Kultur

Efter tittarnas respons: Kan bli fler avsnitt av ”Saliga sånger” i SVT

Programmet från Nashville med på topplistan över de mest uppskattade programmen, enligt Bengt Strömbro, ansvarig utgivare på SVT

Tittarna har sagt sitt, de vill ha fler avsnitt av ”Saliga sånger – Nashville” som sändes på SVT i mitten av augusti.
– Det är klart vi lyssnar till vår publik och vi ser nu över möjligheten att sända fler program, säger Bengt Strömbro.

Musikprogrammet ”Saliga sånger – Nashville” har onekligen berört många tittares hjärtan, något Dagen rapporterat om. Exakt hur många tittare som hört av sig efter att de sett programmet, där kristna artister delar med sig av livsberättelser och sånger, vill inte programchefen Bengt Strömbro säga. Men Anders Wisth, programmets producent och initiativtagare, menar att runt 1 500 personer ska ha hört av sig efter att programmet har sänts.

– Det är väldigt många i alla fall, konstaterar Bengt Strömbro, programchef på SVT och ansvarig utgivare för ”Saliga sånger”.

Strömbro nämner ”Den stora älgvandringen”, ”Hemmagympa med Sofia” och ”Saliga sånger” som tre storfavoriter hos tittarna på senare tid.

– Så programmet är definitivt med på topplistan. Vi är tacksamma för publikens positiva respons.

Vad har då responsen mestadels bestått i? Många tittare har menat att programmet gett hopp och glädje in i en orolig tid, att det blivit en bra motvikt till mycket annat som händer i samhället just nu, säger Strömbro.

– Inte minst musiken blir berörande, det är många som pekar på den. Dels är det sånger med långa traditioner, dels är den nya musikaliska stilen något som många uppskattar.

Hur mycket påverkas er planering framåt av tv-tittarnas respons?

– Vi lyssnar ju på vår publik, vi står i allmänhetens tjänst och när tittare hör av sig så är det klart vi ser över möjligheten att sända fler program. Vi är också överrumplade av responsen. Vi hade inget mer program inplanerat i vår sändning, men vi utesluter verkligen inte att det kan bli så att vi sänder fler program. Vi ser över den möjligheten just nu.

Bengt Strömbro, programchef på SVT och ansvarig utgivare för ”Saliga sånger”.

Det har ju spelats in sammanlagt åtta program på plats i Nashville. Kommer ni i så fall att använda de färdiginspelade?

– Det är också väldigt roligt att det är en ovanligt initierad publik som hört av sig, att de haft koll på just detta att det finns avsnitt som redan är inspelade. Så det finns som sagt ett större material där vi undersöker möjligheterna att använda, men jag kan inte detaljerna om detta själv. Men vi utesluter som sagt ingenting.

När kan tittarna få besked om SVT sänder fler avsnitt?

– Jag kan tyvärr inte svara på det, det beror på många olika saker och jag vill inte spekulera. Men vi ser över möjligheterna just nu.

---

Fakta: Saliga sånger – Nashville

  • Ett en timme långt program som sänts på SVT och som finns kvar på SVT Play.
  • Innehåller delar av de sånger och samtal som spelades in under några dagar i Nashville i november, dit en stor grupp svenska och norska artister samlats för att göra musikprogram tillsammans.
  • Sammanlagt har åtta avsnitt spelats in, men det är oklart om det kommer sändas fler i SVT.
  • I Norge har NRK visat en specialversion av inspelningarna från Nashville med fokus på de norska artisterna som medverkade.
  • Serien producerades av TBN Nordic i samarbete med norska TV-Inter. Anders Wisth var producent för inspelningen och Jonathan Waldenfrid var kapellmästare. Värd för programmen är den norske tv-pastorn Egil Svartdahl.

---

Fler artiklar för dig