Någon enstaka har uttryckt att de inte gilla trailern, berättar Maria Viklund.

Den här fredagen har filmen premiär i Finland. Är ni inblandade i det också?

– De har köpt texten av oss och använder alltså vår svenska översättning. I Finland finns också en grupp svensktalande så de kommer att ha dubbel textning.

Finns det fler liknande filmer som skulle vara aktuella att distribuera i Sverige?

– Det är nästa steg att titta på. Det produceras ju en hel del kristen film i USA. Angel Studios gör en del och även Lionheart Productions. Men vi har ingen ny boll i rullning nu, utan vi springer det här loppet klart först. När biofasen är över kommer vi att kunna öppna för församlingar att boka filmen för visningar, säger Maria Viklund.

När september blir oktober är Jesus Revolution fortfarande inplanerad att visas ytterligare en vecka på biograferna. Maria Vikström understryker att de lovat att köra den även nästa vecka.

– Så länge efterfrågan finns så håller de öppet. Många städer kör den alla dagar i veckan. Jag tror inte de kommer att avsluta visningarna tvärt, utan tunna ut antalet visningar. Nästa fas kan bli tre dagar i veckan. Men fortfarande är visningarna i full gång, konstaterar Maria Viklund.

Scen från filmen Jesus revolution

---

Fakta: ”Jesus Revolution”

  • Filmen ”Jesus Revolution” är ett 120 minuter långt drama från 2023.
  • Den beskrivs som den sanna historien om ett nationellt andligt uppvaknande i början av 1970-talet och dess ursprung inom en gemenskap av tonårshippies i södra Kalifornien som fick en världsvid spridning.

---

Fler artiklar för dig