Kultur

Anrik gospelfestival flyttar in på Kulturhuset

Med två nya samarbetspartners tar 35-årsjubilerande evenemang historiskt kliv

Stockholm Gospelkör Festival firar 35 år och när helgens evenemang genomförs besannas den önskan som Kulturhusets ledning uttryckte under planeringen:
– De vill fylla hela huset med gospel, berättar Lasse Axelsson, ledare för anrika Credokören tillika festivalens grundare.

Det är två dagar till fredagens festivalstart och Lasse Axelsson far runt som ett torrt skinn för att säkra de sista detaljerna inför årets upplaga av Stockholm Gospelkör Festival. Tidigare denna onsdag har han varit ute på Arlanda för att välkomna Washington Gospel Choir som är en av festivalens huvudattraktioner och när vi talats vid måste han snart skynda sig till sista övningen med After Work gospelworkshop – men mer om det senare.

Den stundande gospelfesten äger traditionsenligt rum på Sergels torg i Stockholms hjärta. Eller rättare sagt, kring Sergels torg, för inför årets evenemang har Svenska Gospelverkstaden som står bakom Stockholm Gospelkör festival fått vara med om ett unikt genombrott. Man har etablerat ett samarbete med Kulturhuset som även inkluderar konserten på Sergels torg, vilket innebär att Lasse Axelsson och hans medarbetare för första gången inte behöver söka eget polistillstånd för konserten. Kulturhuset är en mötesplats för kulturhungriga stockholmare som innehåller såväl bibliotek som Stadsteatern, men som näppeligen gjort sig känt för att erbjuda evenemang med tydlig kristen profil, men gospel verkar vara en tröskelsänkare.

Kulturhusets egna önskan att fylla hela huset med gospel kommer absolut att förverkligas. Redan i entrén möts besökarna av popup-gospel, på taket uppträder flera festivalkörer och i andra utrymmen blir det gospelworkshop för ungdomar och klassisk gospel night.

Gospelprofilen Lasse Axelsson i sitt hem i Bromma.

Lasse Axelsson talar varmt om samarbetet med Kulturhuset och dess evenemangschef Bosse Persson.

– Festivalen har verkligen vuxit fram tillsammans med dem. Till exempel var det ett förslag från dem att vi skulle göra en After Work gospelworkshop. Den har jag tillsammans med gospelfestivalens verksamhetsledare Mikaela Häger drivit här i Kulturhuset från mars där vi sjungit gospel med ett gäng som precis kommit från jobbet. Varannan onsdag 17.00 har vi i en timme övat tillsammans precis innanför glasväggen som vetter ut mot Sergels torg. Det kommer alltid några nya och de senaste repen har det kommit 45–50 personer. Det är väldigt opretentiöst och väldigt roligt, förklarar Lasse Axelsson.

Vad har ni för repertoar?

– De första gångerna satsade vi bara på att det skulle vara sköna låtar, att alltid ha med en medryckande låt där man får en skön gospelkänsla. I helgen ska de vara med på två låtar på Sergels torg, så vi har fokuserat på Mary Marys välkända Shackles plus en ny låt.

Har ni haft något liknande som After Workgospel tidigare?

– Nej, inte den här varianten. Men det har varit väldigt roligt, ett skönt koncept där man kör på i ett väldigt högt tempo i en timme och sedan är det klart.

Blir det rent av en fortsättning?

– Det pratade jag med Bosse (Persson) om senast i måndags och det är inte omöjligt. Jag tror att både vi och Kulturhuset är öppna för det.

Nu firar festivalen 35-årsjubileum. Hur känns det?

– Det blir en speciell känsla, inte minst på Sergels torg när den stora kören möter publiken är väldigt speciellt. Mäktigt också att det har hållit på i 35 år. Jag och Maria Nordenback-Kress har pratat om det eftersom det var vi som startade festivalen. Vi kunde konstatera att den har letts ovanifrån, att det blivit så här bra är Guds förtjänst. Så när jag på fredag kväll ska ha seminarium för körledare är temat ”Pay it forward”. Man får ge vidare av det man har fått, säger Lasse Axelsson.

Förutom Washington Gospel Choir medverkar Gerald T. Smith, Ruth Waldron, Star Choir South Africa och Triple & Touch. På söndag sjunger Samuel Ljungblahd tillsammans med den amerikanska gästkören, ett förslag som Kulturhusets folk initierade.

---

Fakta: Stockholm Gospelkör Festival

  • Grundades 1988 av Lasse Axelsson och Maria Nordenback-Kress.
  • Festivalen har sedan dess regelbundet arrangerats i centrala Stockholm en stor utomhuskonsert på Sergels torg.
  • Svenska Gospelverkstaden är den drivande kraften bakom festivalen.

---

Fler artiklar för dig