Kultur

Då kändes arenakonserten som ett väckelsemöte

Dagens kulturpanel sammanfattar augusti och blickar framåt mot september

Daniel Wistrand

Läst: Kristian av Samuel Larsson (Libris förlag)

En kollega påminde mig nyligen om serietecknaren Samuel Larssons skämtteckningar om Kristian. Jag började genast leta på nätet efter seriestripparna som gavs ut i bokform 2011. Samuel Larsson lyckades verkligen skildra komiken i vardagen hos en ung och lite osäker kristen kille som så gärna vill dela med sig av sin tro. Här finns både värme, igenkänning och en hel del tänkvärda poänger. Jag kan rekommendera alla som köpte denna klassiker för dryg ett decennium sedan att plocka fram den igen ur bokhyllan.

En både varm, berörande och trosstärkande tv-timme.

Sett: Oppenheimer på bio

Filmerna Barbie och Oppenheimer har fullständigt dominerat biosommaren 2023. Christopher Nolans Oppenheimer är ett tre timmar långt existentiellt drama om liv, död och ansvar. Rollen som atombombens skapare Robert Oppenheimer spelas av Cillian Murphy och bland hans forskarkollegor återfinns även svenske Gustaf Skarsgård. Vi får följa det amerikanska forskarlagets kamp mot klockan under andra världskriget för att hinna hinna utveckla en atombomb före nazisterna. Samtidigt finns hela tiden tvivlet och de moraliska aspekterna närvarande. Storfilmen Oppenheimer är välgjord och lärorik, men stämmer också till eftertanke kring de existentiella vägval vi står inför i dag med vår tids vetenskap och teknik.

Sett: Saliga sånger – Nashville i SVT

Vi var många som förväntansfullt bänkade oss framför SVT för att äntligen få se det omtalade musikprogrammet från Nashville. Och även om produktionen tvingats att sålla kraftigt bland alla de andliga sånger som spelats in så lyckades man förmedla en både varm, berörande och trosstärkande tv-timme. Allra starkast var den öppenhjärtiga intervjun med Peter Hallström om försoning, följt av en gåshudsframkallande version av sången Håll mitt hjärta. Detta gav helt klart mersmak och hopp om fler avsnitt.

I september ser jag fram emot: Att äntligen få se Benjamin Ingrosso live

Benjamin Ingrossos sommarturné har hyllats så gott som unisont. Den 15 september på Gröna Lund blir sista chansen att uppleva melodigeniet från Lidingö tillsammans med hans hyllade sjumannaband.

Malina Abrahamsson

Läst: Hädanefter blir vägen väglös av Peter Halldorf (Pilgrim/Trots allt förlag)

När den här boken kom 1996 orsakade den uppståndelse inom pingströrelsen, har jag förstått. Peter Halldorf, själv pingstpastor, skildrar hur rörelsen som närt honom börjar kännas för trång och skräder inte orden: han skriver om tivolisering av tron, tv-kristendom och ”en kyrka rusig av svallet av sin egen salighet”. I kontrast till detta ställer han Flodbergskretsen – den ekumeniska grupp av gåtfulla mystiker som samlades till bön i Gamla stan kring sekelskiftet och som har inspirerat hans egen spiritualitet. Allting är mycket vackert beskrivet och boken fyller mig med en känsla av att vilja upptäcka skatterna längs gamla stigar.

Sett: Konsert med Laleh på Tele2 arena i Stockholm

Laleh personifierar så mycket som jag tycker om: lekfullhet, frisinne och tilltro till det goda i människan. När hon fyller Tele2 arena med sina hoppfulla popvisor tänker jag för en stund att hela världen är underbar. Jag noterar också att flera av musikerna som ackompanjerar henne på scenen har sin bakgrund i frikyrkan. Kanske bidrar det till känslan att konserten känns som ett väckelsemöte?

Hört: Artisten Marthe Wang

Norska singer-songwritern Marte Wang spelade på årets Gullbrannafestival och gjorde enligt min kollega Urban Thoms stor succé. Nu förstår jag varför! Hennes innerliga sånger och klara röst (med underbar Bergen-dialekt) har ackompanjerat mitt augusti och fyllt mig med tröst och tillförsikt.

I september ser jag fram emot: Att läsa boken Blessed av Katie Bowler (Oxford University Press)

I höst kommer jag att läsa en kurs om pingstväckelsens historia vid Enskilda högskolan i Stockholm. Det ska bli så spännande! En av böckerna på kurslistan är Blessed av Katie Bowler. Den bygger på hennes avhandling om framgångsteologi i USA och utforskar rörelsens ursprung och uttryck. Grundfrågan hon ställer är: Hur kommer det sig att miljoner amerikaner mäter andlig framgång i termer av rikedom och fysisk hälsa? Jag ser fram emot att få läsa vad hon kom fram till.

Urban Thoms

Hört: Målle Lindberg, 93, live i Vekkelseteltet i Stockaryd

Har haft svårt att tänka på annat än sångarevangelisten Målles unika förmåga att fånga människors uppmärksamhet. I en tältmötessamling lång som en Springsteenkonsert sjunger 93-åringen och talar inför ett tält som denna kväll slår publikrekord. Karl’n är elektrisk, trots en skröplig lekamen. En betydande del av Målles repertoar består av himlasånger och när han sjunger Nu ser jag himlen formligen vibrerar det i bänkarna. Målles livslånga ärende att sjunga in det eviga hoppet i människor är mer angeläget än någonsin med tanke på vilka framsteg ondska och elände just nu har i den här världen.

Hört: Tommie Sewóns nya singel Min Gud är en mormor

Tommie Sewón har alltid haft en förmåga att med enkla vardagsbilder få Gud att känna lite närmare. Hans tonsättning av Mika Wallanders text Min Gud är en mormor är inget undantag. Denna duett med Charlotte Berg andas trygghet, värme och barnatro. En vacker visa framförd med stor ömhet.

Hört: Coverbandet P-Floyd på Dalhalla

I 30 år har dalabaserade coverbandet P-Floyd tolkat det brittiska kultbandet Pink Floyds repertoar. Med åren har de allt mer tagit ut svängarna och satt en personlig prägel på de klassiska låtarna, Jubileumsspelningen sista helgen i juli fick en perfekt inramning i den mäktiga miljön på Dalhalla utanför Rättvik. En stor upplevelse, musikaliskt såväl som visuellt. Dessutom fick min dröm att någon i gudstjänstsammang skulle våga sig på att tolka Wish You Were Here ny näring.

I september ser jag fram emot: Att se filmen Jesus Revolution

I USA har denna filmatisering av hur Jesusrörelsen växte fram i Kalifornien på 1970-talet orsakat rusning till biograferna och fått många som sett filmen att söka en djupare relation med Jesus Kristus. Den 14 september har filmen äntligen Sverigepremiär. Ni kan lita på att jag kommer att vara där då.


Fler artiklar för dig