Kultur

”Vi vill inte bara att vit medelklass ska komma till kyrkan”

Växjös kyrkor använder gospeln för att manifestera mot rasism

Exakt på dagen 60 år sedan Martin Luther King höll sitt tal ”I Have a Dream” vid Lincolnmonumentet i Washington DC bjuder kyrkorna i Växjö in till en manifestation mot rasism. På plats finns gospelkören Washington Gospel Choir.
– Vi vill stå emot destruktiva krafter och hissa flagg för människovärdet, säger kyrkomusikern och initiativtagaren Jonas Nilsson.

Gospel är en genre intimt förknippad med den medborgarrättsrörelse som Martin Luther King stod i spetsen för. En av rörelsens signaturmelodier var ”Ain’t Gonna Let Nobody Turn Me ‘Round”. Måndagen den 28 augusti kommer samma sång ljuda över Linnéparken i Växjö under manifestationen ”Växjö mot rasism”.

Sedan flera år tillbaka finns ett ekumeniskt gospelnätverk i staden och under manifestationen kommer körsångare från flera kyrkor bilda ”Växjö Mass Gospel Choir”. De får också sällskap av Kulturskolan, S:t Sigfrids folkhögskolas musiklinje och Washington Gospel Choir, under ledning av Gerald T Smith. Den välrenommerade körens medverkan vid Stockholm Gospelkör Festival i Stockholm 25–27 augusti, där de bland annat kommer att uppträda tillsammans med Samuel Ljungblahd, var det som gav idén till manifestationen i Växjö.

Jonas Nilsson är kyrkomusiker i Växjö och initiativtagare till "Växjö mot rasism".

– Vi insåg att de skulle befinna sig i Sverige precis på sextioårsdagen för Martin Luther Kings ”I Have a Dream”-tal och kände ”Vi gör något!”, säger initiativtagaren Jonas Nilsson. Han är kyrkomusiker och körledare i Skogslyckans kyrka och började i maj ringa runt till såväl kommunen som studieförbunden för att samla dem i ett gemensamt projekt.

Gensvaret var stort och resultatet blev alltså ”Växjö mot rasism” – en dag som kommer att innehålla såväl politisk debatt som ”frihetsmarsch” och konsert med Washington Gospel Choir i domkyrkan. Jonas Nilsson poängterar att de är många aktörer som ”krokar arm” för att möjliggöra dagen och de hoppas på stor uppslutning från Växjöborna. Till den politiska debatten är alla partier inbjudna och samtalet om hur Växjö kan vara en öppen och välkomnande stad för alla – oavsett härkomst – kommer ledas av domprost Thomas Wärfman.

– Vi önskar att den här dagen kan få bli en kickoff, en sorts katalysator för de här frågorna och att vi tillsammans kan fortsätta arbetet mot rasism. Allas lika värde är centralt i vår kristna bekännelse och gospeln är full av det trotsiga hopp som säger att en annan värld är möjlig. Vi vill stå emot destruktiva krafter och hissa flagg för människovärdet, säger Jonas Nilsson.

Vilka uttryck tar sig rasismen i Växjö i dag?

– Rasism är ju ett samhällsproblem. Många människor från andra länder lever i utanförskap och det är lätt att hamna i ett vi och dom-tänk. Rasismens tryne visar sig kanske på andra sätt än vad den gjorde i USA på 1960-talet, men vi måste likväl kämpa emot den. Vi säger stopp till alla former av rasism!

Finns rasism även inom kyrkan?

– Det är en svår fråga. Om man tittar på dem som besöker våra gudstjänster kan man konstatera att vi har väldigt liten etnisk bredd, få utlandsfödda. Men vi vill ju inte bara att vit medelklass ska komma till kyrkan, så där hoppas vi få se en förändring. Kanske kan den här dagen vara ett första steg.

Washington Gospel Choir landade i Sverige på onsdagsmorgonen. Längst till vänster syns körledaren Gerald T. Smith  och Ashley Haynes från The Mamas står i mitten. Kören är en av huvudakterna på Stockholm Gospelkör festival.

---

Fakta: Växjö mot rasism

  • Manifestation i Växjö måndagen den 28 augusti – exakt 60 år sedan Martin Luther King höll sitt tal ”I Have a Dream”.
  • Svenska kyrkan, Kyrkorna tillsammans i Växjö, Gospelverkstaden Sydost och Sensus står som huvudarrangörer för eventet, i nära samarbete med Växjö kommun.
  • Programmet innehåller politisk debatt, manifestation i Linnéparken och konsert med Washington Gospel Choir i domkyrkan.
  • Mellan den 25-27 augusti pågår även Stockholm Gospelkör Festival, som i år firar 35-årsjubileum.

---

Fler artiklar för dig