Kultur

Kristen film passerade Indiana Jones i biljettintäkter

En actionfilm om sexuellt utsatta barn blev något oväntat sommarens stora biosuccé i USA

Filmen Sound of Freedom skildrar hur en före detta federal agent ger sig ut på eget bevåg för att rädda barn som kidnappats av människohandlare. De kidnappade barnen är tänkta att säljas och användas inom sexindustrin. Filmen baseras på verkligheten.

Bakom filmen finns bolaget Angel studios, med fokus på kristet innehåll. Bolaget står bland annat bakom den hyllade serien The Chosen, som skildrar Jesus och hans lärjungars liv. Det är också samma skådespelare som har huvudrollen i filmen Sound of Freedom som spelade Jesus i Passion of the Christ från 2004 – nämligen Jim Caviezel.

När biograferna nu gör bokslut efter sommaren har det visat sig att den verklighetsbaserade actionfilmen med kristna förtecken, Sound of Freedom, blivit en oväntad kassasuccé. Enligt bland annat Faithwire har den spelat in mer pengar än sommarens storfilm, Indiana Jones and the Dial of Destiny, som haft en betydligt större budget till sitt förfogande. Filmen ska ha dragit in hela 175 miljoner dollar i sålda biljetter, vilket förvånat filmkritikerna.

Filmen har också blivit kontroversiell på olika sätt, bland annat på grund av Tim Ballard, mannen som är den verkliga förlagan till huvudpersonen. Han var specialagent från USA:s departement för inrikes säkerhet, men slutade för att starta den ideella föreningen Operation underground railroad (OUR) som räddar barn från människohandel i olika länder. Ballard har ifrågasatts både för sina metoder och för det antal barn han säger sig ha räddat. Både han och skådespelaren Jim Caviezel har också sagt sig tro på vissa av Qanons konspirationsteorier, vilket gjort att filmen hamnat i en politisk kontext.

Vi skapade Sound of Freedom för människor med tro, människor utan tro och alla däremellan – eftersom människohandel är en fråga som är viktig för alla.

—  Alejandro Monteverde och Rodd Barr

Detta är dock inte synligt i själva filmen, och både regissören och manusförfattaren tillbakavisar alla anklagelser om att det skulle finnas någon koppling mellan konspirationsteorier och den färdiga filmen. De hoppas att ämnet som filmen berör ska få leda till att fler barn räddas ur människohandlarnas händer.

– Av olika anledningar kallas Sound of Freedom för ”trosbaserad” eller en ”kristen thriller”. Beroende på ens åsikt är termen ”trosbaserad” antingen en hedersbetygelse eller en anledning att på förhand se ned på vårt arbete. Men varför måste man ens kategorisera en film på det sättet? Vi skapade Sound of Freedom för människor med tro, människor utan tro och alla däremellan – eftersom människohandel är en fråga som är viktig för alla, skriver de i en debattartikel i The Hollywood Reporter.

Hittills har filmen bara visats på biografer i USA.

---

Fakta: Sound of Freedom

  • Film som skrevs 2015 och spelades in 2018 har blivit en av de mest framgångsrika och omtalade filmerna under 2023.
  • Genre: Actionthriller.
  • Har hittills bara visats på biografer i USA.
  • Alejandro Monteverde är regissör och Rodd Barr manusförfattare.
  • Jim Caviezel spelar huvudpersonen, som baseras på Tim Ballard.

---

Fler artiklar för dig