Kultur

Tomas Andersson Wij bojkottar Norrköping

Nu uppmanar han sina artistkollegor att vägra spela i staden under 2024: ”Vi ska ge politikerna i Norrköping vad de ber om”

Norrköpings kommuns nedskärningar på kulturen i staden fick artisten och låtskrivaren Tomas Andersson Wij att se rött. Nu uppmanar han alla artistkollegor som har möjlighet att välja bort spelningar i staden.

Norrköpings kommunalråd Sophia Jarl (M) har rört upp känslorna sedan hon presenterat kommunens nya kulturpolitik. Några av åtgärderna är att man avskaffar Kultur- och fritidsförvaltningen, säger upp kulturchefen och förbereder en utförsäljning av konserthuset Louis De Geer Konsert & Kongress.

musiker

En av dem som reagerat är artisten och låtskrivaren Tomas Andersson Wij. I ett inlägg på Instagram kritiserar han kommunalrådet som nyligen välkomnade Norrköpingslegenderna Eldkvarn upp på scenen under bandets sista konsert.

”Det är samma Sophia Jarl som nu ihop med SD, L och KD bestämt att kultur i Norrköping inte ska få kosta staden någonting. Norrköping ska vara en stad utan fantasi, extas, skönhet, allvar och överraskningar. Bara den omedelbart lönsamma kulturen ska få finnas”, skriver artisten.

Jag kommer inte att spela där under 2024

—  Tomas Andersson Wij, på Instagram

Vidare i inlägget uppmuntrar Andersson Wij fler att följa hans exempel:

”Tycker vi ska ge politikerna i Norrköping vad de ber om. Jag kommer inte att spela där under 2024 och jag uppmanar mina artistkollegor som har möjlighet att inte heller göra det.”

I kommentarsfältet får han exempelvis stöttning av artistkollegor som Niklas Strömstedt och Stefan Sundström. Den senare skriver att han ”hakar på” initiativet.

I en färsk kulturdebattartikel i Expressen förklarar Sophia Jarl mer av hennes tankar bakom den nya kulturpolitiken i Norrköping samt varför hon menar att kulturen måste börja täcka sina egna kostnader i svåra tider.

Sofia Jarl. Ulf Kristersson.

”Nu kraftsamlar kultureliten för att ha kvar sina privilegier som i mångt och mycket bekostas nästan fullt ut av skattekollektivet. För mig är det en del av det bortskämda Sverige. Många ensamstående föräldrar som arbetar lever på ytterst små marginaler, kommuner har svårt att höja löner till undersköterskor och annan vårdpersonal på grund av en begränsad ekonomi och socialtjänsten saknar ofta resurser för att fullt ut kunna arbeta med människor i utsatthet men företrädare för kulturen har fortsatt skygglapparna på”, skriver Sophia Jarl i Expressen.

---

Fakta: Tomas Andersson Wij

  • Tomas Andersson Wij är en 51-årig artist och låtskrivare. Han har släppt ett 15-tal album och har ofta talat om hur hans uppväxt i frikyrkan präglat hans låtskrivande. De senaste åren har han även programlett podcasten Hundåren.

---


Fler artiklar för dig