Kultur

Producenten Andreas Carlsson hyllar sin mamma - pastorn som fått ALS

“Jag har insett vilken fantastisk människa hon är och hur hon har kämpat”, säger den tidigare Idoljurymedlemmen.

För en tid sedan valde musikproducenten och föreläsaren Andreas Carlsson att efter många år lämna Los Angeles och flytta hem till Sverige igen. En av anledningarna var att hans mamma fått den svåra diagnosen ALS. Om detta berättar han i podden Kjos.

Annika Karlsson heter mamman och har länge arbetat som pastor, inom Equmeniakyrkan, Pingst och Evangeliska frikyrkan. I ett samtal med Ida Kjos, jurist och föreläsare, berättar Andreas Carlsson om hur livet ställdes på sin spets när mamman nyligen fick diagnosen ALS, en muskelsjukdom.

– Jag inser vilken fantastisk människa min mamma har varit och hur mycket hon har kämpat. Under covid skrev vi hennes biografi faktiskt. Min mamma är ju pastor och hon har skrivit en fantastisk bok, Omsluten. Jag har ju skrivit några böcker så jag var med och guidade henne lite grann och har varit med och designat omslaget, säger Andreas Carlsson och berättar att boken kommer ut i september.

Men trots den i dag goda relationen till sin mamma har det inte varit lätt under Andreas Carlssons uppväxt. I sin egen biografi Live to win skriver han om hur pappa Leif, ekonomiansvarig för ett projekt i Danderyds kommun, anklagades och dömdes för att ha förskingrat flera hundra tusen kronor ur kommunens kassa, genom att skriva luftfakturor. Det blev slutet för familjelyckan i Djursholm. Familjen valde att lämna Stockholm och börja ett nytt liv i Tingsryd, Småland.

När mamman för en tid sedan fick sin diagnos kom mor och son närmare varandra, berättar Andreas Carlsson i podden.

– Jag fick förstå lite grann om hur min mamma kom till tro och hur hennes liv har påverkat henne, så jag kom så mycket närmare under hennes sjukdom. Jag var ju med på sjukhuset när hon fick diagnosen, säger han och berättar hur han ”grät från Växjö till Stockholm” när han körde därifrån.

Andreas Carlsson har en son, William, 22, tillsammans med den tidigare artisten och numera egenföretagaren Hannah Graaf. Även Hannah är pastorsbarn då mamman heter Linda Bergling, föreståndare för den fristående församlingen Arken. Hannah och Andreas har dock aldrig varit ett par och William har främst växt upp hos sin mamma.

Andreas Carlsson har tidigare berättat om hur han hade önskat att Hannah Graaf skulle gjort abort, men att hon, 21 år gammal, stod på sig och valde att behålla barnet. I sin bok tackar han henne för detta.

Sedan mamman fick sin diagnos har Andreas Carlsson fått nya insikter om livet, berättar han i podden.

– Jag tänkte att nu måste jag bli den absolut bästa personen jag kan bli för min mamma så länge hon finns med. Man blir ännu mer ödmjuk och mer villig att det inte bara handlar om mig längre, utan om min familj och mina relationer.

---

Fakta: Andreas Carlsson

  • 50 år, musikproducent, låtskrivare och föreläsare.
  • Satt under många säsonger i juryn för Idol på TV4, tillsammans med bland andra Anders Bagge.
  • Pappa till sonen William, 22, som han har tillsammans med Hannah Graaf.
  • ALS är en sjukdom som bryter ned celler i ryggmärg och i hjärna, som kontrollerar kroppens viljestyrda, motoriska funktioner.

---

Fler artiklar för dig