Kultur

De startar bokklubb för att få barn att läsa

Alexandra och Emmanuel Hyllerud: Paddan och mobiltelefonen lockar, men boken behövs

Allt färre barn väljer boken före mobiltelefonen eller paddan. Ändå satsar de två kristna förlagen Hylleruds och Pärlans nu på att dra i gång en bokklubb för barn.
– Böckerna är viktiga för att kunna ge Jesus till barnen, säger Emmanuel Hyllerud.

GÖTEBORG. Historiskt har det funnits flera bokklubbar på kristen grund, bland annat har Pingst haft en och Livets ord. Men de har försvunnit en efter en. Dels beror det på att det kräver en hel del aktivt arbete för att hålla i gång dem, dels har läsandet minskat drastiskt bland barn.

– Det är ett stort problem, konstaterar Alexandra Hyllerud när vi möts på årets bokmässa i Göteborg.

– Ja, böcker är ju ett viktigt verktyg för att föräldrar ska kunna ge Jesus till sina barn, fyller maken Emmanuel Hyllerud i.

Emmanuel och Alexandra har sedan elva år tillbaka rest runt i Sverige för att hålla barnmöten samt sälja de skivor med barnsånger som de spelar in. De har haft en prenumerationstjänst där 600 familjer fått skivorna hemskickade till sig tre gånger per år. När användandet av skivor gick ner satsade de på en app där låtarna, samt barnberättelser samlades.

För ett år sedan fick Emmanuel Hyllerud ett samtal från Tomas Hagenfors, ägare till Tomsing, som sålt musik- och barnböcker.

– Så fort jag såg hans nummer förstod jag att han ville sälja Tomsing. Vi har pratat många gånger tidigare, men aldrig om detta, ändå fick jag direkt en känsla av att han ville sälja företaget till oss.

Och så blev det. Och nu tas nästa steg för Hylleruds förlag, genom en kristen bokklubb för barn. Eftersom även Pärlan förlag länge burit på samma längtan – att nå ut med kristen litteratur till barn – tog man beslutet att starta bokklubben tillsammans. På så sätt kan man sikta lite högre. Det är nämligen inte helt lätt att nå ut med böcker i dag.

– Alla säger att det är svårt med läsandet i dag – då blir vi mer att ”Nu ska vi visa att det går”. Vi tycker det är roligt med utmaningar, och vi tycker att detta är så viktigt! Läsförståelse, språk – det är så mycket som hör ihop med läsandet, konstaterar Alexandra Hyllerud.

– När vi är ute i landet och reser träffar vi många föräldrar och barnledare som efterfrågar bra böcker till barn och unga. Särskilt tweenies kan det vara svårt att hitta bra böcker till. Det är också skönt om man som förälder kan känna sig lugn och bekväm med innehållet i en bok, att den står för goda värderingar.

Av responsen från deras tidigare prenumeranter vet Hylleruds att det uppskattas att få något fysiskt hemskickat till sig. Det blir som att få en present var tredje månad, menar de.

Makarna Hyllerud har tre barn tillsammans; tre tjejer i åldrarna 14, 13 och 10. Även med sina egna barn har de fått peppa en hel del för att de ska komma i gång med läsandet.

– Det är något som många föräldrar brottas med, det vet vi. Mobilen och paddan är stora konkurrenter och det är inte lätt. Vi funderar på att också skicka med något uppdrag eller utmaning för att öka läslusten, som att man får fylla i en tårtbit när man läst ett visst antal minuter, spånar Alexandra Hyllerud.

– Det känns roligt att vi och Pärlan nu kan kraftsamla kring vår gemensamma vision, att ge Jesus till barnen.

---

Fakta: Barnens kristna bokklubb

  • Initiativ av de två förlagen Hylleruds och Pärlan.
  • Skickar ut böcker var tredje månad till fem olika ålderskategorier.
  • Alexandra och Emmanuel Hyllerud reser tre gånger i månaden iväg för att ha barnmöten, ledarsamlingar och familjegudstjänster på olika håll i landet. Yngsta dottern brukar vara med och dansa.
  • Förlaget Pärlan drivs av Christin och Magnus Salander.

---

Fler artiklar för dig