Kultur

”Jag blev överraskad av munkarna – de var jättehärliga”

Sandra Nelhans har gjort en uppföljning på tittarsuccén “Tre bröder”, om livet på ett Franciskankloster i Jonsered

Hur lever egentligen en munk? Det visste inte Sandra Nelhans innan hon började göra dokumentärer som utspelar sig på ett svenskt kloster. Hon blev själv förvånad över hur jordnära munkarna var och hoppas med sina filmer kunna slå hål på en del fördomar.

En natt hade Sandra Nelhans en mycket udda dröm. Hon skulle åka till ett nunnekloster. Där skulle hon tillsammans med nunnorna titta på tv-serien Sex and the City, för att sedan diskutera innehållet med klostrets medlemmar.

Drömmen slog aldrig in, men blev upprinnelsen till de dokumentärer som Sandra Nelhans nu gjort. 2009 kom Tre bröder, som sändes på SVT och blev en tittarsuccé.

Nu har uppföljaren snart premiär. Pax et bonum handlar om Staffan, boxare, och Mikael, civilingenjör, som kommer till klostret Franciskusgården för att bli franciskanermunkar. Prövotiden är på sex år och under denna tid har Sandra Nelhans följt de båda blivande munkarna.

– Innan jag kom till klostret trodde jag att det skulle vara betydligt mer världsfrånvänt, men i grunden är vi människor så lika, konstaterar Sandra Nelhans.

Sandra Nelhans, utanför Bio Aftonstjärnan i Göteborg, har skapat filmen "Pax et bonum", om två munkar på ett svenskt kloster.

– Jag hade ingen aning om vad som skulle möta mig, men vi kunde prata om allt möjligt, de berättade om sina liv och det öppnades upp en värld för mig med mer förståelse. Jag hade nog haft en stereotyp bild, men kunde känna igen mig i det de pratade om.

Jag tillbringade en tid i USA och fick där upptäcka hur mycket lättare det var att prata om andliga och djupa frågor. Här i Sverige blir man nästan dumförklarad om man tar upp det.

—  Sandra Nelhans

Sandra Nelhans fick under sex år följa de två bröderna i deras vardag, höra dem berätta om manliga förebilder, Gud och varför de tog steget in i klosterlivet. Hon beskriver broder Mikael och broder Staffan som ”två härliga killar”.

Broder Staffan blir doppad i en tunna. Bild från filmen "Pax et bonum", om två munkar i ett svenskt kloster, gjord av Sandra Nelhans.

Sandra Nelhans är själv kristen, men går inte till kyrkan. Det var dock en stor dos nyfikenhet på den kristna gemenskapen som fick henne att välja klostermiljön för sina dokumentärer.

– Det är mycket jag tycker är mysigt med församlingslivet och den starka sammanhållning som kan finnas. Jag har till exempel fått se vilken bra och fin ungdomsverksamhet det finns.

Hur har du själv påverkats av att göra filmerna?

– Jag har lärt mig mer om ordensliv och Katolska kyrkan, som är ny för mig och som jag knappt hade kunskap om alls. Jag kan nog inte säga att min tro påverkats särskilt mycket, jag hade redan en stark tro, men kanske har jag fått mer förståelse för människor som väljer olika vägar. Jag tillbringade en tid i USA och fick där upptäcka hur mycket lättare det var att prata om andliga och djupa frågor. Här i Sverige blir man nästan dumförklarad om man tar upp det.

Sandra Nelhans har märkt hur det blivit allt lättare att prata om medium, kristaller och andra newage-influerade företeelser.

– Det finns ett sug efter det djupare, det andliga, mer än för tio-femton år sedan. Man kan till exempel få höra saker som att ”Jag har en egen schaman”, det är inte ovanligt!

Broder Staffan tatuerar sig, i filmen "Pax et bonum", om två munkar i ett svenskt kloster, gjord av Sandra Nelhans.

Vad hoppas du att tittaren får med sig?

– Att man inte behöver vara rädd för att prata om djupare frågeställningar och existentialism. Men också att vara mer öppen mot folk som man kanske upplever är annorlunda än en själv. Under ytan är vi ändå så lika vi människor. Jag hoppas folk diskuterar vidare efter att de sett filmen.

---

Fakta: Sandra Nelhans och filmen Pax et bonum (frid och allt gott)

  • Sandra Nelhans är 49 år och bor i Torslanda utanför Göteborg.
  • Maken Gustaf Nelhans, dottern Michelle Nelhans, 19 år.
  • Arbetar som filmregissör och producent, samt journalist.
  • Filmografi: Tre bröder (2009) För att det inte ska hända igen (2014) Ho ho ho! (2016) Pax et Bonum (2023)
  • Pax et Bonum handlar om två franciskanerbröder från Franciskusgården i Jonsered. Filmen har blivit vald till huvudfilm på Bio Aftonstjärnans Kort- och Dokumentärfilmsdag den 30 september.
  • Kuriosa: Filmmusiken är gjord av kompositören Christopher Chaplin som är Charlie Chaplins yngste son.

---

Fler artiklar för dig